lördag 15 augusti 2015

Åter i Sverige...

Då var familjen VtF tillbaka i Sverige efter två underbara veckor vid Medelhavet. Vi har haft det fantastisk bra på semestern måste jag säga och vi har bjudits på toppenväder, underbar mat, goda viner samt, viktigast av allt, mängder av tid att umgås med varandra utan krav på "måsten" såsom matlagning, tvätta, diska osv. En liten detalj som också förgyllde vår resa lite extra var att vi lärde känna ett helt gäng nya trevliga människor som vi lär fortsätta att umgås med.


Nog om det, när vi varit borta har en del hänt på börsfronten. I stora drag kan sägas att Ratos har kommit med sin Q2-rapport, vi har erhållit utdelning från Akelius Pref och ifrån ETF:en SPFF som är ett nytt inköp (se nedan). Utöver köp i SPFF har ytterligare ett inköp gjorts (båda inköpen gjordes egentligen innan vi åkte iväg, men ändå). Här kommer en kort sammanfattning om respektive punkt:

Ratos
Ratos rapport var i stora drag trevlig läsning och bolagens samlade operativa rörelseresultat ökade under Q2 med 14 % (H1 22 %) även om en del av detta kan förklaras av positiva valutaeffekter. Å andra sidan är utvecklingen av nettoomsättningen inte allt för imponerande, +3 % men det är ändå åt rätt håll.

Bolagen som utmärker sig mest på den positiva sidan är DIAB, Ledil och Mobile Climate Control som alla visar på fin tillväxt under god lönsamhet. Bland de bolag som inte presterar märks t ex Aibel och Jøtul. Vad gäller det sistnämnda bolaget säger Ratos VD Susanna Campbell att "vi vill vara ansvarsfulla ägare, men naturligtvis finns det en gräns för hur mycket kapital vi kan stoppa in i ett bolag. Vi måste också vara 'business minded', det är en avvägning".

Värt att nämna är också att Ratos i juni avtalat om förvärv av Speed Group som är en leverantör av logistiktjänster. I nuläget vet jag dock väldigt lite om bolaget, men det får bli att läsa på. Vid en första snabbtitt ser det dock spännande ut.

Utdelning från Akelius Pref och SPFF
Utdelningen från Akelius Pref Landade på mitt konto den 10:e augusti. Den 13:e augusti inkom utdelning från SPFF.

Köp av Realty Income Corp (O) samt Global X SuperIncome Preferred ETF (SPFF)
I slutet av juli köpte jag ett gäng aktier i fastighetsboalget Realty Income Corp. Jag har under lång tid kollat på denna REIT (Real Estate Investment Trust) och bestämde mig nu för att slå till

Bolagsformen REIT innebär i korta drag att ingen skatt behöver betalas så länge som bolaget delar ut 90 % av det redovisade resultatet. Det innebär ju det att de aldrig kan bygga en stor kassa att nyttja för investeringar utan de måste istället finansiera sig via banklån, obligationer, emitteringar osv vilket å ena sidan känns lite obehagligt. Å andra sidan har de ett mycket stort och diversifierat fastighetsbestånd samt betydligt lägre kostnader för fastigheterna jmf normala fastighetsbolag då hyresgästerna får stå för alla kostnader kopplade till "sin" fastighet, t ex fastighetsskatt, försäkring och underhåll.

Realty har också tydligt visat vad de går för. T ex kan de stoltsera med att ha höjt utdelningen 81 gånger sedan 1994 och har alltid delat ut pengar till sina aktieägare varje månad. Nu är ju historik ingen garanti för fortsatt framgång, men uppenbarligen har de klarat av att prestera under lång tid och jag finner ingen anledning till att de inte skulle kunna fortsätta att skapa värde för sina aktieägare. Med tanke på ovan är det inte heller
konstigt att bolaget i januari i år blev inkluderat i S&P High Yield Dividend Aristocrats indexet.

