onsdag 19 augusti 2015

Fyllt på i MQ

Idag fyllde jag på mitt innehav i MQ.


Aktien har, utan någon anledningen känner jag, letat sig söderut den senaste tiden och då kunde jag inte motstå att fylla på lite i detta spännande bolag som leds av utmärkta VD:n Christina Ståhl. Min avsikt är att bygga på positionen ytterligare framöver, men då vill jag dock se kursen falla en bra bit till.

För de första kvartalen i år har MQ redovisat ett VPA om 2,39 kr (2,02 kr samma period fg år) och det innebär att de på rullande 12 månader har ett VPA om 3,13 kr. Min tro och övertygelse är dock att MQ:s Q4 (föregående år gav en vinst per aktie om 0,74 kr) kommer att bli något bättre än föregående år då klädbranschen visat sig stark i juni kombinerat med att det tidigare lanserade besparingsprogrammet fortsatt bör ge resultat samtidigt som skuldsättningen och därmed finansieringskostnaderna är rekordlåga. Dessutom är min övertygelse att, i varje fall, juni och juli varit ganska så bra månader för klädbranschen generellt med tanke på det förhållandevis kalla och blöta vädret. Ovan saker sammantaget bör innebära att MQ kan nå en VPA för Q4 som är något bättre än föregående år och min uppskattning är att de landar på minst 0,85 kr. Om min prognos stämmer bör vi få se en VPA för helåret om i varje fall 3,24 kr (2,76 kr).

Ovan innebär i så fall ett P/E-tal kring 11 och en direktavkastning om drygt 4,5 % (MQ delar ut 50 % av vinsten normalt). Det tycker jag känns ganska så attraktivt.

10 kommentarer:

 1. Hej och tack för en intressant blogg. Lundaluppen hade Maersk på bevakningslistan och satt (på sista listan) som intressant till en kurs på 11500 DKK. A-aktien har nyss varit nere och nosat strax under detta men Maersk nämns inte alls i aktiebloggosfären just nu. Trots att börsen i övrigt gått upp sedan LL tackade för sig. Har du tittat på Maersk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag har inte tittat närmare på Maersk tyvärr.

   Radera
 2. Ett problem med containerverksamheten, enligt vissa, är att det finns större kapacitet än det finns varor att frakta. Pressade marginaler som följd. Nu är det ett tag sen jag dubbelkollade statusen på detta, men kan tänka mig att en nedgång i Asien inte skulle göra saker bättre bland fraktbolagen. Tror dock att Maersk lättare klarar detta bättre än andra. Synd att de aldrig splittar aktien, bara :)

  SvaraRadera
 3. Tycker oxå att MQ ser attraktivt ut på dessa nivåer. Från toppnivåerna tidigare i år har förutsättningarna snarare blivit bättre än sämre. Jag har visserligen bestämt mig för att införa ett personligt köpstopp på kläder i ett år så de får ingen hjälp av mig:-) http://frivid42.com/2015/08/20/mitt-sista-plagg-blev-en-fleece-troja-kopstopp-klader/

  Jag hoppas på att de höjer utdelningsandelen över 50%, de har inte behov av att sänka skuldsättningen ytterligare och tveksamt om även lite mer tillväxt orientering kräver så mycket kapital??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ser attraktivt ut, som du säger ser förutsättningarna klart bättre ut nu än tidigare så att kursen nu pressas ner har ingen fundamental substans. Kom igen, du kan väl i alla fall köpa något plagg där så du göder min utdelning =)

   Vad gäller utdelningsandel bör de kunna höja den. Skuldsättningen är rekordlåg och med tanke på affärsmodellen bör det inte krävas mycket kapital för att etablera några nya butiker. Ska vi våga hoppas på 60-65 % utdelningsandel?

   Jag satt och inspirerades av ett gäng av dina inlägg nyligen, bla det du nämner. Flera mycket läsvärda inlägg som gjorde mig taggad! Vore otroligt spännande att få höra mer om dina/era tankar nu för har jag förstått saken rätt tänker du "pensionera" dig redan nästa år? Det är väl dock innan du är 42? Ändra namn på bloggen så du inte blir anklagad för falsk marknadsföring? =)

   Radera
 4. Hej VtF!

  Tror inte jag har skrivit tidigare men vill tacka för en intressant blogg! Den har varit bra inspiration för att hålla "sparångan" uppe. Siktar precis som du på att avveckla mig själv från 9-5 arbetet framöver. Dock ingen flytt till Thailand som det ser ut just nu.

  MQ är smallcap så jag måste tyvärr. Men ska bli intressant att stämma av hur det går.

  Hälsar Utdelningsseglaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Utdelningsseglaren och kul att du gillar bloggen!

   Japp, MQ är smallcap och normalt investerar jag bara i large eller mid. I fallet MQ har jag dock gjort ett undantag eftersom bolaget andas kvalitet, tjänar pengar, ger fin utdelning och har en mycket kompetent VD som jag diggar.

   Har nu också spanat in din blogg, kul med ännu en bloggranne. Du återfinns nu i min blogglista.

   Mvh
   /VtF

   Radera
  2. Stort tack länkningen. Hoppas kunna bidra med både information och motivation till din läsare framöver.

   Må utdelningsvindarna vara med dig

   Radera
 5. Tror dessvärre du köpte på dig lite för tidigt. Ser ut som att MQ hänger med börsen neråt och inte orkar stå emot, trotts att de levererar och har en intressant VD, precis som du säger. Vad tror ni andra om börsen nästa vecka, tror ni på rekyl upp eller fritt fall neråt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otroligt svårt att tajma marknaden och även om MQ går ner lite till (pga att börsen som helhet går ner) anser jag att den är värd mer än vad jag betalade långsiktigt. Får vi fortsatt nedgång och börjar se kurser kring 30-31 kr kommer jag troligen att fylla på igen.

   Radera