lördag 28 november 2015

Inköp Akelius Pref

Den 23:e november fyllde jag på mitt innehav i Akelius Pref.


Det finns många åsikter om preffar såväl positiva som negativa. Numer finns det dessutom hur många preffar som helst och kvalitén varierar friskt vill jag påstå. Själv vill jag bara äga preffar i sunda och lönsamma verksamheter med bästa tänkbara förutsättningar att dela ut pengar över tid. Min absoluta favorit är därför Akelius som känns uthålligt lönsamt och med lägen på fastigheterna som är mycket attraktiva. Idag äger de c:a 51 000 lägenheter varav 80% av dessa finns i städerna Berlin, London, Paris, Stockholm och New York. Det känns bra.

Min plan är att äga prefferna till dess de bli inlösta (om de nu blir inlösta vilket inte är självklart) och under tiden erhålla utdelningar. Priset jag betalt för mina preffar är dessutom en bra bit under inlösenkurs vilket så klart är viktigt. Kursen kan ju naturligtvis bli ännu lägre än idag om t ex räntorna går upp, men eftersom jag inte har för avsikt att sälja är det inget som bekymrar mig.   

12 kommentarer:

 1. Bra köp. Akeliuspreffen borde rimligtvis vara en av de säkrare just nu och att kursen sjunkit gör ju direktavkastningen trevlig.

  Tack för en trevlig blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Att välja lycka och kul att du gillar bloggen!

   Jag håller med dig, bland preffarna känns Akelius som den lysande stjärnan. Till nuvarande kurs är direktavkastningen c:a 6,7% och det är inte illa.

   Radera
 2. Stod själv i valet mellan denna och heimstaden pref, blev till sist heimstaden då jag tyckte att avkastningen vägde tyngre än den ökade risken...men var inget lätt val.
  /JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren JFG.
   Heimstaden är säkerligen inte fel den heller. Akelius känns dock något säkrare känner jag.

   Radera
 3. Har själv lite Akelius och att fylla på lockar kanske blir det detta i jul men vill även öka min diversifiering så får se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vid nuvarande kursnivåer blir man helt klart lite sugen =)

   Radera
 4. Hej Vtf!
  Jag har, precis som du, ökat i Akelius i veckan. Akelius samt Klövern känns som två pålitliga preffar att ha i sin väska.
  I fredags sålde jag mina NCC då de beslutat att slopa sin utdelning för 2016 och det känns även osäkert kring utdelningsnivån under 2017.
  Vill ändå ha ett byggbolag i min portfölj. Vilka anser du är mest rimligt värderade just nu av Peab, Skanska och JM?
  Tack för en förträfflig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och ursäkta sent svar, har varit galet mycket annat att stå i. Kul också att du gillar bloggen, det värmer!

   Vad gäller värdering av byggbolag är det inte helt enkelt, själv gillar jag Peab bäst, men nu i år har aktien å andra sidan uppvärderats rätt mycket (över 22%) vilket är betydligt mer än kollegorna i branschen har gjort (NCC + c:a 9,5%, Skanska + c:a 4,5% och JM + c:a 5%). För tillfället är dock Peabs kurs över mitt köptak så jag avstår för tillfället att fylla på (men hoppas få chansen på sikt).

   Skanska känns på många sätt som ett fint bolag. Jag har dock inte gjort någon fullödig analys, men i det jag grävt fram kan jag säga att kursen, för tillfället, ligger en bra bit över vad jag är villig att betala så inte heller här blir jag köpsugen i nuläget måste jag säga.

   JM är också ett intressant bolag och bostäder i Stockholm känns ju. De har dock inte samma diversifiering som övriga bjässar och det gör mig lite försiktig. Behovet av bostäder är förvisst enormt, inte minst i Stockholm, men samtidigt börjar det kännas som en osund marknad varför jag tror vi kommer få se en del krafttag i den här frågan framöver, t ex amorteringskrav, sänkt/slopat ränteavdrag osv. Något måste nog göras i alla fall. Den typen av beslut riskerar utan tvekan att kyla av bostadsmarknaden vilket kan sätta käppar i hjulet för alla byggbolag, men kanske i synnerhet ett bolag som JM. En snabbkoll på JM säger mig att köpkursen även här är en bra bit över vad jag är villig att betala.

