fredag 16 oktober 2015

Rapport Q3 2015 - Castellum

Igår kom fastighetsbolaget Castellum med sin rapport för perioden januari - september 2015. Rapporten präglas av det stora omstruktureringsprogram som nu genomförs i fastighetsportföljen där fastigheter i regioner med lägre tillväxt säljs av och fastigheter i regioner med högre tillväxt förvärvas.

Dessutom genomför bolaget ett effektiviseringsprogram som förväntas ge full effekt från och med 2016. Sammantaget leder detta sannolikt till att 2015 blir något av ett mellanår för Castellum där förvaltningsresultatet nog kommer öka något, men inte speciellt mycket. Mitt antagande är att bolaget också kommer att höja utdelningen (ännu en gång), men höjningen lär inte bli speciellt stor.


I det korta perspektivet påverkar omstrukturering av portföljen naturligtvis bolaget negativt, men i ett längre perspektiv är det sannolikt mycket positivt för tillväxten i, inte minst, förvaltningsresultatet. VD Henrik Saxborn skriver i VD-ordet att "Priset för denna växling mot högre tillväxt är att portföljens direktavkastning temporärt sjunker i utbyte mot en högre framtida tillväxt. Det är lite av detta vi nu ser i år då förvaltningsresultatet under första halvåret bara ökade med 2%, medan vi efter tre kvartal kan uppvisa en tillväxt på 4% efter en ökningstakt på 7% under tredje kvartalet".

Vad gäller effektiviseringsprogrammet (som inleddes våren 2015) säger bolaget att det kommer ge effekt från 2016. Viss effekt nås även 2015, men "uppvägs delvis av kostnaderna för investeringen i den gemensamma koncernprofilen". Programmet förväntas ge såväl intäktsökningar som kostnadsbesparingar genom effektivare gemensamma processer i koncernen (t ex justering av prissättningsmodell, lägre mediaförbrukning samt effektivare inköp). Besparingen förväntas bli 24-30 MSEK under 2016.

Under Q2 - 2015 genomförde Castellum en affär med Heimstaden som innebar att Castellum förvärvade 50% i det fastighetsförvaltande bolaget Ståhls för 499 MSEK. Castellum har också en möjlighet att via ett optionsavtal förvärva resterande 50% för marknadsvärde, tidigast 18 månader från tillträdet.

Värt att nämna är också att Castellum i rapporten nämner att hyresmarknaderna i Sverige generellt utvecklas positivt med undantag från Öresundsregionen (där bolaget har en ganska så stor exponering). Anledningen är ett stort tillskott av nya kontor vilket har lett till att det gångna kvartalet visar på svag nettouthyrning där några större uppsägningar i Öresund är orsaken. Tydligen har de även haft någon större uppsägning också i västra Sverige. Detta är så klart inte positivt och kan komma att påverka negativt framöver. 

Nu en titt på lite intressanta siffror avseende Q3 2015 jämfört med samma period 2014:
 • Hyresintäkterna är på ungefär samma nivå som 2014 och landade på 832 MSEK (833)
 • Förvaltningsresultatet (inkl joint venture) blev 433 MSEK (409). Det motsvarar ett förvaltningsresultat före skatt om 2,66 kr/aktie (2,49). För de första 9 månaderna uppgår förvaltningsresultatet före skatt till 7,02 kr/aktie (6,78).
 • Belåningsgraden uppgår till 50 % (52 %)
 • Räntetäckningsgraden är 379 % (345 %)
Sammanfattningsvis var det en rapport utan några speciella överraskningar. Omstrukturerings- arbetet verkar tuffa på fint och börjar nu dessutom ge lite resultat. Arbetet med att strukturera om portföljen lär fortsätta ett tag till och 2015 lär som sagt var bli något av ett mellanår för Castellum. Omstruktureringen kombinerat med effektiviseringsarbetet skapar dock fina förutsättningar för ett starkt 2016 och gör samtidigt Castellum än mer välpositionerat. 

Tankar om rapporten?

6 kommentarer:

 1. Känns stabilt och jag säger behåll/öka vid rekyl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig Stefan, känns riktigt stabilt och jag vill verkligen få möjligheten att öka framöver, men då måste priset ner lite först.

   Radera
  2. Om jag säger "agree" blir det tautologi då? ;) hehe.
   Håller med dig, VTF, i din sammanfattning av rapporten. Castellum ligger fint i väskan!

   /Sofokles

   Radera
  3. Hehe, skulle kunna bli =)
   Japp, Castellum är i portföljen för att stanna helt klart.

   Radera
 2. Jag har inget emot Castellum (skulle gärna köpa aktier om de vore bara lite billigare) men jag gillar inte riktigt uttalanden av stilen "Vi tar den här smällen nu för det kommer löna sig framöver".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar ju inte om en smäll egentligen. Förvaltningsresultatet har ju faktiskt förbättrats, men omstruktureringen görs i syfte att framöver kunna få en ännu högre tillväxt. Jag är positiv till den strategin.

   Radera