måndag 21 december 2015

Fyllt på i Bank of Nova Scotia igen

Idag fyllde jag på ännu en gång i mitt innehav Bank of Nova Scotia. Som jag skrivit tidigare, spana gärna in min "minianalys" av bolaget som finns i inlägget Köp Bank of Nova Scotia och minianalys.


Med detta köp utgör nu BNS c:a 8% av portföljen och maxgränsen är 10% för ett enskilt bolag i den här storleken. BNS är en kanadensisk storbank med en stabil vinst- och utdelningshistorik som sällan delar ut mer än 50% av vinsten vilket gör framtida utdelningar något mer stabila, även vid sämre tider.

Nu kommer jag nog inte att fylla på detta innehav på ett tag, men får vi se kurser kring 54 CAD eller lägre kommer det bli (mycket) svårt att låta bli =)

9 kommentarer:

 1. Utan att ha kollat så jättenoggrant så känns ju detta som ett fin fint bolag. Man blir ju sugen på att själv slänga in en slant vad det lider :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt mig är det ett mycket fint bolag. Har delat ut pengar sedan typ 1830-talet då de grundades och de stod starka även under finanskrisen. Fin vinst- och utdelningshistorik (med många höjningar) samt en sund utdelningsnivå.

   Det finns dock risker som kan göra det här caset lite tristare. T ex att Kanada befinner sig i recession, att de har viss exponering mot olja/gas samt andra råvaror som i flera fall kollapsat mm. Som sagt, kolla min analys men gör alltid en egen innan investering. Jag är inget annat än en glad amatör så jag kan mycket väl ha missat något väsentligt som kommer stå mig dyrt framöver =)

   Radera
 2. Jag börjar också få upp ögonen för detta bolag. Kanske blir läget att kika igenom din analys igen under julledigheten. :)

  SvaraRadera
 3. hej!

  jag har köpt aktier i banken på usabörsen.
  är det någon skillnad?

  MVH/T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej T,

   Det beror på vilken mäklare du använt för köpet. Har jag förstått saken rätt så dras 25% av utdelningen om du köper aktien i USA (källskatt 15% + någon form av avgift på ytterligare 10%). Köper du däremot aktien på den kanadensiska börsen istället så dras bara 15%.

   Köper du däremot via Nordnet så betalar du endast 15% källskatt oavsett var du handlar aktien.

   Själv handlar jag USA aktier via Avanza och därför väljer jag att köpa i Kanada.

   Radera
  2. Blev otydligt, sorry. I korta drag, köp av BNS USA via Avanza = 25%, men BNS Kanada = 15%. Köp BNS USA alt Kanada via Nordnet = 15%.

   Radera
  3. hmm, är du säker på detta?
   jag använder avanza, men får man inte tillbaka denna skatt i sin deklaration?

   annars är det nog bara att köpa i canada framöver...

   MVH/T

   Radera
  4. Hej,
   Jag är tämligen säker att så är fallet. Kolla detta inlägg på bloggkollegan Långsiktig Investerings blogg (inkl alla kommentarer).

   http://langsiktiginvestering.se/2015/05/se-upp-for-hog-kallskatt-pa-utdelningen.html

   Med andra ord, använder du Avanza så välj BNS på Kanadabörsen.

   Radera