onsdag 20 januari 2016

Bokslutskommuniké 2015 - Castellum. Inköp SHB A och Nordea samt utdelning från Realty Income

Idag vid klockan 13 kom Castellum med sin bokslutskommuniké för verksamhetsåret 2015. Rapporten var trevlig läsning där bland annat förvaltningsresultatet har förbättrats med 6 % och utdelningen föreslås höjas med c:a 6,5 % till 4,90 kr/aktie. Det var minst 10 öre per aktie mer än vad jag hade räknat med.


Som jag tidigare varit inne på har året präglats av det stora omstruktureringsprogram som genomförts i fastighetsportföljen. Målet har varit att sälja av fastigheter i regioner med lägre tillväxt och istället köpa fastigheter i regioner med högre tillväxt. Denna omställning har naturligtvis inneburit att 2015 inte blev ett fantastiskt år för Castellum där vi fått se ett visst tapp i tillväxten som följd. Summa summarum blev det ändå ett riktigt bra år och ledningen har utan tvekan hanterat denna, mycket omfattande, omstrukturering på ett föredömligt sätt (försäljningar om c:a 4 miljarder kronor och förvärv, exkl egna projekt, om 4,6 miljarder kronor!).

Genom omstruktureringsprogrammet är nu Castellum väl positionerade för att förbättra förvaltningsresultatet ytterligare ett snäpp. VD Henrik Saxborn skriver i VD-ordet att "Efter alla stora fastighetstransaktioner förväntar jag mig att de egna projekten kommer att öka och nettoinvesteringar vara fortsatt höga. Det är min personliga övertygelse och förväntan att Castellum kommer att hamna i paritet med målet för tillväxt om 10 % i förvaltningsresultatet under 2016 - med fortsatt fokus på kassaflöde till låg finansiell risk. Därmed är utsikterna för en fortsatt konkurrenskraftig utdelningstillväxt goda".

Ovanstående uttalande låter underbart i mina öron. VD:n sticker alltså ut hakan och "lovar" en tillväxt kring 10 % i förvaltningsresultatet och fortsatt fin utdelningstillväxt. En titt på Q4 - 2015 kan förhoppningsvis ge en fingervisning. Där förbättrades nämligen förvaltningsresultatet jämfört med samma period 2014 med hela 13 %. Med så fina tillväxtsiffror kanske det till och med finns riktigt goda möjligheter att överträffa förväntningarna?

Slutligen en titt på lite intressanta siffror avseende 2015 jämfört med 2014:

 • Hyresintäkterna blev något lägre pga omstruktureringen och landade på 3 299 MSEK (3 318)
 • Förvaltningsresultatet förbättrades och blev 1 533 MSEK (1 450). Det motsvarar ett förvaltningsresultat per aktie om 9,35 kr/aktie (8,84)
 • Belåningsgraden uppgår till 49 % (49 %)
 • Räntetäckningsgraden är 351% (318 %)

Ingen lär väl heller ha missat att turbulensen på börsen fortsätter med full kraft. OMXS30 är nu nere på c:a 1290 vilket betyder nästan minus 11 % från årsskiftet. Utan att ha kollat exakt lär väl börsen, från toppen i april, ha backat med minst 25 %, men med all osäkerhet och rädsla som finns där ute just nu är det fullt tänkbart att vi kommer fortsätta ner en bra bit till. Det kan naturligtvis också komma en rejäl uppstuds här framöver och i vanlig ordning känns det omöjligt att sia om det hela.

För alla oss nettoköpare är det tider som dessa vi har väntat på. Självklart är det är lite jobbigt att se depåvärdet falla var eviga dag, men att nu kunna börja köpa riktigt fina bolag till rimliga priser är ju det man gått och väntat på. Flera aktier jag har på min bevakningslista börjar nu komma ner till intressanta nivåer. Jag är därför nöjd över att ha en krigskassa att ta till. Det gäller dock att inte ha för bråttom för börsen kan absolut gå ner en hel del till. Samtidigt är det i lägen som dessa som det gäller att fiska upp intressanta bolag. Det är en svår balansgång det här helt klart.

Idag slog jag till och ökade på mitt innehav i Nordea och dessutom köpte jag ett gäng aktier i Handelsbanken. Två fina bolag enligt mitt tycke som jag har för avsikt att behålla länge.

Slutligen kan jag nämna att jag den 18:e januari erhöll en utdelning från mitt innehav Realty Income. Bolaget meddelade för övrigt i en press release att de höjer utdelningen från och med februari med hela 5 % (Realty Income delar ut varje månad). Det är ju väldigt trevliga nyheter att de redan i början av året höjer utdelningen så pass mycket och min tro är att detta inte var sista utdelningshöjningen för året. Med hög sannolikhet får vi aktieägare se minst en utdelningshöjning till under året.

Tankar om Castellums rapport? Ser du intressanta köplägen och i vilka bolag i så fall?

6 kommentarer:

 1. Tele2 börjar jag kika på nu, trevlig utdelningspolicy där. Annars lite storbank...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit bortrest några dagar så därför jag svarar så sent.

   Storbank är långsiktigt en bra investering tror jag. På kort sikt kan de dock få det lite jobbigare med så låga räntor. Själv är jag väldigt långsiktig så storbank är intressant för mig.

   Radera
 2. Bra sammanfattning av Castellums rapport. Även jag tycker den var extremt fin och har god tilltro till bolaget kommande år. Får vi nu se aktien backa (då enbart pga. denna "rädsla" på börsen, ja då kan jag tänka mig öka).

  Kul att du tagit in SHB A, även jag har den! Nordea ser lockande ut men frågan är om de klarar av kapitalkraven/reglerna samt sin erlovade utdelning? Vill öka där men avvaktar ett tag till.

  Personligen kollar jag just nu på Investor A, som börjar närma sig intressanta nivåer. Vill gärna få den till 4 % i DA. Därtill Ica Gruppen, men dem får man ju genom Industrivärden =)

  BNS kan ju även nå 50 CAd och då blir det ett köp!

  Jag vill även rekommendera Maersk just nu. De har tagit oförtjänt mkt stryk. Kolla dem på börsdata och deras stabilitet. Förvisso ligger jag rejält med minus men kommer att öka under våren.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Sofokles. Nedan kommer mina tankar.

   Castellum är ett mycket fint bolag och jag skulle vilja att de var en större del av portföljen. Tyvärr har den inte kommit ner till rätt nivå ännu, men det kanske kommer framöver.

   Sedan tidigare har jag SHB B i portföljen, men nu var ju A-aktien billigare så jag slog till på den när priset kom ner till intressanta nivåer. Vad gäller Nordea finns det som du säger lite oklarheter, men jag tror i vilket fall som helst att vi kommer få se en rätt så fin utdelning såväl nu som kommande år (så länge det inte blir en finanskris, men då kommer många banker åka på en del stryk).

   Investor finns ju i min portfölj och som bekant gillar jag aktien. Personligen anser jag dock att aktien är lite för dyr.

   BNS kan absolut gå under 50 CAD och gör den det kommer även jag få svårt att hålla mig ifrån ett litet köp =)

   Maersk har jag inte kollat så djupt på, men det jag kikat på ser klart intressant ut. I det korta perspektivet tror jag dock att de drabbas väldigt hårt av de fallande råvarupriserna som smittar av sig på transportnäringen.

   Radera
 3. Köpt H&m samt Atlas sista veckan... Mycket trevligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina bolag. Jag var sugen på H&M, men tyvärr blev det inget. Atlas känns också mycket spännande, men jag vill se den gå ner en bit till. Det kanske dock aldrig händer =)

   Radera