lördag 19 december 2015

Årets sista utdelningar

Nu har de sista två utdelningarna för året landat på kontot. ETF:n SPFF och Realty Income fyllde på krigskassan.

Nu börjar snart ett nytt spännande år med nya utdelningar. I januari rivstartar vi med utdelningar från Klövern Pref, Bank of Nova Scotia, Realty Income och ETF:n SPFF.

Om inte allt för lång tid så kommer många av mina innehav att börja kommunicera ut vad de tänker sig att dela ut nästa år. Det ska bli mycket spännande att se vilka innehav som kommer att öka utdelningen, vilka som behåller nuvarande nivå och även om vi får se några sänkningar.

Min förhoppning, när allt sammanfattas, är givetvis att vi får några procents utdelningsökningar, men det återstår givetvis att se. Flera av innehaven kan nog tänkas öka och vissa ligga kvar på nuvarande nivå. I riskzonen för utdelningssänkningar finns, enligt mig, svenska banker generellt på grund av osäkerheter kring högre kapitalkrav (Nordea troligen högst risk), men också mitt lilla innehav i Kvaerner. På plussidan finns att jag redan nu vet att MQ höjer sin utdelning från 1,36 kr/aktie till 1,75 kr/aktie. Det är en trevlig start på det nya utdelningsåret!

Hur var december för dig på utdelningsfronten? Ser nästa år lovande ut?

19 kommentarer:

 1. 76 400:- är ju helt magiskt! Mycket imponerande! Får hoppas på lite nedgång, ett par extra inköp och rejäla utdelningshöjningar så kanske ni spränger 100 000:- gränsen till och med :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns fantastiskt helt klart även om siktet är inställt betydligt högre än så =)

   Absolut, det är inte omöjligt att vi kan nå 100 000 kr i erhållna utdelningar efter skatt redan under 2016, men då krävs en hel del. Som du säger, nedgång till intressanta nivåer och rejäla höjningar skulle vara till stor hjälp. Att vi fortsatt kan spara större summor varje månad hoppas vi naturligtvis också på.

   Radera
 2. Jag kommer för första gången komma över 50 000:-, utan ökningar eller sänkningar blir det ungefär 63000:-. Det är när man kommer över 50 som man börjar känna av snöbollseffekten ordentligt! Det känns riktigt bra måste jag säga...
  Jag skulle däremot önska att svenska bolag kunde fördela sina utdelningar på flera utbetalningar per år. Blir så skevt när 70% kommer in i mars-maj. Såg att Atlas Copco har två utdelningar per år nu, fler borde följa efter dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis Halle! Som du säger, det blir snöbollskänsla när det börjar ticka in rejäla summor.

   Kan hålla med dig kring utdelning oftare i svenska bolag, i varje fall två gånger per år vore bra.

   Radera
 3. Autoliv har 4ggr per år... Egentligen amerikanskt men noterat även på Sthlmsbörsen. Låg avkastning i dagsläget tyvär. Annars astrazeneca 2ggr per år. Ncc hade 2 ggr i år, nästa år blir det inget. Atlas fortsätter nog 2ggr per år. Sen finns en-fastighetsbolagen typ saltängen som har 4ggr per år. På preferenssidan finns ett större antal om man gillar den typen av aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det finns några stycken på den svenska börsen som delar ut lite oftare än en gång per år. En kort kommentar om respektive bolag du nämner är:

   Autoliv - väldigt fint bolag, men alldeles för dyrt enligt mig.

   Astra - tveksam till Astra och i synnerhet på nuvarande kurs. I grund och botten dock ett fint bolag.

   NCC - bra bolag, men nu när utdelningen försvinner ointressant. Dessutom föredrar jag Peab i sektorn (för dyr nu dock).

   Atlas Copco - väldigt fint bolag som jag gärna skulle vilja ha i portföljen. Nuvarande pris tycker dock jag är alldeles för högt.

   Saltängen - vet jag inget om, men bolag med typ en fastighet känns allt för riskabelt för min del.

   Radera
 4. Grattis! Själv räknar jag med 80 000 kr i utdelning när jag summerar 2016. Gått från 17 600 kr i utdelning 2012 till 80 000 kr 2016 förhoppningsvis. Otroligt vilka krafter man får när man väl bestämmer sig för ett friare liv. Kör hårt

  Med vänlig hälsning PJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack PJ och ett stort grattis till dig, fin resa du gjort!

