tisdag 21 juli 2015

Rapport Q2 2015 - Handelsbanken

Idag på morgonen kom Handelsbanken med sin rapport avseende Q2. Det var en riktigt stark rapport som SHB presenterade och vinsten var rekordhög. Det är också kul att se att Storbritannien fortsätter att växa fint. Man får väl anta att nye VDn Frank Vang-Jensen var minst sagt nöjd!


Låt oss börja med att ta en titt på några intressanta siffror (jämfört med samma kvartal fg år):
 • Intäkterna ökade med 6% och blev 10 221 MSEK (9 647 MSEK)
 • Räntenetto ökade med 5% och uppgick till 7 019 MSEK (6 704 MSEK)
 • Provisionsnettot ökade med 10% och uppgick till 2 359 MSEK (2 135 MSEK)
 • Kreditförlusterna ökade med 32% och landade på 359 MSEK (272 MSEK)
 • Rörelseresultatet ökade med 4% och blev 5 256 MSEK (5 077 MSEK)
 • Periodens resultat ökade med 3% och uppgick till 4 173 MSEK (4 034 MSEK)
 • Resultatet per aktie efter utspädning blev 2,14 kr (2,09 kr)
 • K/I talet blev 45,1% (44,6)

En titt på respektive marknad visar tydligt att främst Storbritannien går som tåget, här finns potential till ytterligare tillväxt dessutom. Jämfört med samma period föregående år har intäkterna ökat med 34 % och rörelseresultatet med hela 64 %. Under kvartalet öppnades 7 nya kontor så det totala antalet kontor är nu 187 stycken (17 fler än för ett år sedan).

Sverige däremot bjuder på marginell tillväxt, men går stabilt. I Norge och Nederländerna har rörelseresultatet faktiskt sjunkit och i Finland har vi en negativ tillväxt. Som helhet för koncernen ser det dock riktigt bra ut.Sammanfattningsvis var det en stark rapport. Mest glädjande är det att Storbritannien går så starkt. Tillväxten lär också fortsätta för banken meddelar att man lyckats rekrytera 10 stycken kontorschefer vilket indikerar att vi kommer få se minst 10 nya etablerade kontor här framöver. Det är också positivt att banken lyckas förbättra räntenettot trots mycket låga räntor. Att de lyckats med det beror främst på ökade affärsvolymer.

Dina tankar om Handelsbankens rapport?

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag tog in NCC idag. Kommande halvår tror jag blir fint men ämnar äga mycket längre än så. Förvisso spås vara mer av en sidledsaktie 2016-2017, men med ökad utdelning och stabil orderbok är jag föga orolig. Är detta ngt bolag du tittat över?

   Mvh

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Tack för en bra blogg! Hoppas också kunna äga Handelsbanken någon gång i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Utdelningsseglaren och kul att du gillar bloggen!
   Ja jag förstår dig, själv önskar jag få läge(n) att fylla på i SHB.

   Radera
 3. Hej! Tack för en bra blogg, väldigt intressant att läsa om er strategi. Blev tipsad av en kompis om er blogg, då jag går i samma tankar. I vinter åker jag och barnen ner till Thailand i 10 veckor för att "provbo" i det området dör jag i framtiden skulle kunna tänka mig att hyra alt. köpa boende. Man blir ju lite mer begränsad om man vill att barnen ska gå i Svenska skolan.
  Hur som helst så blir det ett äventyr, helt finansierat av utdelning :). Jag har dock lagt nästan alla ägg i samma korg ( Hemfosa). Mycket pga okunnighet, men framledes ska jag bli lite modigare. Nu svävade jag ut lite... Ville egentligen bara skriva att det ska bli spännande att följa er väg mot det stora äventyret...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna,
   Kul att du gillar bloggen, det gläder mig såklart!

   Härligt att du/ni också tänker realisera drömmen. 10 veckors provboende låter ju inte heller helt fel :) Hoppas du fortsätter att besöka bloggen och när du väl provbor, återkom med dina "findings" och dela med dig av erfarenheterna.

   Önskar dig ett stort lycka till med att nå ditt mål och så klart en trevlig sommar.

   Radera
 4. Riktigt stark rapport av SHB.
  Deras expansion i UK är bara att glädjas åt. Tror att det kommer tuffa på riktigt bra där fram över och man har en riktigt bra riskhantering när det kommer till att bevilja lån.

  När de flesta bankerna där borta har satsat på självbetjäning och internetbanker så kommer svenska trygga SHB och smackar upp lönsamma lokala kontor som skapar stor uppskattning hos kunderna och fyller verkligen en tomrum på marknaden.

  Nu är dock aktien väldigt dyr igen då den handlas till 133kr (400kr innan split)
  Dock bra att äga bankaktier om nu räntorna börjar klättra uppåt igen.
  Kommer inte att fylla på på denna nivå men gladeligen runt 100-115kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det definitivt en stark rapport och som sagt, extra glädjande med UK.

   Håller med ang pris, mitt köptak ligger kring 100 kr, ev kan jag tänka mig att betala något mer dock.

   Radera