fredag 10 juli 2015

Rapport Q2 2015 - Protector Forsikring

Idag kom försäkringsbolaget Protector med sin rapport för Q2. Bolaget fortsätter sin imponerande tillväxt, men på minussidan finns det faktum att Cost Ration har ökat samt att investeringsportföljen gav en betydligt lägre avkastning jämfört med samma period föregående år. Rapporten tycker jag dock var helt ok då den underliggande verksamheten fortsätter att utvecklas åt rätt håll. Rapporten visar dock, som jag tidigare skrivit om, att avkastningen från investeringsportföljen påverkar resultatet väldigt mycket och när det blir lite surare på börsen slår det ganska så hårt på resultatet.


Gross Written Premiums ökade med 17 % under Q2 jämfört med samma period föregående år, men samtidigt ökade Gross Cost Ratio till 6,7 % (6) vilket inte var lika positivt. Bolaget skriver i rapporten att det beror på satsningen på UK, höga säljkostnader i Sverige samt ett incitamentsprogram för ledare. Incitamentsprogrammet var tydligen kopplat till aktiekursen vilket har lett till extra höga kostnader nu i Q2. Jag hoppas att denna trend inte fortsätter, en nyckel för Protector är att ha en låg Cost Ratio varför jag som aktieägare inte vill se att den ökar utan snarare minskar framöver.

Investeringsportföljen avkastade 0,8 % (2,4) vilket innebär 48,7 MNOK att jämföra med 111,6 MNOK föregående år. Det är alltså betydligt lägre än föregående år vilket så klart påverkar resultatet ganska påtagligt. Om vi tittar på portföljen ser det ut som följer:
 • Hela portföljen har vid slutet av Q2 ett värde uppgående till 6 135 MNOK (4 764). Det innebär en tillväxt om totalt 29 %.
 • Equities (aktier förmodar jag) utgör 9,3 % av den totala portföljen. Ingen exponering mot olje- och gasindustrin. Allt placerat på den norska marknaden. Avkastningen under perioden blev 2,8 % att jämföra med 8,4 % föregående år.
 • Bonds utgör 90,7 % av portföljen varav merparten i fonder. Avkastningen under perioden blev 0,5 % att jämföra med 1,5 % föregående år.
Det här visar tydligt att man bör vara konservativ och inte räkna med en allt för hög avkastning från investeringsportföljen i sitt investeringsantagande.

Så hur går det då för respektive marknad?

Norge
Norge har endast vuxit med 2 % under kvartalet och inom den offentliga sektorn är tillväxten till och med negativ (-5 % pga att ett större kontrakt inte förnyades). Inom den kommersiella sektorn däremot har ett antal nya kontrakt vunnits. Renewal rate blev 93 % vilket innebär att den gått ner jämfört med Q2 - 2014 då den var 99 %. Tillväxtmöjligheterna verkar vara ytterst begränsade i Norge så här handlar det mer om att behålla den marknadsandel man redan har. Tillväxten måste helt enkelt komma ifrån andra marknader vilket ju också är fallet.

Sverige
Sverige fortsätter att växa riktigt bra med en tillväxt om hela 171 %. Flera riktigt stora och stora kontrakt har vunnits och renewal rate är 88 %. Bolaget skriver att de nu är nummer 2 inom kommunmarknaden i Sverige. Starten på Q3 har dessutom varit riktigt stark varför vi troligen kan förvänta oss fortsatt god tillväxt även nästa kvartal.

Danmark
Även Danmark visar på fin tillväxt under kvartalet. Tillväxten blev 45 %, men samtidigt säger bolaget att starten på Q3 inte har varit så stark, men troligen kan vi förvänta oss ok tillväxt även här.

