måndag 14 december 2015

Aktier som börjar lysa grönt i bevakningslistan

Ett antal dagar i rad har börsen nu rört sig söder ut. Via bloggen och mail har jag fått in en del frågor om vilka aktier som ligger närmst köp och väljer att besvara dessa frågor i det här inlägget. Observera dock att jag är amatör inom området varför jag uppmanar alla att analysera bolagen på egen hand och på så sätt bilda sig en egen uppfattning innan köp.


Först och främst skulle jag vilja säga att det knappast råder något fyndläge just nu. Däremot finns det faktiskt ett par aktier som börjar lysa lite grönt i bevakningslistan och ytterligare ett bolag som är "spot on". Merparten lyser dock fortfarande rött och vissa bolag till och med tokrött. Nedan redogör jag för de bolag som är lite mer gröna till färgen:

Bank of Nova Scotia (BNS)
BNS är den tredje största banken i Kanada med verksamhet i över 55 länder och över 90 000 medarbetare. Bolaget är en pålitlig utdelare som dessutom har en mycket sund utdelningsandel (ofta under 50 %). Kolla in min minianalys i inlägget Köp Bank of Nova Scotia och minianalys.

Pris just nu: 55,65 CAD
Köptak: Max 60 CAD

BNS är definitivt en het köpkandidat.


Telia Sonera
Telia har verkligen kommit ner rejält i pris den senaste tiden och på nuvarande prisnivå är bolaget ett intressant alternativ. Direktavkastningen är rejält hög (c:a 7,5 %), men utdelningsandelen känner jag är osund och lönsamheten dessutom vacklande. 

Pris just nu: 40,05 SEK
Köptak: 40-42 SEK

Jag är inte speciellt sugen på att Telia utgör en så stor andel av portföljen (max 5%) med tanke på hur verksamheten verkar utveckla sig samt med tanke på de risker som finns kring eventuella skadestånd för (påstådda) mutbrott. På sikt blir jag inte heller förvånad om utdelningen sänks. Jag skulle möjligen kunna tänka mig att fylla på med en liten skvätt till, men måste säga att jag inte är helt övertygad.


Nordea
Nordea är en väldiversifierad bank med fin direktavkastning som jag gillar.

Pris just nu: 88,15 SEK
Köptak: Kring 88 SEK

Går bara priset ner lite till kan jag tänka mig att fylla på.

Hur ser din bevakningslista ut? Vilket/vilka bolag ligger närmst till hands att köpa?

10 kommentarer:

 1. Hej herr VtF!

  Jag funderar lite kring Nordeas förmåga att fortsätta dela ut så pass mycket som de gjort nu när ränteläget är som det är. Vad har du för tankar där?

  Själv är jag sugen på att fylla på med H&M om den rör sig mer söderut samt även Mekonomen som har en ganska liten del av min väska.

  Tack för dina fina inlägg!

  /Halvvägstill50

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Halvvägstill50 och kul att du gillar inläggen!

   Vad gäller utdelningsförmågan hos Nordea så tycker jag den ser helt ok ut. Självklart påverkar den låga räntan negativt, men banker brukar generellt vara ganska så bra på att "kompensera" för det på annat håll. Jag finner det dock inte osannolikt att VPA 2016 kan behöva revideras ner med ett par-tre procent jmf 2015. Man ska nog inte heller förvänta sig en högre utdelningsandel än 75% kommande år. Det är till och med troligt att utdelningsandelen kommande år blir lägre än så på grund av eventuellt hårdare kapitalkrav. Hur som helst, även dessa parametrar beaktat så ser det ut som om aktieägarna kommer kunna få en fin och hög direktavkastning framöver.

