fredag 1 januari 2016

Sammanfattning av 2015

Oj vad fort tiden går, det har redan blivit 2016! Nu när ett nytt år har inletts så känns det lämpligt att sammanfatta det som varit, utvärdera, reflektera och därefter ta nya steg på vägen till frihet. Vi har under året tveklöst rört oss närmare vår dröm och för varje månad som går tar vi dessutom nya kliv i rätt riktning. Nu hoppas jag att 2016 ska bli ett minst lika bra år för familjen VtF som 2015 blev.


2015 var bloggen Vägen till Frihets första helår (startade den i mitten av juni 2014) och under året har den fortsatt att växa vilket naturligtvis känns väldigt roligt. Året gav mig också möjlighet att börja blogga på plattformen TradeVenue där jag numer är en av toppbloggarna. Räknar jag samman antalet sidvisningar från dessa båda bloggar så har jag en normal månad ungefär 35.000-40.000 sidvisningar, men när jag varit extra aktiv har det varit en bit över 45.000 sidvisningar en enskild månad. Antalet unika personer som besöker bloggen varje månad är 10.000 tals. Det är helt galet ärligt talat och inte direkt något jag hade förväntat mig när jag i juni 2014 drog igång bloggen =)

Jag vill också passa på att tacka alla läsare för kommentarer och många mail som gör bloggen levande och dessutom ger mig värdefull information som får mig att tänka till både en och två gånger extra. Den interaktiviteten hoppas jag naturligtvis fortsätter under 2016!

Så vilka inlägg var då de mest lästa på bloggen under 2015? Så här blev resultatet:
 1. Budget - att leva i Thailand - Publicerades redan i augusti 2014. Det här inlägget har varje månad väldigt många läsare. Jag antar att det beror på att fler är sugna på att bo i Thailand och funderar lite kring vad det kan tänkas kosta =)
 2. Fyllt på i Realty Income samt SPFF och hur värderar man egentligen en REIT? - Publicerades i september 2015. Uppenbarligen är det många som är sugna på att förstå mer om REIT:s. De artiklar jag länkar till är dessutom väldigt läsvärda. 
 3. Så här agerar jag i börsturbulensen - Publicerades i augusti 2015. Det skakade till lite extra på börsen och många var uppenbarligen intresserade av hur andra tänkte och agerade.
 4. Börskraschen år 2000 - betraktelser från insidan - Publicerades i mars 2015. Uppenbarligen intressant för många och eftersom jag var mitt i stormens öga när det hände så hade jag en hel del att berätta om.  
 5. Är bubbelfasen över för den här gången? - Publicerades i juni 2015. Ja vem vet, kanske fortsätter det upp ett tag till eller så är det på väg ner? Ett inlägg som beskriver de olika faserna som till slut leder fram till att en bubbla spricker.
 6. Rapport Q2 - Betsson & TeliaSonera - Publicerades i juli 2015. Generellt har jag ganska många läsare på mina inlägg med namnet "Rapport QX - Bolag Y" vilket är kul. Jag skriver dessa inlägg främst för att få ner mina tankar och kommentarer, men också för att enkelt kunna gå tillbaks och jämföra.
Under året har vår Frihetsfond vuxit i värde med c:a 32 %. Inte illa om jag får säga det själv! Det är naturligtvis fantastiskt kul, men viktigare är dock att våra passiva inkomster fortsätter att utvecklas i rätt riktning.

Den inbitne läsaren vet att vårt mål är att kunna leva av våra passiva inkomster den dagen vi vandrat klart på Vägen till Frihet. Det är ett mål vi hoppas kunna nå om några få år och "so far so good".

Vår viktigaste målsättning för 2016 är att ¨öka våra passiva inkomster som vi erhåller under 2017. Vår tanke, för att nå dit, är att även fortsättningsvis göra regelbundna inköp till portföljen

För 2016 hoppas vi fortsatt kunna spara större summor varje månad öronmärkt för aktieköp. För oss är det dock viktigt att hitta en bra balans mellan att spara och att konsumera då vi är övertygade om att det gör oss mer uthålliga. Att resa är t ex något vi gillar och för det sätter vi därför av en skaplig slant varje månad (medel som självklart inte är inkluderat i Frihetsfonden). I nuläget sparar vi 50 - 60 % av vår disponibla inkomst varje månad och det är knappast fantastiskt i jämförelse med vissa andra finansbloggare, men det är inte heller illa. Balans mellan konsumtion och spara känner vi dock är viktigt, det skapar uthållighet.

Nu hoppas vi på ett bra 2016 där vi, inte minst, får se stadigt ökande passiva inkomster. Dessutom ser jag gärna att börsen rör sig söder ut under året så att vi får många fina köplägen. Ifall så sker har vi en ganska så välfylld krigskassa vilken väntar på att sättas i arbete kombinerat med vårt månatliga kassaflöde. Det sammantaget bör ge oss goda förutsättningar för ett trevligt 2016!

Slutligen önskar familjen VtF alla läsare ett riktigt Gott Nytt År!

20 kommentarer:

 1. Gott Nytt År och ett stort tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Spara För Livet och jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

   Radera
 2. Grattis till ett bra år!