Som bekant är Protector på väg in i UK också och det trevliga är att bolaget nu valt att redogöra lite mer ingående för hur planen ser ut och fortskrider (se slide 11-13 i rapporten). Sammanfattningsvis går det än så länge enligt plan och bolaget meddelar att rekryteringsarbetet nu är igång samt att de håller på att leta lämplig lokal. Det här ska bli mycket intressant att följa kommande kvartal tycker jag.
En titt på några intressanta siffor för Q2 - 2015 jämfört med samma period 2014:
 • Gross Premiums Written blev 635,8 MNOK (542,2).
 • Combined Ratio Net blev 87 % (85,8 %).
 • ROI från investeringsportföljen blev 0,8 % (2,4).
 • Rörelseresultatet blev 118,4 MNOK (174,5).
 • Periodens resultat blev 102,4 MNOK (129,3).
 • Vinsten per aktie blev 1,1 NOK (1,7).
Vad gäller tidigare guidning (se inlägget Rapport Q1 2015 - Protector...) så ligger merparten kvar enligt tidigare lags prognos. Det som reviderats sedan sist är:
 • Intäkter från investeringsportföljen förväntas gå ner från tidigare guidning om 309 MNOK till 300 MNOK.
 • Vinst per aktie förväntas gå ner från tidigare guidning om 5,9 NOK till 5,6 NOK.
När jag räknar på ovan estimat kommer jag fram till att c:a 3,6 NOK av förväntade 5,6 NOK ska komma från investeringsportföljen och resten ifrån försäkringsverksamheten. Skulle börsen bli än mer sur nu i höst ser jag det inte som osannolikt att även 300 MNOK i avkastning kan bli tufft att nå.

Om vi är lite mer defensiva än Protector själva så tror jag på en långsiktigt hållbar vinst per aktie om 4,2 NOK. Det är så klart betydligt lägre än årets förväntade VPA, men som jag poängterat tidigare har resultatet från investeringsportföljen en hög påverkan samtidigt som historiken för bolaget är kort. Nu ska Protector dessutom in i UK som är en erkänt svår marknad att lyckas på. Jag tror dock att Protector kommer att lyckas då de visat sin förmåga tidigare, men det här ökar ändå risken. Med tanke på detta (och trots att bolaget växer så det knakar) sätter jag ett rimligt P/E till 14. De ger att mitt köptak ligger kring 59 kronor. Lite defensivt kan tyckas, men riskerna finns där varför en konservativ hållning inte känns fel.

Sammanfattningsvis var rapporten helt ok tycker jag. Den underliggande verksamheten fortsätter att utvecklas fint, men jag hoppas dock i kommande rapporter få se en Cost Ratio som sjunker istället för ökar. Jag vill absolut inte se en trend åt fel håll här då låga kostnader och god kostnadskontroll är en av Protectors konkurrensfördelar. Framfarten i UK blir så klart mycket spännande att följa även om vi nog inte kommer få se om affären fungerar för än senare delen av 2016 (och då med små volymer). Lyckas de i UK har vi en helt ny spelplan framför oss eftersom UK-marknaden är gigantisk, det finns dock många hinder att ta sig över.

Tankar om Protector och rapporten för Q2? Tankar om expansionen till UK? Vad har du för köptak och varför?

42 kommentarer:

 1. Protector brukar vara försiktiga i sin guidning och med vpa på 5,90 handlas den här tillväxtaktien på p/e under 12. Man har då dessutom tagit startupkostnaderna för England i den guidningen.... inga aktiveringar här inte. Efter England vars marknad är mer än dubbelt så stor som hela Scandinavien väntar Holland och Belgien... VD låter väldigt förhoppningsfull om England där försäkringsbolagen är väldigt "fat and lazy"... :) Investerngsportföljens avkastning flukturerar men det intressanta är att den hela tiden växer nu i nära 30 % i årstakt.

  Jag har varit med i aktie sedan 14 Nkr för ca 2 år sedan och hela tiden sett att detta kvalitetsbolag är underskattat och det får gärna fortsätta vara så slipper man lockas att hyvla innehavet... Samtidigt springer folk benen av sig för andra bolag i finansbranchen som Collector och Nordax med mycket högre värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo även jag har varit med länge i aktien om än inte så länge som du (jag var med från 18 kr) och vet att Protector brukar guida konservativt. Jag tycker dock det är viktigt att poängtera att avkastning från investeringsportföljen i nuläget står för en stor del av dessa 5,6 NOK och blir börsen surare, räntorna sjunker i Norge osv kommer det att påverka.

   Protector är dock ett mycket trevligt bolag att ha i portföljen och mina aktier är absolut inte till salu. Skulle vi få se en liten dipp utan fundamental anledning är det högst sannolikt att jag väljer att öka på. Det finns mycket kvalitet i Protector helt klart.

   Radera
 2. Hej,

  Jag tycker att du har gjort en bra sammanfattning av rapporten.

  Som påverkar investeringsportföljen vinst per aktie kraftigt. Däremot ska man inte vara rädd för att vinsterna ibland kan bli väldigt höga också.

