söndag 8 november 2015

Rapporter Q3 2015 - Kvaerner och Ratos

För några dagar sedan kom Kvaerner och Ratos med sina Q3-rapporter. Här kommer mina kommentarer om respektive bolag.

Kvaerners Q3-rapport var överraskande stark med tanke på hur tufft det just nu är i oljebranschen. Självklart har intäkterna minskat ganska så mycket, men samtidigt har också kostnaderna följt med.


Kvaerner har på kort tid lyckats effektivisera verksamheten och har på så sätt stått sig bra i den håra konkurrensen. Under Q3 var t ex orderingången över 2 MNOK vilket är starkt. EBITDA-marginalen var dessutom något högre i detta kvartal jämfört med Q3-2014. Det råder dock ingen tvekan om att marginalerna är pressade och osäkerheten hög. Marknaden uppfattade uppenbarligen rapporten som väldigt positiv och handlade upp aktien med över 11%.

Jag noterar följande av intresse:


 • Intäkterna minskade och blev 3 615 MNOK (4 981).
 • EBITA minskade och landade på 166 MNOK (212).
 • Rörelseresultatet minskade och blev 164 MNOK (176).
 • Periodens resultat blev 74 MNOK (100).
 • Vinsten per aktie landade på 0,28 NOK (0,37).
 • Orderingången var 2 051 MNOK (2 809).
 • Orderstocken är på 16 233 MNOK (19 358).

 • Ratos Q3-rapport var åt det svagare hållet kan jag konstatera. För årets första nio månader ser det dock helt ok ut där aktiens totalavkastning ligger på 13%. VD:n Susanne Campbell säger att de förväntar sig ett rörelseresultat i nivå med 2014. Bolaget står starkt och har en kassa på c:a 4,4 miljarder SEK som förhoppningsvis kommer att användas till spännande förvärv framöver.


  Under slutet av Q2 och början av Q3 har Ratos slutfört två förvärv. I september slutfördes förvärvet av Speed Group som är ett bolag inom logistik- och bemanningstjänster och i oktober av bolaget Trial Form Support International (TFS) som är verksamt inom kliniska studier. Under oktober sålde också Ratos resterande aktier i Inwido vilket gav en exitvinst om 50 MSEK. Utöver ovan förvärv har även portföljnnehaven Bisnode samt GS-Hydro förvärvat verksamheter. Bisnode har köpt AIS Nordic (fordonsinformationstjänster) och GS-Hydro har köpt First Hose (slangar och slangrelaterade komponenter).

  Nu i november meddelar också bolaget att Hafa Bathroom Group avyttras. Den affären gav en förlust om nästan 90 MSEK. När är det dags för Jøtul att försvinna från portföljen tänker jag? Även Euromaint har en del att bevisa.

  Härnäst ser jag fram emot att ta del av Mekonomens rapport den 11:e november och dagen efter Peabs. Ha en fortsatt trevlig söndag!

  7 kommentarer:

  1. Ska bli roligt när utdelningen från Ratos trillar in i vår, tror på 3,50 kr. Aibel kommer komma igen urstarkt om ett år eller två.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Ja det ser vi fram emot helt klart.
    Absolut, Aibel är väl ingen lysande investering just nu, men de klarar sig ändå helt ok. När det väl vänder inom oljebranschen på sikt tror även jag på bolaget.

    Radera
  2. Hej igen!

   Orkar du/ni möjligtvis byta ut bangkokinvest mot sparfest.blogspot.se i länklistan?
   Jag har givetvis länkat till din blogg på min som vanligt.

   Med svettiga hälsningar från Bangkok!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hej,

    Jag har ändrat till sparfest.blogspot.se, men då säger blogspot att "ingen feed hittas". Fattar faktiskt inte varför.

    Radera
   2. Skumt! Det var nåt nytt :D
    Får se om jag kan ändra på någon inställning ^^

    Radera
  3. Tror du att PEAB kommer att få stryk på grund av Mall of Scandinavia-bygget?

   SvaraRadera
   Svar
   1. Jag finner det ganska så troligt att Mall of Scandinavia-projektet kommer orsaka nedskrivningar på sikt.

    Som jag var inne på i inlägget avseende Q2 rapporten (http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/08/rapport-q2-2015-peab.html) så tycker jag att Jesper Göranssons kommentar i VD-ordet var klart oroande. Hans uttalande finns citerat i inlägget. Projektet är dock nyligen avslutat och jag har därför svårt att se att förhandlingarna med beställaren ännu är avklarade. Blir det en smäll är det därför troligt att den visar sig först under Q1, men man vet ju aldrig. Det ska bli mycket intressant att se om något som kan ge vägledning kring den här frågan framgår i rapporten imorgon eller om de rent ut av redan kan avleverera ett konkret svar.

    Radera