   H&M och Mekonomen är trevliga bolag som även jag skulle vilja köpa (H&M) alternativt öka i (Mekonomen). De är dock inte gröna i min bevakningslista just nu utan har en bit kvar att vandra söderut innan jag blir sugen =)

   Radera
 2. Kikar på samma bolag som du fast jag är inte intresserad av Telia. Har köpt BNS under de senaste månaderna. Just nu består 5% av min portfölj av BNS. Tror de kan falla ytterligare om man ser rent historiskt. Så vill inte bränna alla mina kort nu. Har en maxgräns vad gäller 10% per innehav i min portfölj. Fortsätter att köpa månadsvis och hoppas kunna köpa ner till botten på det viset. Nordea har jag 80 kr som inköpspris. Baserat på senaste 3 årens medelvinst och senaste 12 månadernas. Vill ha lite säkerhetsmarginal då jag tror kursen kan dra söderut om vi får en utdelningssänkning. Egentligen inget jag borde bry mig om som utdelningsinvesterare så länge DA blir över 4% vid en eventuellt sänkning. Fast känns lite bättre att ha marginal. I övrigt tycker jag inte det är direkt billigt på börsen. Ser att folk köper HM. Personligen vill jag ha ner HM under 280 kr, helst runt 260 innan jag börjar köpa. Förr eller senare kommer vi dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Anonym.
   Telia känns ju inte som något tillväxtcase direkt, men samtidigt finns en hel del spännande med Telia som skulle kunna göra bolaget betydligt mer intressant (och lönsamt) på sikt. Vid dessa nivåer känns därför risk/reward helt ok och DA är trevlig och även med en sänkning kommer den vara fin.
   Jag vill dock inte att Telia utgör en för stor del av portföljen, som sagt, runt 5% känns lagom.

   BNS kan säkerligen falla mer så det gäller att sprida ut köpen över tid som du säger. Under 60 CAD anser jag dock att den är köpvärd.

   Vad gäller Nordea har du säkerligen rätt i att det kan vara bra med viss marginal. 80 eller 88 kronor är väl egentligen ingen större skillnad om du som jag har för avsikt att vara riktigt långsiktig dock? Det kan tänkas komma en utdelningssänkning absolut och det kan säkert få kursen att gå ner lite till. DA lär dock bli fin ändå och långsiktigt tror jag man kommer kunna få en fin totalavkastning vid köp kring nuvarande nivåer.

   HM är ju ett väldigt fint bolag, men i mina ögon är kursen för hög i nuläget. Jag vill komma ner runt 260 kronor (möjligen 270) innan jag börjar bli intresserad på riktigt.

   Radera
  2. Mest att jag aldrig riktigt tittat på Telia eftersom det är mycket brus runt omkring. Gillar företag som levererar utan uppmärksamhet, tex Beijer Alma. Även BNS ökade sitt resultat efter senaste rapporten. Vad gäller BNS har jag mest tittat på historiska tal och sett att under andra kriser har de kunnat gå ner till DA på strax under 6%. Så ser man rent historiskt så har dess investerare accepterat relativt låga kurser. Som sagt, ser det som riktigt köpvärt redan nu. //Nej 80 eller 88 kr spelar ingen större roll med 15-20+ år som sparhorisont.

   Radera
  3. Så sant, BNS känns utan tvekan köpvärd redan nu.

   Radera
 3. Jag tycker att Mekonomen börjar komma ner på hyfsat attraktiva nivåer efter rapporten när de har kommit ner från 205 till 175-180.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Mekonomen börjar närma sig intressanta nivåer men jag vill att den ska gå ner en bit till innan jag kan tänka mig att fylla på.

   Radera
 4. Jag kikade faktiskt lite på Telia som en kortare swing när den stod på 40kr men jag avvaktar.
  Ny storblankare och eventuellt minskad utdelning framöver.
  Ner på 35-37kr tar jag eventuellt in en liten bit.
  Fortsätter att ligga 95% på räntekonton framöver.

  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som swing hade nog 40 kr varit helt ok =)
   Jag är dock långsiktig så vad som händer med kursen på kort sikt är inte det jag är mest intresserad av (förutom för att köpa så klart).

   Förmodar (och har även läst) att du har det grymt i Bangkok! Ta hand om dig.

   Radera