  Att sätta ett "långsiktigt" vinst per aktie och samtidigt anta ett väldigt lågt långsiktig omsättningstillväxt (P/E 14) tycker jag känns helt fel.
  Bolaget, som du nämner, växer så att det knakar (ca 20% om året) med "garanterad" tillväxt på 10% kommande 10 åren.

  Värderar du verkligen alla dina andra aktiebolag på följande sätt?

  Själv antar jag 9 % omsättningstillväxt och motiverat P/E på 22. NEPS på 5 för 2015 vilket leder till ett rimligt pris på 110 nok/aktie just nu.

  Det man inte ska glömma bort är att investeringsportföljen växer snabbt, Sverigedelen växer väldigt väldigt snabbt och att ett entry i UK kan ge mycket stor volym.

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tak för din kommentar Ingenjörsliv!

   Jo jag vet att det är konservativt av mig och att en investeringsportfölj kan fluktuera.

   Att sätta NEPS till 5 tycker jag dock känns offensivt, för offensivt för min smak även om det absolut inte är osannolikt att den kanske (minst) ligger där när vi summer snittet kommande 5 år. P/E 22 kan jag inte heller förmå mig sätta. Visst växer bolaget och har gjort en fantastisk resa inom Skandinavien så här långt. Det är dock något helt annat att lyckas i t ex UK och det finns gott om exempel på Skandinaviska bolag som lyckats inom Norden, men misslyckats när de kliver utanför den komfortzonen. Personligen vill jag se lite mer bevis innan jag kan tänka mig att värdera upp caset. Får vi dock positiva signaler när siffrorna väl börjar rulla in avseende UK kommer jag att omvärdera. Som sagt, jag väljer att stå fast vid min konservativa värdering, men kan absolut förstå de som tänker annorlunda. Att det finns mycket kvalitet och potential i Protector råder det absolut ingen tvekan om.

   Radera
 3. Precis "Ingenjörsliv" många bloggare verkar räkna på ett lågt utfall på investeringsportföljen och dessutom ett lågt p/e för den risken .. :)
  Tårta på tårta alltså dessutom glömmer de att den hela tiden växer raskt.

  Men som sagt jag är glad för den låga värderingen så att man inte lockas sälja aktien när den står inför så fina tillväxt möjligheter i Europa. Jag var på bolaget kapitalmarknadsdag nyligen och VD sa att
  försäkringsbranschen ligger långt efter i Europa med mycket höga kostnader och England var värst. Det blir en spännande resa de kommande åren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag väljer att vara konservativ kring vilket pris jag är beredd att betala så kommer naturligtvis inte heller jag att sälja. Det finns massor av potential i Protector, men riskerna med expansion till andra marknader bör inte underskattas. Spännande resa de kommande åren definitivt!

   Radera
  2. VD fick en fråga på kapitalmarknadsdagen om risken med satsningen i England. Sverre svarade att den enda risken är en missad möjlighet kostnaderna tas direkt över resultaträkningen och finns med i guidningen... Det är nog snarare så att satsningen på nya länder istället minskar risken då verksamheten sprids på flera länder...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Om man vänder på detta med risktänket och ser möjligheterna istället... England mer än dubbelt så stor marknad som hela Skandinavien och med fat and lazy försäkringsbolag med mycket höga kostnader och därefter Holland och Belgien där det inte är mycket bättre... tanken svindlar...

   Radera
  5. Exakt, men om den missade möjligheten blir verklighet är det väldigt svårt att motivera ett P/E kring t ex 22. Ska du ligga på de nivåerna har du sannolikt redan räknat in i ditt investeringsantagande att Protector garanterat kommer att lyckas väl i t ex UK och på övriga marknader.

   Personligen är jag inte beredd att betala för tillväxt som förväntas komma ifrån helt nya marknader som vi ännu inte vet något om. UK-marknaden är gigantisk absolut, men antalet Nordiska bolag som misslyckats där är stort. Jag skruvar gärna upp motiverat P/E den dagen det börjar trilla in siffror avseende UK som visar att de rör sig i rätt riktning och kan leda i bevis att konceptet fungerar även utanför Norden. Ska jag spekulera tror jag chanserna för Protector är hyffsat goda men jag tänker inte betala för dessa spekulationer, det överlåter jag åt andra =)

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Det kan säkert vara så, men personligen skulle jag aldrig köpa t ex Collector på P/E 22 då min konservativa analys skulle förbjuda mig =) Att däremot sälja Protector kring dessa nivåer känns helt fel, mina kommer ligga kvar länge i portföljen och får vi se priser kring 60 NOK framöver är det t om sannolikt att jag ökar på. Att vara beredd att betala 110 NOK som Ingenjörsliv däremot är beredd att göra har jag svårt att förstå. Känns som för mycket spekulation om osäkra framtida framgångar för min smak.

