måndag 4 januari 2016

Skakig inledning på året och ökat i TeliaSonera

Första börsdagen för året bjuder på en rejäl börsnedgång. I skrivande stund är OMXS30 ned c:a 3,6 % och index är under 1400.


Anledningen till oron är dels ett rejält ras i Kina där börsen stoppades under natten efter att den fallit med 7%. Statistik visar att Kinas industri fortsätter att bromsa in kombinerat med att restriktioner för sälj av aktier har (ska?) lättats upp.

Den andra anledningen till den skakiga inledningen på året är att Saudiarabien nu har brutit alla förbindelser med Iran. Samtliga diplomater har utvisats och all handel och lufttrafik stoppas. Detta efter att Saudiarabien under nyår avrättade regimkritikern Nimr al-Nimr vilket lett till protester som i sin tur resulterat i en attack mot Saudiarabiens ambassad i Teheran.

Under slutet av börsdagen passade jag på att öka något i TeliaSonera. Jag noterar också att Hennes & Mauritz dök med hela 5,26%, man börjar onekligen bli lite sugen. Ett köp i H&M får dock vänta ett tag till då den fortfarande inte nått mitt köptak.

14 kommentarer:

 1. Som bäddat för stora konflikter och motsättningar i Mellanöstern, visserligen inget nytt... Brukar skapa rädsla även på marknaden. Det som sker i Kina kan nog få stor påverkan på bolagen som blir ganska kännbara framöver. Men visst ser det ut som att priserna på aktier kommer ner till lite mer attraktiva nivåer. Köp när andra säljer eller hur det nu va... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helt sant, Mellanöstern känns som en överladdad krutdurk. Kina är inte heller något nytt, men statistiken som kom in nu var väl ett bevis på att det inte ser helt bra ut.

   Exakt min melodi, att köpa när andra säljer =) Blir förhoppningsvis väldigt bra långsiktigt.

   Radera
 2. Det var den åttonde juli som Kina förbjöd storägare att sälja aktier under sex månader. Efter det som hände nu undrar jag om de kommer förlänga det innan de kommer in på börsen igen i slutet av veckan (eller i början av nästa). För det blir ju så bra när stater pumpar upp sina egna börsbubblor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det ja, tack för påminnelsen Daniel.

   Hmm, det är nog sannolikt att Kina förlänger förbudet gissar jag på. Som du säger, de har verkligen satt sig i en riktigt dålig sits. Att manipulera systemet på det här sättet kan nog bara sluta på ett sätt och det är inte ett bra scenario jag ser framför mig.

   Radera
  2. Inte bara Kina som manipulerar systemen, Riksbankens negativa räntor samtidigt som vi har en BNP-tillväxt på 4 procent och accelererande belåning. Vad kan tänkas bli konsekvensen av detta detta om något år?

   /Rick

   Radera
  3. Onekligen en intressant fråga. Att manipulera system känns rent generellt inte som det kan få ett lyckligt slut, eller?

   Radera
 3. Är verkligen Telia nåt att ha för den som söker utdelningar på lång sikt? Visst är yielden fin idag, men hur ser du på Telia om 5-10 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Relevant fråga, men jag tror att Telia kan vara en bra aktie att äga långsiktigt. Något fantastiskt tillväxtcase pratar vi nog inte om, utan snarare ett bolag som kan liknas vid en obligation. Det gäller dock att följa bolagets utveckling noggrant för jag skulle inte vilja påstå att risken är låg.

   Telias verksamhet är ju i grunden intressant. Tjänster för att kunna kommunicera, skicka och ta emot data osv genom egna nät, abonnemang osv bör ge goda intjäningsmöjligheter även på sikt. Nackdelar är så klart att det går fort inom den tekniska utvecklingen vilket innebär stora investeringar samt att det är prispress i branschen generellt. Å andra sidan äger Telia mycket av infrastrukturen vilket ger repetitiva intäkter och konkurrensfördelar.

   Som sagt, jag tror att Telia har goda förutsättningar att dela ut till sina aktieägare även framöver. Man bör dock inte räkna med att de kommer kunna dela ut 7% varje år.

   Radera
  2. Har själv Telia mest som en stabil utdelare.
   Såg även på placera idag att dem satsar 9 miljarder på fiber mellan 2015-2018. Vad det kommer göra på kursen vet jag dock inte.

   Mvh

   Radera
  3. Ja dom satsar väldigt hårt på att bygga ut fibernäten just nu känns det som. Bör vara ett intressant område som innebär att kunden får betala för installation/infrastruktur. Utöver det är Telia också en av tjänsteleverantörerna så är de smarta ger de kunderna ett bra erbjudande i samband med att näten byggs. Ger repetitiva intäkter över lång tid och underhållskostnaden av fibernäten bör vara mycket låga tänker jag mig.

   Radera
 4. Köpte på mig ett gäng TeliaSonera igår jag också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var vi i varje fall två som gjorde det =)

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklam för finansieringstjänster tackar vi kategoriskt nej tack till =)

   Radera