måndag 24 augusti 2015

Så här agerar jag i börsturbulensen

Jag har den senaste tiden fått såväl kommentarer som ett flertal mail från läsare av bloggen, vilka undrar hur jag agerar nu när börsen rör sig kraftigt söderut. Flera vill också veta vilka bolag som ligger närmst till hands för köp.


För att svara på dessa frågor tänkte jag i detta blogginlägg redogöra för min strategi och hur jag agerar samt även lista de bolag som just nu är närmst till hands för köp. Observera dock att jag är en amatör och att mina framräknade köptak därmed kan vara helt fel. Med andra ord, bilda dig alltid en egen uppfattning innan du själv köper aktier. På så sätt lär du också sova bättre om natten när det utanför är "hela havet stormar".

Först och främst vill jag säga att en större nedgång är något jag väntat och hoppats på ett tag nu. Att äntligen börja se kurser som är på eller nära framräknade köptak är en härlig känsla. Men är det inte jobbigt att se massor av pengar gå upp i rök då tänker du? Självklart är jag inte helt oberörd, men eftersom jag är mycket långsiktig, är nettoköpare av aktier och dessutom fokuserar kring utdelningar så vill jag ju inget hellre än att få möjligheten att köpa riktiga kvalitetsbolag till extrapris. Det gör att jag älskar läget, det ger mig modet att inte följa flocken.

Det är i tider som dessa som förmögenheter skapas. Det är nu det arbete man gjort med att analysera bolag, läsa rapporter, hänga med i nyhetsflöden etc förhoppningsvis ger resultat. Med detta i ryggen tycker i alla fall jag att det är så mycket enklare att inte drabbas av panik. Det ger mig helt enkelt modet att agera tvärtemot "marknaden". När alla andra skriker "sälj" och "rädda dina sparpengar" i ren panik ler jag för mig själv och tänker, nu äntligen börjar det dyka upp fina köplägen i bolag jag verkligen vill vara delägare i "för evigt". Ett lägre pris ger mig ju fler aktier för pengarna och resulterar således i att pengamaskinen växer fortare. Det är ju den maskinen som ska ge familjen VtF en tillräcklig stor passiv inkomst så att vi vågar hoppa och förverkliga drömmen, den dröm vi kämpar så hårt för att nå.

Jag vill alltså kategorisera mig som en "utdelningsinvesterare". För mig innebär det att jag försöker hitta stabila, utdelande bolag med en bra vinst- och utdelningshistorik. Jag köper aldrig bolag som inte tjänar pengar och jag köper inte heller bolag som inte delar ut till aktieägarna. Stor vikt läggs också vid förväntad utdelningstillväxt då den är mycket viktig långsiktigt. Alla utdelningar återinvesteras. Jag är mycket långsiktig i de bolag jag köper in mig i och utgångspunkten är "köp och behåll", i varje fall så länge inget fundamentalt har förändrats i bolaget. Merparten av mina investeringar sker på Large Cap alternativt Mid Cap även om jag ibland kan göra undantag. Så kallade kryddor och förhoppningsbolag däremot är jag helt ointresserad av.

Hur ser då min strategi ut? Jo, min strategi är på sätt och vis mekanisk eftersom jag försöker (även om jag inte alltid lyckas =) agera utifrån min bevakningslista. På bevakninsgslistan finns bolag där jag, efter bästa förmåga, gjort en analys av bolaget och räknat fram ett värde. Detta värde på bolaget leder fram till ett köptak för aktien, dvs det pris jag max är beredd att betala. De bolag jag har på min lista försöker jag dessutom följa så mycket jag kan och då och då ser jag över tidigare gjorda analyser och finner ibland att det är läge att revidera tidigare uträkningar. När så en aktie hamnar kring eller under framräknat köptak gör jag ett köp om nu inte aktien redan utgör den andel av portföljen jag är nöjd med.


För att hålla nere risken är också ambitionen att sprida ut köpen över tid. Målsättningen är att göra ett månatligt inköp, men finns det absolut inget köpvärt enligt bevakningslistan placeras pengarna i krigskassan i väntan på bättre (köp)tider. Kassan är tänkt att användas om och när extra fina köplägen uppstår. Då kan jag göra ett till två extra inköp en enskild månad, men även här är det alltså viktigt att sprida ut köpen över tid.

Vilka bolag i bevakningslistan ligger då närmst till hands för köp? Just för tillfället finns det två bolag vars kurs ligger under köptaket och dessa är MQ och Realty Income. MQ är dock ett Small Cap bolag så jag vill inte att dess andel blir för hög. Som läget är nu är det dock inte osannolikt att jag fyller på om vi får se kurser kring 30-31 kronor. Realty Income anser jag redan är köpvärd så nästa inköp kan mycket väl bli här.

