tisdag 16 juni 2015

Rapport Q3 2014/2015 - MQ

Idag på morgonen presenterade MQ sin rapport avseende det tredje kvartalet för verksamhetsåret 2014/2015. Mest glädjande var att försäljningstillväxten tog lite fart under kvartalet samtidigt som resultatet fortsätter att förbättras och nettolåneskulden sjunker.


Omsättningstillväxten (jämförbara butiker och e-handel) ökade med 4,3 % samtidigt som "marknadens" försäljning sjönk med 3,4 %. Det är starkt! Nettolåneskulden är historiskt låg och soliditeten är nu hela 62 %. Det känns som om MQ därmed står väl rustade och bör kunna våga trampa på tillväxtgasen ännu lite hårdare framöver. Det är också något som nu börjar ske genom bland annat expansion i Norge. MQ är dock måna om att skynda långsamt och arbetar efter en tydlig metodik och struktur där utvecklingsarbetet testas, utvärderas, förändras och följs upp. Det låter sunt i mina öron.

MQ:s VD Christina Ståhl skriver i VD-ordet att bolaget nu håller på att etablera en konceptbutik i Oslo som förväntas öppna i september 2015 samt att de också ska öppna en butik i köpcentrumet Mall of Scandinavia (Arenastaden i Solna, strax norr om Stockholm) i november 2015. Dessutom fortsätter satsningarna på MQ Shop Online som under kvartalet har stärkts med fler externa varumärken såsom bland annat Part Two och Dry Lake. Hon berättar också att MQ kommer att satsa mer på sportmode framöver vilket är en växande marknad. Under sensommaren kommer varumärken som t ex Rains, Esprit Casual samt Björn Borg Sport att lanseras.

En titt på några intressanta siffror och nyckeltal för kvartalet (jämfört med samma period fg år):
 • Nettoomsättning - 363 MSEK (350)
 • Bruttomarginal - 60,1 % (61,3)
 • Rörelseresultat - 47 MSEK (42)
 • Rörelsemarginal - 12,8 % (12,0)
 • Periodens resultat - 36 MSEK (31)
 • Resultat per aktie - 1,01 SEK (0,90)
 • Nettolåneskuld - 119 MSEK (214)
 • Soliditet - 62 % (58)
Resultat per aktie, rullande 12 månader, pekar på att MQ bör kunna nå en vinst per aktie om minst 3 kr, men högst troligt bättre än så. Det är absolut inte otänkbart att VPA landar på 3,15 - 3,25 kr vilket skulle vara mycket starkt. I mitt investeringsantagande har jag satt 2,8 kr som en normal och över tid hållbar intjäningsförmåga och det står jag fast vid ett tag till. Får vi dock se en vinst om säg 3,20 kr/aktie och de inte ändrar utdelningspolicy kan vi aktieägare förvänta oss en utdelning kring 1,60 kr/aktie vilket i så fall skulle innebära en höjning med 17-18 %, inte illa.

Jag måste säga att jag är lite sugen på att utöka min position i bolaget och vid prisnivåer kring 33 kronor eller så klart lägre är det inte otänkbart att jag slår till. Vid 33 kronor är den förväntade direktavkastningen 4,85 % och P/E-talet c:a 10,3 (om nu min prognos är rätt vill säga). Det känns inte speciellt dyrt för ett bolag som MQ tycker jag. Min största oro är väl egentligen att VD Christina Ståhl försvinner för hon har gjort många rätt måste jag säga. Med tanke på hennes bedrift såväl inom MQ som tidigare börjar hon nog tilldra sig marknadens intresse som kanske är beredda att testa henne för ännu större utmaningar. Hoppas jag har fel =)

Tankar om MQ:s rapport? När är aktien köpvärd enligt dig? 

6 kommentarer:

 1. Svårt att göra ett köp när som du säger VDn kan försvinna, ovissheten över vem som tar efter henne känns sisådär. MQ har inte tidigare varit intressant för mig, men nu börjar man ändra sig lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo hon är lite för "stor" för att vara på MQ kan jag känna, men samtidigt har hon ju det roligaste framför sig, dvs expansionsresan. Jag hoppas hon blir kvar ett par - tre år till.

   Radera
 2. Vad tror du om MQ som uppköpskandidat? Vet att Swedbank var inne lite på detta tidigare....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ett helt osannolikt scenario med tanke på att bolaget nu är lönsamt, lågt skuldsatt osv. Tänkbara kandidater för uppköp?

   Radera
 3. Vi har ju "behövt" frigöra kapital på senare tid för ett nära förestående husköp. När jag såg MQ gå ner de sista dagarna innan rapporten så kliade det verkligen i köpfingret men tyvärr går det inte just nu. Med låg skuldsättning kan jag bara se två möjliga vägar för MQ nämligen att satsa på något mer aggressiv tillväxt eller att fortsätta på den försiktiga vägen men då samtidigt höja utdelningsnivån nu när skuldsättningen är under kontroll. Det först är en något mer riskfylld väg men kan ge större avkastning medan det senare är något mer tryggt, vilket man än väljer tror jag att det kommer att öka värdet på bolaget framgent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du har helt rätt. Personligen skulle jag vilja se lite mer offensiv kring tillväxt, men jag tackar ju inte nej till högre utdelning heller iof =)

   Det kliade i köpfinger även för egen del kan jag säga, men det blev inget köp den här gången och idag fortsätter aktien upp.

   Radera