Samma dag som jag inhandlade Realty köpte jag också en bunt SPFF. SPFF är en ETF som (i nuläget) innehåller 47 stycken amerikanska preffar vilket ger fin riskspridning. Läs mer om ETF:en på http://www.globalxfunds.com/SPFF. 

10 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka. Så det blev lite O ändå.

  Jag kollade upp ETFer med preffar för något halvår sedan och blev lite förvånad över innehållet. Det inlägget finns här: http://onkeltomsstuga.blogspot.se/2015/02/preferensaktier-och-sa-blev-det-lite-om.html

  ETFerna verkar vara mer svårgenomskådliga än jag anat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack OT!
   Ja det blev ett knippe O =)

   Tack för länken till ett läsvärt inlägg. Jag håller med om att ETF:er oftast är svårgenomskådliga, men av de jag kollat på så gillar jag ändå SPFF som också erbjuder en skaplig direktavkastning till nuvarande kurs. Historiken är lite kort egentligen, men det känns ändå tillräckligt "safe" för att våga sig på en liten investering. Har du några ETF:er i portföljen?

   Radera
  2. Tack,

   Japp, jag har IAK (amerikanska försäkringsbolag med AIG och Metlife som stora delar), en oljeservice etf OIH och så ETNerna Morl och MLPL. IAK kan jag köpa mera av.

   Radera
  3. Ok, känner inte till någon av dessa ETF:er. Vilken direktavkastning är det idag på IAK?

   Radera
 2. Var ni i Albanien?
  Bildsök på Google ger "Best guess for this image: albanien riviera"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe nej vi var inte i Albanien och bilden är inte från där vi var =)

   Radera
 3. Välkommen hem! Det låter som ni haft det riktigt skönt!

  Vad anser du om Industrivärden med tanke på Kina just nu? Själv är jag kluven och det är alltid bra att höra hur andra reflekterar kring det.

  Kul att du är tillbaka =)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofokles och absolut, vi har haft det riktigt bra =)

   Jag är fortsatt positiv till Industrivärden i det långa perspektivet även om vissa av innehaven kortsiktigt skulle kunna påverkas negativt av Kina. Det i sin tur kan så klart medföra att Industrivärdens aktiekurs trycks ner vilket jag gärna ser för då kan jag fylla på mitt innehav =)

   Å andra sidan, med Lundberg i spetsen, ser det ut att hända en hel del bra saker. Jag tycker t ex att det inte var en dag för tidigt som Faxander fick gå från Sandvik. Hans facit från SSAB och Sandvik går knappast att vara positiv till.

   Hur går dina tankar?

   Radera
  2. Hej och tack för ditt svar.

   Jag går i samma tankar likt du. Kursen befinner mig snart vid mitt GAV men jag är inte orolig. Precis som du skriver kan köpläge skapas om kursen trycks ned. Personligen tror jag att det här med Kina är/kommer visa sig vara överdramatiserat. Förvisso saktar tillväxten in och siffrorna sjunker, men jag ser detta som helt ”naturligt” då landet och ekonomin vuxit i en rekordartad takt. Därtill ligger deras index fortf. på plus detta år.
   Således kommer jag sitta still med förvissningen/”förhoppningen” att det kommer bli STRÅLANDE i det långa loppet (historiken talar för detta. Se en graf på INDU C med en 10 års horisont så har de klarat såväl 2008 och 2011 med bravvur). När jag köper, applicerar jag ”buy & hold…forever”. Kommer Kina vara ”skakigt” om 10 år? Ja, kanske. Kommer de var större? Ja, troligtvis. Kan någon av oss ens föreställa oss hur närmaste framtiden kommer se ut med en kinesisk regering som helt plötsligt stödköper, går in och stoppar marknanden etc.? Nej. Så, har du en strategi, tror på innehaven, ledningen och organisationen finns ”bara” ett alternativ – sitt still och detta även om vindpusten skulle utvecklas till storm.

   /Sofokles-

   Radera
  3. Håller med dig helt, Industrivärden är kvalitet och absolut inte till salu.

   Radera