onsdag 13 januari 2016

Utdelningar och ytterligare påfyllning i Bank of Nova Scotia

Nu har snart halva januari passerat och årets första utdelningar har börjat trilla in på kontot.

Den 7:e januari erhöll jag utdelning från Klövern Pref och den 11:e januari från SPFF efter dragen källskatt. Innan januari är slut bör jag erhålla utdelningar från Realty Income samt även Bank of Nova Scotia.

Förutom att få ta emot lite utdelningar så har jag också passat på att fylla på i Bank of Nova Scotia ännu en gång. Kursen har nu letat sig under 54 CAD och då kunde jag inte låta bli köpknappen.

Snart drar rapportsäsongen igång och det ska bli riktigt intressant att se hur det går för mina innehav samt naturligtvis hur utdelningarna blir. Först ut bland innehaven är Castellum som kommer med sin årsrapport den 20:e januari. En stund därefter (med start den 28:e januari) drar cirkusen igång på fullt allvar. Innan januari är slut kommer rapporter även från Nordea, Investor samt TeliaSonera.

24 kommentarer:

 1. Ja, väntan är snart över -rapportsäsongen står för dörren! Jättenyfiken på bolagens förslag på utdelning i år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man är helt klart nyfiken, ska bli väldigt intressant!

   Radera
 2. Det börjar bli mycket BNS nu =) Hur reflekterar du kring dina, mer täta, inköp i detta bolag? JAg ställer inte frågan utifrån en kritisk synounkt utan är enbart nyfiken. Detta då jag själv ämnar öka men valde INDU C denna månad och vill ej ta för mycket av krigskassan för snabbt. BNS kommer vara fint i längden, men ändå är jag "restriktiv" i mina köp.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe ja det har blivit rätt mycket BNS den senaste tiden, det får jag erkänna =)

   Det senaste köpet kom rätt snabbt inpå det jag gjorde innan. Anledningen var att jag hade bestämt mig för att genomföra "nästa köp" om aktien gick under 54 CAD. Nu gick den under 54 CAD klart mycket snabbare än vad jag hade trott och eftersom jag hade bestämt mig tryckte jag på "köp".

   Vad gäller krigskassan så är det alltid bra med en sådan som sagt. Jag vill också vara rädd om den och inte köpa allt för snabbt och det är ju inte alltid lätt, som bekant, att hålla disciplinen.

   I mitt fall är kassan dock fortfarande ganska så välfylld (många hundratusen) + att jag varje månad får in skapligt stora belopp att fylla på kassan med. I lägen som dessa, när börsen rekylerar nedåt, känns det därför som ett bra tillfälle att öka på inköpsfrekvensen något tycker jag. Det gäller dock att inte ha för bråttom, börsen kan utan tvekan gå ner väldigt mycket mer. Om så sker är det inte kul att ha ebb i (krigs)kassan så det är en balansgång det här.

   Radera
  2. Tack för ditt svar och dina reflektioner. Jag tänker precis som du, men eftersom jag har en mindre krigskassa får jag anstränga mig mer att undvika ebb.

   /Sofokles

   Radera
  3. Ja nu går ju allt ner och det börjar dyka upp köpvärda aktier. Det blir till att anstränga sig så man inte får för bråttom verkar det som.

   Radera
 3. Bra att du stödköper i BNS. Det kan behövas. Jag har köpt i småposter den senaste tiden. På sikt borde det väl vara ett bra köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att passa på när lägen bjuds. Fortsätter allt att falla kommer säkert BNS också att följa med ner och då kan det mycket väl bli fler köp.

   Radera
 4. Under förra finanskrisen så handlades BNS ner till en direktavkastning på strax under 6%. Så det finns nog lite fallhöjd till, men ser man rent till historiska siffror så borde den kunna falla till runt 48-49 CAD. Visserligen ren spekulation men eftersom företaget tjänar pengar och inte direkt aviserar om utdelningssänkning så finns ändå en viss inbyggd kudde (kan man hoppas). Blir kul att se hur siffrorna blir vid nästa Q rapport. Förra var inte dålig utan ökad intjäning och ändå handlas aktien ner.... kanon :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, fortsätter allt att falla så kommer nog även BNS att göra det. Kurser under 50 CAD är fullt tänkbart.