   Radera
  8. P/e 22 har du väl på Collector t.ex... Men när det gäller Protector med sina fina tillväxt möjligheter säljer folk bort sig på p/e under 12... men det är som sagt bra för på p/e 22 så skulle man kanske lockas hyvla. Säg att börsens snitt på p/e 17-18 är rimligt så har vi hundralappen. Men snart har vi hundralappen även med p/e 12... :)

   Radera
 4. Jag håller på Vägen till Frihet. Att anta att allt går som tåget hela tiden tror jag inte håller i längden. Det är att underskatta att många andra också gör vad dom kan för att sno till sig de vinster som finns på marknaderna.

  Hur ska man se på relationen kurs/eget kapital som idag nästan är 5? Det är väldigt högt om man jämför med andra finansorienterade bolag, Tyvärr är jag är oklar med hur investeringsportföljens värde relateras till eget kapital men om det finns en koppling så känns det som man köper en dyr investeringsportfölj med låg avkastning. Kan du reda ut begreppen VtF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sigge har redan rett ut det hyfsat tycker jag.

   Som jag säger i en kommentar längre ner anser jag att dagens värdering knappast kan sägas vara uppåt väggarna, men jag skulle inte heller vilja säga att det är något fynd. För den mer spekulative som är beredd att redan nu räkna in att Protector kommer att lyckas i UK kan nog dagens nivå ses som ett fynd. Själv vill jag dock ha lite mer bevis innan jag skruvar på mitt investeringsantagande.

   Radera
 5. Om man tycker p/e under 12 är rimligt för ett bolag som växer så starkt så antar man knappast att allt går som tåget... :) Men för de som betalar nära det dubbla för Collector gör nog det...
  Självklart räknas inte investeringsportföljen som eget kapital det är ju till en stor del inbetalda premier.

  Jag vill minnas att man kunde köpa aktien på p/e 5-6 när den stod i14 Nkr och jag började köpa. Nu börjar bolaget komma upp i en storlek så att det inte bara är bloggare som räknar på aktien och då kan vi snart få en rimligare värdering. I avvaktan på det är de bara att tanka vidare och bli ännu rikare... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vi tidigare pratat om, vi har olika sätt att värdera bolag på och jag är inte den spekulative och därmed inte heller beredd att betala för möjlig framtida framgång som kanske kommer när (om) man lyckas med expansionen.

   Långsiktigt hållbar VPA tycker jag bör ses över en konjunkturcykel och som bolaget ser ut nu och inte minst med tanke på att bolagets investeringsportfölj inte funnits så länge = börsen har gått otroligt starkt under den tiden, så tycker jag att 4,2 till möjligen 4,5 NOK känns rimligt om än konservativt. Till dagens kurs ger det ett P/E om c:a 14,5-15,5. Skulle inte påstå att det är direkt dyrt, men något fynd är det inte heller.

   Är man dock mer spekulativt lagd kan dagens kurs ses som ett fynd. Så kan också bli fallet om Protector lyckas lika bra i UK som man gjort i t ex Sverige. Knappast omöjligt, men absolut inte säkert.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser ett räknefel i bloggen med skrivningen: "När jag räknar på ovan estimat kommer jag fram till att c:a 3,6 NOK av förväntade 5,6 NOK ska komma från investeringsportföljen och resten ifrån försäkringsverksamheten."

   Guidningen är på 600 miljoner är med hälften från investeringsportföljen inget annat så 2,80 av de 5,60 i vpa kommer från investeringsverksamheten. Visst är det möjligt att avkastning blir lägre på portföljen periodvis men samtidigt så växer den ju kraftigt så prata om en långsiktgt hållbar vinst på exakt 4,20 på ett tillväxt bolag är ju ett rent tankefel... :) Men olika åsikter gör ju en marknad....

   Tillägg till Onkel Tom värdering på EK 3 ggr inget annat då avdraget security provison förstås räknas till EK. Collector däremot ser jag handlas till 6 ggr EK... Just securityprovsion
   avdraget är nog en anledning till att aktien handlats så lågt då många inte förstått att det bara är en skattemässig avsättning.