Utöver ovan bolag finns det dessutom några innehav som ligger nära köptaken. Dessa är:
 • Protector Forsikring (60,25 NOK) - Vid kurser kring 59 kronor känns aktien köpvärd tycker jag. Jag är dock ganska så nöjd med nuvarande portföljandel då bolaget är relativt litet. Det gör att jag sannolikt avvaktar med att fylla på. 
 • Nordea (93,55 SEK) - Får vi se kurser kring 90 kronor eller helst något lägre är det högst troligt att jag fyller på.
 • Swedbank (180,40 SEK) - Förvisso en bit kvar, men skulle vi få se kurser runt 170-175 kronor så tycker jag det börjar bli intressant.
Ovan bolag ligger alltså i nuläget högst upp i min bevakningslista och är därmed närmst till hands att fylla på i. Andra intressanta bolag på listan, t ex Castellum, Handelsbanken och Peab behöver komma ner minst 10 % till innan jag är intresserad. Kanske kommer vi dit, kanske inte?

Slutligen vill jag också också nämna att TeliaSonera nu faktiskt börjar komma ner till mer intressanta prisnivåer. Den trogna läsaren av bloggen vet nog att jag inte är något större fan av Telia främst på grund av att deras vinsttrend inte ser bra ut kombinerat med att utdelningsandelen känns ohälsosamt hög. Skulle Telia dock komma ner en bit till i pris börjar det ändå bli lite intressant. Låt säga att vi får se kurser kring 40-42 kronor, ja då tycker jag faktiskt att det finns en så pass fin "fallhöjd" att jag skulle kunna tänka mig att slå till. Vad gäller just Telia vill jag nämligen ha en rejäl  säkerhetsmarginal eftersom jag inte ser det som otänkbart att de på sikt kommer tvingas sänka utdelningen. Det lär inte ske nu, men skulle kunna bli verklighet om t ex 2-3 år ifall vinsttrenden inte förändras. Att då ha kommit in till en riktigt bra prisnivå gör stor skillnad.

Hur agerar du i turbulensen? Håller nerverna? Vilka bolag börjar lysa grönt i din bevakningslista?

12 kommentarer:

 1. Visst är det surt att se portföljens värde sjunka ihop, men jag är inne på samma spår som du. Köper man är det bra om det är billigt, så jag fortsätter som vanligt. Men svenska bolag har ökat i attraktionskraft så jag köper nog svenskt den här månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger, svenska bolag börjar se intressanta ut nu så kanske blir det även svenskt för mitt månadsinköp.

   Radera
 2. Min strategi är i princip exakt lika dan som fin, förutom att small cap aldrig accepteras och mid cap accepteras i undantagsfall. Jag har köpt walmart de tre senaste månaderna men den aktien börjar närma sig maxstorlek i portföljen nu, så troligen är det färdigköpt där på ett tag. De bolag som lyser grönt på min lista är i nuläget:
  Walmart
  UTX
  AIG
  Citigroup
  Maersk

  Jag hade gärna ökat i svenska bolag, men där är det en bit kvar även på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag har främst siktet inställt på Large Cap, men när det luktar kvalitet kan mid och small ändå vara intressant.

   Intressant köplista, Maersk skulle jag vilja titta lite mer på vid tillfälle.

   Radera
 3. Kan lätt tänka mig att köpa på Telia på de nivåerna du pratar om. MQ och Protector går bort för mig då det inte riktigt är Largecap.

  Annars är man ju grymt tacksam att man satsat på utdelningsinvestering en dag som denna :)

  Ha det fint så länge!
  Hälsar Utdelningsseglaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att vara utdelningsinvesterare i dessa tider känns bra =)

   Radera
 4. Jag hoppas få köpa Ratos på 46 kr imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Ratos kring 46 känns inte fel, det håller jag med om.

   Radera
 5. Kul att du nosar på Nordea och Swedbank. Ingen annan bloggar som nämnt det i hetsjakten på Atlas Copco. Även kul att du har ungefärligt samma köptak för respektive bolag. Alltid bra att dubbelkolla så att man tänker någorlunda rätt. En annan bank jag idag köpt är Kanadensiska Bank of Nova Scotia (BNS). Handlas till, vad jag tycker är, attraktiva nivåer och 4% utdelning efter källskatten borträknad är inte var dag man hittar i Nordamerika, Inte bland dividend aristokrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina bolag känner jag och utan tvekan vill jag fylla på. Atlas Copco är naturligtvis också hög kvalitet och finns sedan länge på min bevakningslista, däremot har den en ganska bra bit kvar till mitt köptak tyvärr.

   BNS har jag tittat lite snabbt på tidigare och det såg vid en första anblick klart intressant ut. Får kanske bli att gräva vidare lite om tillfälle ges.

   Radera
 6. Precis som med övrig REA är det viktigt att tänka på vad man skulle ha velat köpa annars. Att inte bli intresserad av ett bolag bara för att det har gått ner (eller upp) så mycket. Denna månads köp blev 750 MQ för knappt 33 igår. Hoppas att nedgången håller i sig så att även nästa månadsköp kan göras till dessa attraktiva kurser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant och det är där bevakningslistan kommer väl till pass.

   MQ på 33 riksdaler kan inte vara fel, själv var jag för het på gröten och fick betala lite mer än så för några dagar sedan. Kan nog bli bra ändå i långa loppet tror jag.

   Radera