   Som du säger, det är ett bolag som tjänar bra med pengar och som dessutom sällan delar ut mer än 50% av vinsten. Det borgar för att de kan vara uthålliga även under kristider.

   Japp, ska bli spännande att se nästa rapport. Förra rapporten var som sagt helt ok. Just nu går allt ner och så vitt jag känner till har inget ändrats i BNS. Kvalitet till rea är svårt att säga nej till =)

   Radera
 5. Varför köper du den i CAD och inte i dollar? Nån speciell anledning?

  Gillar din blogg =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bloggen!

   Jo jag har ett speciellt skäl till varför jag köper BNS på den kanadensiska börsen och inte den amerikanska. Mina utländska aktier ligger i en KF på Avanza och köper du BNS på den amerikanska börsen får du betala 25% på utdelningar du erhåller (15% källskatt i vanlig ordning och därutöver någon avgift). Köp av BNS i CAD medför dock att du endast betalar 15% i källskatt.

   Vill du läsa mer om saken, kolla in bloggkollegan Långsiktig Investerings blogg (inkl alla kommentarer där även Avanza kommenterat).

   http://langsiktiginvestering.se/2015/05/se-upp-for-hog-kallskatt-pa-utdelningen.html

   Radera
  2. Själv har jag öppnat en KF hos nordnet av den anledningen. 15 % källskatt där.

   Radera
  3. Ja då ska det inte spela någon roll som sagt.

   Däremot är ju CAD historiskt låg vs SEK så om man tror att kursen på sikt kommer leta sig uppåt igen finns lite hävstång även där.

   Radera
  4. Det hade jag ingen aning om.. Tack för ett bra svar.

   Radera
  5. Så lite så. Det finns dock stor risk för att CAD kommer sjunka en del framöver tror jag. Detta eftersom deras valuta till stor utsträckning styrs av prisutvecklingen för vissa råvaror, t ex olja. På lite längre sikt bör den dock leta sig uppåt igen och då får man ju lite extra hävstång.

   Radera
 6. Vad är din syn på Telia efter deras nedskrivning om drygt 7 miljarder?

  /Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan stor nedskrivning är naturligtvis inte positiva nyheter även om det var väntat att det skulle bli någon form av nedskrivning med anledning av Euroasien.

   Avskrivningen ska dock inte vara kassaflödespåverkande varför utdelningen ur det perspektivet inte bör vara hotad för 2016. Jag tror det kommer bli 3 kronor.

   Som jag varit inne på tidigare tror jag dock att en sänkning av utdelningen kan behöva göras på sikt, kanske redan från och med 2017. Telia har mycket att bevisa, men jag är positiv till att de kliver ur skumma marknader såsom Uzbekistan osv och istället satsar på Norden och Europa. Den operationen kommer nog att bli lite blodig vilket nedskrivningen som nu gjorts bevisar. För den långsiktiga investeraren kan det dock bli rätt bra i slutänden.

   Radera
  2. Ok, Dock så rörde en del av nedskrivningen (jag tror det var ca 2 miljarder) även den danska verksamheten.

   Om det nu skulle bli så olyckligt att utdelningen sänks från 3 till 2 kronor per aktie om något år, tror du att du fortfarande skulle anse att aktien hör hemma i din portfölj?

   /Rick

   Radera
  3. Hej Rick,

   Det där om Danmark är korrekt. Det har att göra med att det inte blev något sammangående med Telenor om jag inte missminner mig. Dock uppger Telia att inte heller denna nedskrivning ska vara kassaflödespåverkande.

   Vad gäller sänkning av utdelning och om aktien hör hemma i portföljen så beror det givetvis på hur bedömningen av bolaget utsikter på lite längre sikt ser ut. En utdelning (som är hållbar och kan tänkas växa över tid) om c:a 5 - 5,5% är inte illa och skulle absolut kunna platsa i portföljen.