   Nu var ju dock din fråga vilken av aktierna jag anser är mest rimligt värderad. Som sagt, jag tycker ingen ser direkt köpvärd ut i nuläget, men om jag ändå ska välja någon så får det bli Peab.

   Radera
 5. Jag är inte övertygad om att de "säkra" preferensaktierna som avkastar 5-7% är värt att ha, har skrivit om varför här. Om man ska ha preferensaktier tror jag de med sannolik inlösen funkar bättre, har en del såna i mitt bilsparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för din kommentar. Ledsen för sent svar dock, men just nu är det mycket att stå i.

   Jag har läst ditt inlägg och kan på många sätt förstå och hålla med i argumentationen. Jag köper dock inte hela resonemanget. Min ståndpunkt är att ifall man är något mer kortsiktig och samtidigt är beredd att ta lite större risk så är nog preffar med sannolik inlösen en god idé eftersom chansen till en bättre totalavkastning är högre. Det finns ju dock ett tydligt skäl till att "räntan" dessa bolag betalar är högre än 5-7%. Ett bolag som måste landa kring 9-10% har som regel en underliggande verksamhet som är betydligt mer osäker och känslig. Händer något på t ex räntemarknaden blir inte preffen så volatil förvisso, men risken för slopad utdelning (med slaktad kurs som följd) är å andra sidan betydligt högre.

   Personligen är jag långsiktig i mitt prefaktieinnehav varför kursen spelar mindre roll för min del. Jag kan behålla mina preffar länge ifall de nu inte blir inlösta och årligen plocka mina 6,5%. För mig är det därför betydligt viktigare att den underliggande verksamheten är riktigt stabil och förväntas vara det många många år framåt i tiden, det är t ex skälet till att Akelius är min klara favorit. Nackdelen är så klart att utdelningen är just "fixed" varför inflation äter upp en del (när det nu blir någon inflation att tala om igen vill säga). Å andra sidan är risken för utdelningssänkning minimal i t ex Akelius vilket jag tycker väger upp.

   Radera
  2. Tack för bra svar,

   Det jag gillar med High Yields med nära inlösen är att risken för en bolagshändelse blir begränsad då det är lättare att bedöma betalningsförmåga på kort sikt bland annat.

   Jag håller med om att Akelius känns stabil men jag gillar inte att de emitterar nya preffar regelbundet vilket mättar marknaden tror jag. Sen kan jag tycka att stamaktier med god direktavkastning och chans till höjning av utdelningen blir mer attraktivt på sikt i jämförelse. Ett exempel är HiQ som yieldar över 5% och de lär höja i vår sannolikt.

   Oavsett så lycka till med investeringarna!

   Radera
  3. Hej igen, jag säger inte emot dina argument kring high yields med nära inlösen som sagt. Allt beror på vilken tidshorisont du tänkt ha i din investering.

   Kan hålla med om att det här med att emittera nya preffar inom Akelius inte varit önskvärt. Jag hoppas dock att de lagt av med det där nu och nu anser sig ha tagit in tillräckligt med kapital. Emitterar de nu lär de få betydligt sämre betalt dessutom.

   Vad gäller stamaktier vs preffar så tycker även jag att just stamaktier är intressantare. Jag vill dock ha en viss andel preffar i portföljen för att få en bättre riskspridning.

   Konsultbolag däremot, i synnerhet inom IT, kommer dock inte in i min portfölj. Främst på grund av att jag inte gillar affärsmodellen (värderingen går ut genom dörren klockan 17 varje dag, har du tur kommer de tillbaks, annars har de dragit till branschkollegan =), att det råder sjunkande eller möjligen stillaliggande prisutveckling, ökade personalkostnader och att branschen är så konjunkturskänslig.

   Radera