måndag 21 september 2015

Köp Bank of Nova Scotia och minianalys

Jag har under en period haft ögonen på Bank of Nova Scotia (BNS) som jag redan vid en första snabbkoll tyckte kändes intressant att titta närmare på. När så kanadensiska banker började komma ner en del i pris blev jag extra intresserad och gjorde därför klart mitt analysarbete. Jag kan redan nu avslöja att mina slutsatser fick mig att ta en position i bolaget.


Bank of Nova Scotia är Kanadas tredje största bank och, i alla fall enligt dem själva, också den mest internationella. Bolaget grundades redan år 1833 och finns idag verksamhet i över 55 länder. De har fler än 21 miljoner kunder och är över 90 000 anställda runt om i världen. Precis som i Sverige kan det sägas att konkurrensen är begränsad där de fem största bankerna har en väldigt stor andel av den kanadensiska marknaden.

Idag kommer ungefär hälften av bankens resultat från den Kanadensiska verksamheten och resten således från övriga länder. Banken fokuserar mycket på Latinamerika och då främst Mexiko, Colombia, Chile samt Peru. Klart intressanta marknader ur ett tillväxtperspektiv, men också rejält mycket mer riskabla jämfört med Kanada inte minst politiskt.

Det som fick mig att verkligen fastna för BNS var dess mycket stabila vinst- och utdelningshistorik kombinerat med att banken ser finansiellt starkt ut. Bolaget måste också sägas vara mycket aktieägarvänligt och har ända sedan år 1833 delat ut till ägarna vilket känns attraktivt. Jag gillar också att bolaget delar ut så pass försiktigt med en utdelningsandel oftast understigande 50%. Skulle vi med andra ord få se lite tuffare tider för banken så finns det ett stort utrymme för att minst behålla nuvarande utdelningsnivå.

En titt på historiken kring VPA och utdelning visar följande:


Till nuvarande kursnivå uppgår P/E-talet till c:a 10.4 och det tycker jag känns som en attraktiv nivå. Direktavkastningen uppgår till hela 4,75% och då ser jag det dessutom som troligt att vi kommer få se fler höjningar framöver. Allt verkar peka åt rätt håll, finns det inga risker tänker du?

Jo självklart finns det risker med en investering i BNS. Främst kan jag se följande risker som bör beaktas:
 • Kreditrisker i den kanadensiska bostadslåneportföljen - liksom i Sverige är lånenivån även i Kanada på rekordnivå och hushållens lån ställt mot disponibel inkomst är hög vilket oroar. Finns det en bostadsbubbla och den spricker kommer det tveklöst att påverka BNS negativt.
 • Kanada är ett land i recession - tekniskt befinner sig Kanada i recession vilket till stor del har att göra med det låga oljepriset. Om denna prisnivå skulle bestå över lång tid så är det rimligt att anta att det kommer slå hårt mot den kanadensiska ekonomin i stort och därmed BNS.
 • Kreditrisker i den kanadensiska låneportföljen olja/gas - idag är c:a 3,4% av bankens totala låneportfölj kopplad till olja och gas. Det kan förvisso ses som en relativt liten andel, men vi pratar ändå om ett rejält stort belopp. En fortsatt tuff olje- och gasmarknad kan mycket väl innebära större kreditförluster på sikt.
 • Utmaningar i Latinamerika och Karibien - BNS har valt att satsa hårt i främst Latinamerika för att skapa tillväxt, men flera av länderna där brottas med problem vilket redan nu påverkar banken och, ifall det eskalerar, kan medföra ytterligare negativa konsekvenser för såväl tillväxten som lönsamheten. Mexiko ser mest lovande ut, men landet har problem med den ekonomiska tillväxten. Colombia lider av det låga oljepriset och såväl Chile som Peru är stora kopparexportörer där priserna nu är låga. Karbinen utvecklas inte heller enligt plan. Fortsätter trenden lär det få konsekvenser.  
För en tid sedan meddelade dock banken att de initierat ett åtgärds- och besparingsprogram avseende den internationella divisionen. Förhoppningsvis kan detta program få viss rätsida på utmaningarna i såväl Latinamerika som Karibien. Banken har tidigare visat sig handlingskraftig och navigerade t ex fint igenom finanskrisen där de stod starka så trots ovan listade risker tycker jag att BNS känns köpvärd till dagens kursnivå.

Jag sätter den långsiktigt hållbara vinsten per aktie till 4,6 CAD vilket känns relativt försiktigt (senaste 3 åren är snittet drygt 5,3 CAD). Motiverat P/E känns rimligt att sätta till 13 vilket ger ett köptak på 60 CAD. Vid kurser kring 60 CAD så tror jag den långsiktige kommer få se såväl en fin utdelnings- som totalavkastning.

Dina tankar om Bank of Nova Scotia?

6 kommentarer:

 1. Kul att du också hittat och fatta tycke för BNS! För den långsiktige tror jag BNS svårligen kan vara dåligt kring 60 CAD, som dessutom står lågt nu.

  Mvh vadVivill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag noterade att även du inhandlat BNS, tror det kan bli en trevlig bekantskap =)

   Radera
 2. Ser att BNS finns på både Canadensiska och Amerikanska börsen. Skiljer sig dessa åt på något sätt? Finns det för och nackdelar med att köpa den amerikanska varianten?

  //Niklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en viktig skillnad är att om du handlar i USA via Avanza så dras 25% i källskatt + någon form av avgift vid utdelning, men om du istället handlar på den kanadensiska börsen så dras det bara 15%. I övrigt tror jag inte att skillnaden är större än valutaeffekter, men SEK vs CAD är just nu gynnsam vid köp (typ 10-årslägsta) så kanske kan det finnas lite uppsida även här på sikt.

   Handel via Nordnet däremot verkar inte bli någon skillnad vad gäller källskatt om jag förstått saken rätt. Själv handlar jag dock utländska aktier via Avanza varför Kanada kändes som ett självklart val.

   Radera
  2. Tack för svaret. Bara skillnaden i källskatt ju motiverar till köp via Kanadabörsen. Konstigt att det kan vara sån skillnad.

   //Niklas

   Radera
  3. Källskatten är nog 15% i båda fallen, men tillkommer avgift på 10% om USA så bättre att handla via Kanda som sagt

   Radera