   Jag kanske är naiv, men till nuvarande kurser ser jag ändå potential i Telia. Grundverksamheten på huvudmarknaderna är trots allt stabil. Samtidigt kan jag se stora risker och i och med nedskrivningen vill jag påstå att de har blivit större.

   Om de nu lyckas sälja i öst, hur tänker de investera pengarna? Som aktieägare vill man ju se investeringar som på sikt kan skapa intäkter och vinster. Det verkar inte helt enkelt dock. Ett alternativ är då en större engångsutdelning, men detta skapar ju inte mycket värde egentligen även om det kortsiktigt är trevligt för den enskilde aktieägaren.

   Vad gäller risker kanske det finns fler lik i garderoben som dyker upp här framöver? Jag kommer bevaka utvecklingen noggrant och i min portfölj finns inga heliga kor, har jag i mina antaganden tänkt fel är det bara att bita i det sura äpplet och sälja. Än så länge anser dock inte jag att vi är där.

   Radera
  4. Det låter som en klok inställning, även om det är lätt att bli lite "förälskad" i de aktier man köpt. Så är det för mig i alla fall. Detta är också en anledning till att jag är försiktig med att köpa aktier i företag där osäkerheten är stor trots att det ofta innebär att priset ser attraktivt ut. Jag tror att många förblindar sig lite då de tittar på Telia och ser den kittlande höga direktavkastningen som man haft tidigare år.

   Vad förutom utdelningen anser du är det mest väsentliga att hålla ögonen på vid bevakningen framöver när det gäller Telia?

   /Rick

   Radera
  5. Så sant som det var sagt Rick. Det är väldigt lätt att bli förälskad i aktier man har köpt. På något sätt vill man väl att den analys man en gång gjorde var korrekt och blir skicklig på att hitta anledningar som rättfärdigar beslutet.

   Även jag blir naturligtvis förälskad i aktier jag köper och vill hitta anledningar till de beslut jag tagit. Trots det försöker jag då och då att leka djävulens advokat med mig själv. Den leken fick mig t ex att sälja Fred Olsen och Bonheur i februari 2015. Skälen till varför och hur jag resonerade redogör jag för i inläggen:

   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/02/salt-fred-olsen-energy-och-bonheur.html?showComment=1425765050885#c7032999504674658081

   samt

   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/03/salt-fred-olsen-energy-och-bonheur-del-2.html

   Det jag framförallt vill se i Telia framöver är att verksamheten på huvudmarknader fortsätter att visa stabilitet, att det inte blir för många lik i garderoben som poppar upp från höger och vänster och, inte minst, hur saker och ting utvecklar sig i Euroasien (försäljningar osv).

   Hur bolaget investerar för att hitta nya intäktskanaler är givetvis också något att hålla ögonen på. Jag gillar t ex den stora satsningen på fibernäten som, till synes, verkar rulla på rätt bra. Även om det handlar om "öppet" fiber (alltså ingen garanti att kunden väljer Telia som tjänsteleverantör) så kommer Telia få en bit av kakan som en repetitiv intäkt eftersom alla tjänsteleverantörer får betala för att leverera tjänster i Telias nät. Det blir ju lite som ett monopol den dagen Telia väl har blivit vald som infrastrukturleverantör. Dessutom tar Telia betalt av kunden för indragning av fiber, garanterat med ok marginal. De gör inte ens jobbet själv, det har de nämligen lagt ut på underentreprenör. Affärsmodeller av den typen gillar jag skarpt.

   Radera
  6. Tack för dina tankar. Den dagen Telia har gjort rent hus med sina verksamheter i Eurasien ska jag fundera på att köpa lite aktier. Man kan ju fråga sig hur de lyckades hamna där borta från första början.

   /Rick

   Radera
  7. Tack till dig för konstruktiva frågor och funderingar.

   Ja, hur Telia hamnade där kan man ärligt talat fundera på =)

   Radera