  En fråga har jag om kanadensiska bankaktier (eller bankaktier generellt). Hur ser du på risken för digitalisering och att nya aktörer äter sig in på traditionella vinstkällor för bankerna? Dvs kan ny teknik och finansiella innovatörer gradvis bryta bankoligopolen i Sverige/Kanada och därigenom sänka marginalerna? En fundering på lite längre sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav!

   Ja det är en mycket intressant fråga tycker jag. Digitalisering generellt och även nya innovativa aktörer kan mycket väl komma att påverka bankoligopolen på sikt (och gör det nog redan till viss del idag).

   Det gäller för de mer traditionella bankerna att hänga med vad gäller teknikutveckling och att nyttja sin storlek till att skapa konkurrensfördelar. Det är högst sannolikt att vissa av storbankerna på sikt kommer att behöva anpassa sig till dessa nya förutsättningar. Min tro är att flera av de större bankerna kommer klara av en sådan anpassning och därmed kunna behålla fina marginaler. Självklart är det dock inte så det gäller verkligen att följa utvecklingen noggrant. Hur går dina tankar?

   Radera
  2. Svårt är det. Har ingen bank i dagsläget, Handelsbanken och Avanza närmast köp (under bevakning). För en klassisk bank så gäller nog att de visar att de är på tårna i form av Facebook, Twitter, andra digitala lösningar. De som kör på i gamla spår riskerar att bli frånsprungna.

   Även om man kollar upp detta så finns risken i form av nya finansiella innovatörer (tänk Avanza, Tessin, AirBNB för banker, Apple etc). Här är det svårare att ha koll. Kärnan är väl att bankerna tjänar på ränteskillnaden (i grunden ta marginal på lån). Så länge ingen kapar åt sig av den branschen så är det lugnt?

   Radera
  3. Håller med dig, de klassiska bankerna måste inse att spelplanen förändras och att nyttja ny teknik. En utmaning för dem är gamla IT-system (ofta bassystem) som inte alltid är helt enkla att integrera med. Allt är dock möjligt naturligtvis, men prislappen blir inte alltid låg och möjligheterna till att vara snabb begränsas.

   Risken från nya finansiella innovatörer ska självklart inte underskattas. Musikbranschen fick ju känna av det genom Spotify, bilbranschen kan inte undgå att känna flåset från aktörer som Tesla och hotellbranschen kan knappast negligera spelare som AirBNB. Får vi se en ny spelare med någon riktigt smart modell kring lån så är det nog bra att vara lite observant, det går som bekant fort i hockey.

   Radera
 3. Gott nytt år till er. Jag ser fram emot att följa er spännande resa även 2016.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Nytt 2016! Kul att du vill följa vårt fortsatta äventyr.

   Radera
 4. Gott nytt år och tack för inspiration och bra innehåll, lycka till 2016

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bloggen, det värmer!
   Gott Nytt År och lycka till under 2016. Jag ser fram emot att följa er fortsatta resa.

   Radera
 5. Wow, riktigt bra jobbat både med bloggen och frihetsfonden, det rör verkligen på sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vadVivill! Ni verkar också röra er i rätt riktning. Ser fram emot att fortsätta följa ert äventyr så att ni så småningom kan göra "vad NI vill".

   Radera
 6. Riktigt roligt att läsa och ta del av denna text. Det är ett maratonlopp men det framgår att ni tränat rejält och håller en jämn tillika stabil fart! Ska bli roligt att följa er samt att få läsa det "sista" inlägget om när ni är i Thailand:)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Sofokles och visst är det ett riktigt hårt maratonlopp. Det gäller uppenbarligen att vara uthållig, ha en stor portion tålamod och att inte förivra sig. Förr eller senare kommer "det sista inlägget", men det lär nog dröja en skaplig stund till (tyvärr =)

   Du gör också rejäla framsteg kan jag se. Grymt bra jobbat! Nu tar vi oss ann 2016.

   Radera
 7. Halvvägstill502 januari 2016 16:12

  Hej VtF och grattis till hur långt ni redan kommit :-)

  Har du funderat något på att få in Apple i er portfölj? Den backade ju faktiskt något under 2015 och känns inte så högt värderad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Halvvägstill50.
   Jag har inte kollat så noggrant på Apple, men visst är det ett väldigt spännande bolag på många sätt. Har dock för mig att de inte är så väldigt aktieägarvänliga när det kommer till utdelningar eller? Pengar har de dock gott om =)

   Radera
 8. Imponerande läsning, fortsätt på den inslagna vägen så är ni i mål på nolltid! Lycka till med utdelningarna under 2016, ni har ju även en trevlig krigskassa att ta till när kurserna börjar dyka :)

  Med vänlig hälsning,
  /Grazing Lady

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Grazing Lady!
   Japp, krigskassan är redo. Blev ett litet inköp idag faktiskt =)

   Ser att det går lysande för er också, kör hårt!

   Radera
 9. Fantastiskt bra jobbat! Håller inte riktigt ert tempo än, men vi närmar oss :)

  Keep on rocking!

  /Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tobias och ledsen för sent svar.
   Gött, öka tempot bara så =)

   Radera