   Ja, nu kör vi vidare minst lika hårt som innan så kommer det här bli riktigt bra till slut =)

   Radera
 5. Starkt jobbat och riktigt roligt att se!

  Snöbollen börjar verkligen att växa och du är en sann inspiration! Själv landar jag på cirka 26 000 kr detta år men har det dubbla redan år 2016 då jag, successivt, under året ökat på mina innehav därtill köpt nya.

  Låt oss hoppas att julrallyt uteblir och att tomten ger oss ett par laxar att använda i valfria bolag=)

  Jag önskar dig en Riktigt God Jul!

  Ps. VTF (="What the fuck", hehehe)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofokles! Haha, absolut, WTF is my middle name =)

   Snyggt, 26 loppor är inte fy skam och en dubbling på det nästa år är ju fantastiskt.

   Japp, jag hoppas julrallyt uteblir så jag kan fylla på lite till =)

   Önskar dig en fantastisk Jul!

   Radera
 6. Halvvägstill5019 december 2015 22:27

  Är inte uppe i Era nivåer men erhöll ca 4500 SEK i utdelning under 2015 och i nuläget ligger jag på ca 7000 SEK för 2016 förutsatt att inget av mina bolag sänker sin utdelning nämnvärt.

  Är student och läser sista året på universitet och hoppas jag kan få en kraftigare utveckling när jag börjar jobba. Är bara 25 år gammal så förhoppningsvis blir det en fin ränta-på-ränta-effekt i det långa loppet :-)

  Avslutningsvis är jag förundrad över hur få av mina jämnåriga vänner som intresserar sig av aktier eller ekonomi i största allmänhet. Tur att ni (no offense, givetvis) i det något äldre gardet har intresse och delar med Er så generöst av era tips och tankar.

  Önskar dig en riktigt fin lördagskväll.

  / Halvvägstill50

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till en tidig start:)

   Dock, jag vill nog ej räkna mig till det "gamla gardet", då jag bara är 4 år äldre än dig. Vad gäller övriga skribenter låter jag dem själva komma med "ålder är inga siffror..." ;)

   Kämpa på!

   Radera
  2. Grymt jobbat av dig Halvvägstill50! Önskar att jag hade börjat ackumulera långsiktigt när jag var 25. Med det mindset du har kommer det att gå strålande.

   Jag är lika förundrad som du då även många jämnåriga till mig (född på 70-talet) inte är intresserade av ekonomi. Visst, att inte alla är intresserade av aktier kan jag möjligen förstå, men att inte ta bättre hand om sin ekonomi när de dessutom har fantastiska möjligheter (bra löner) har jag lite svårare att förstå.

   Ha en fortsatt fin helg!

   Radera
 7. Grattis,

  Jag sitter också med spänning och väntar på utdelningshöjningar 2016. Främst är det inom finans som jag vill ha höjningar med Citigroup och Discover Financial Services.

  Mina energi och svenska bankaktier lär bli som du skrev: en oro för sänkning.

  Jag ser fram emot en börs som håller ner värderingarna lite så vi får bättre yield. Eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack OT!
   Ja, en börs som går lite knackigt ett tag framöver och där värderingarna rör sig nedåt vore mycket välkommet.

   Radera
 8. Riktigt kul läsning. Sitter själv i startgroparna i att börja bygga en stabil utdelningsportfölj. En fråga som jag tänkte på är ni som generera upp mot 6siffriga belopp hur mycket pengar har ni i er portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Unknown och härligt att höra att du själv är på gång att bygga upp din egen pengamaskin!

   I nuläget är min aktieportfölj värd drygt 1,5 MSEK och dessutom har jag en fondportfölj + krigskassa som tillsammans är värd 900 tsk - 1 MSEK. Totalt alltså nästa 2,5 MSEK. Räknar du med att kunna få en YoC på säg 4,5% innebär det en årlig direktavkastning om drygt 112.000 SEK per år. En YoC på 4% skulle innebära 100 TSEK per år.

   Radera
 9. Själv så är man i början av sitt sparande då man efter många år av speldjävul vill få tag i mitt ekonomiska liv. Så denna över fick man hissnande 50 kr på dom fem månaderna som man har fått utdelningar. Hoppas att komma över tusingen vid denna tiden nästa år.

  Annars, riktigt bra jobbat med din resa som varit och lycka till med den som kommer.

  Mvh Fondmiljonen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fondmiljonen och lycka till med ditt sparande. Håll ut så ska du snart se att din pengamaskin blir till en snöboll som växer sig större och större för var dag som går.

   Radera