   Radera
  2. Vad gäller räknefel ställer jag mig frågande till hur du har räknat för att komma fram till 2,8 NOK i så fall. Jag har dock gjort ett litet räknefel om c:a 0,12 öre/aktie ser jag. Bolaget guidar att VPA kommer att landa på 5,60 NOK för 2015. Samtidigt säger de att investeringsportföljen ska generera 300 MNOK och i årsredovisningen framgår det att det totala antalet aktier är 86,155605 miljoner. Om det stämmer motsvarar avkastningen från investeringsportföljen alltså 300/86,155605 = 3,482 NOK / aktie.

   Att prata om att investeringsportföljen alltid kommer att växa är snarare ett tankefel. Vad händer den dagen börsen surnar till på allvar, kraschar t ex? Tror du i ärlighetens namn att den kommer att växa då också? Det tror inte jag.

   Radera
  3. Hehe kul att diskutera mitt överlägset största innehav mellan rapporterna är det ganska tyst om bolaget (än så länge).

   Du glömmer skatten (du kanske är grek ursäkta skämtet..)
   300 miljoner - 20 % i skatt enligt guidningen = 240 miljoner delat med 86 miljoner aktier = 2,80.
   Då man guidar 300 miljoner för försäkringsverksamheten med så blir det förstås samma uträkning och totalt 5,60.

   Nej angående investeringsportföljen så växer den för att man säljer mer försäkringar vilket ger mer premier att förvalta i avvaktan på ev anspråk och har inget att göra med hur börsen går. Däremot påverkar det avkastningen på investeringsportföljen där man nu har knappt 10 % i aktier.

   Avkastningen på investeringsportföljen fluktuerar förstås vilket kan ge bra köptillfällen i aktien för de som inser det. Om vi nöjer oss med att räkna att snittet blir 4 % (snittet alltså ibland lägre men ibland förstås avsevärt högre) så blir vinsten nu 300 miljoner + 6 miljarder x 4 % =
   540 miljoner x 80 % / 86 miljoner aktier = 5 kr per aktie.
   Bolaget växer starkt så börsens snitt på p/e 17 borde minst vara rimligt och då har vi 85 Nkr.

   Radera
  4. Tillägg när det gäller avkastningen på investeringsportföljen så har bolaget ett snitt på 6 % per år sedan 2008. 4 % tycker jag kan vara ett försiktigt snitt då ränteläget är lägre även om räntorna är högre i Norge. Fast egentligen så tycker jag inte "Ingenjörsliv" mer offensiva värdering i inlägg ovan behöver vara fel men väljer att vara mer försiktig. Personligen tycker jag bolaget ska ha så hög aktieandel man får ha då aktier över tid är bästa stället att ha sin pengar.

   Radera
  5. Hehe, nej jag är inte grek vilket bevisas av att jag pliktroget betalar väldigt mycket skatt =) Du har dock helt rätt, jag antog att guidningen om 300 MNOK var efter skatt. Håller med dig, kul att diskutera och det är ju lite vad en blogg går ut på, mothugg i positiv anda uppskattas =)

   Jo visst växer investeringsportföljen när nya försäkringar köps/förnyas. Så länge nya försäkringar tecknas och förnyas och så länge inga större claims kommer är allt frid och fröjd. Än så länge har vi inte fått se några stora claims, men förr eller senare dyker det nog upp något. Hur som, jag har full förståelse för de som väljer att vara lite mer offensiva i sin värdering för Protector gör väldigt många rätt. Jag väljer dock en mer försiktig linje och skulle under inga omständligheter betala t ex 110 NOK för Protector utifrån den information som finns idag. 65 NOK som idag skulle jag dock kunna tänka mig att betala, men ännu hellre under 60 kr och dit är det inte långt =)

   Radera
  6. Sigge: Vad menar du? "... EK 3 ggr inget annat då avdraget security provison förstås räknas till EK. ..."

   Jag kollade på Avanza, dom säger 5. Är det fel, eller har du gjort någon beräkning. Att inte investeringsportföljen räknas direkt mot eget kapital är jag med på, men rimligen borde det väl finnas någon koppling i vad ett försäkringsbolag får förvalta och ha för riskexponering, relativt eget kapital?

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. OT det är bara att kolla deras rapporter t.ex senaste presentationen sid 15. Där kan du hitta mycket annat bl.a. att man har mycket god solvensmarginal. Uppgifter på Avanza får man alltid ta med en nypa salt bättre att kolla rapporter från bolagen.

   Radera
  9. Jo solvensmarginalen är hög, närmare bestämt 425 % per den 30/6 jmf 348 % fg år. Det motsvarar 1248 MNOK.

   Radera
  10. Så om jag förstått det hela rätt så tycker ni så här:
   1) P/B är ej relevant för försäkringsbolag, men
   2) Solvensen är och den är riktigt bra.

   Radera
  11. OT jag roade mig med att kolla t.ex SHB-aktien på Avanza och den aktien handlas tydligen till 20 ggr EK hehe oj nu blev jag orolig... :)

   Radera
 7. Det jag underar på är om även bonds kan förlora i värde, eller om de är typ garanterade att i alla fall inte förlora så mycket pengar på dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokfört värde på obligationer och andra räntepapper lär väl sjunka som en sten om räntan höjs. Men det tror jag är en bit bort. Känsligheten är beroende på löptid. På sikt brukar dock höga räntenivåer anses gynna försäkringsbolag.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. "Oljert" inget är riskfritt men risken är låg här. Bl.a skriver man att i ÅR om ränterisken att 1 % uppgång beräknas kosta bolaget 44,9 miljoner dvs ca 40 öre per aktie. Mer om risker i ÅR:
  https://www.protectorforsikring.no/cms/site/0/forside/om-protector/investor-relation/_attachment/1139?_download=true&_ts=14de12830a8

  Mot riskerna ska man förstås ställa möjligheterna och jag tycker risk/rewarden ser väldigt fin ut. Nu startar man upp i England där marknaden är mer än dubbelt så stor som hela skandinavien för att senare gå vidare i Europa. VD låter mycket förhoppningsfull om England där bolagen sitter med mycket höga kostnader och är fat and lazy. Spännande, jag har som sagt varit med i aktien sedan 14 Nkr och tror att Protectorresan bara börjat....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar Sigge, det låter som att risken är hanterbar då.

   Radera
  2. Det där med England låter ju också väldigt lovande! Har ett hyfsat stort innehav och behåller det nog några år till.

   Radera
 10. "Onkel Tom" receptet mot okunskap är att läsa på. Om man är påläst kan man också utnyttja dessa fluktuationerna i investeringsportföljen som förstås uppstår. Bolaget har alltså 6 % i snittavkastning sedan 2008 på investeringsportföljen.

  SvaraRadera
 11. Ang investeringsavkastningen under q2, så får man väl förmoda att de förlorade en del pengar (mtm) när räntorna steg oerhört kraftigt (tex 10y i Sverige från ca 5bp till ca 100 bp på några veckor), samtidigt som aktiemarknaderna föll. Men, stigande räntor ger å andra sidorna långsiktigt högre yield/intäkter för Protectors växande portfölj (alltså att der får säg 15% mer premier som ska inv varje år). Stigande räntor ger ju också lägre marknadsvärdering av skuldsidan framöver, dvs frigör kapital. De flaggade väl i princip för en extra utdelning framöver, då solvesmarginalen var påtagligt högre än konkurrenters?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på Protectors expansionsplaner här framöver är jag tveksam till om bolaget verkligen kommer att dela ut något extra. När du skriver "flaggade väl i princip...", var kan man hitta mer info om det?

   Radera
 12. Kul tråd att läsa! Bra inlägg också för den delen.

  För att kunna klara av VPA-prognosen tror jag man måste komma ner i ett CR på 85-86% för helåret om man ska avkasta på dessa låga nivåer i investeringsportföljen.
  Dock blev det en del storskador i Sverige.

  Vad tycker ni själva om deras 500mlj lån som det eventuellt kommer låna upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mr Pengabloggen!

   Vad gäller lånet har jag inget problem med det om de bara används rätt och skapar värden.

   Radera
 13. re Vägen till frihet: Jag läste på deras hemsida, i presentationen som de gav för investerare i sommar. Där fanns någon slide där de visade att de hade mycket högre solvensmarginal än konkurrenter och att det pågick diskussioner om kapitalhanteringen i bolaget. När solvency ii regelverket slutligen kommer på plats i början av nästa år, så gissar jag att de agerar. De nämnde ju även att regelverket medför att det blir mer förmånligt att finansiera sig på annat sätt än enkom aktiekapital (dvs lån).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack anonym för informationen, ska ta mig en extra koll på det där känner jag.

   Radera