torsdag 11 februari 2016

Utdelningar och lite stök i portföljen

Nu har det börjat trilla in lite fler utdelningar på kontot vilket ju alltid är trevligt. Den 4:e februari kom utdelningen från MQ och igår, dvs den 10:e februari, erhöll jag ytterligare cash från Akelius Pref. Dessa pengar ska givetvis användas för att köpa fler aktier framöver. Innan månaden är slut hoppas jag få in ytterligare utdelningar från SPFF samt Realty Income.


Jag har också stökat lite lätt i portföljen här på sistone. Den 9:e februari sålde jag mitt pyttelilla innehav i Kvaerner (utgjorde ungefär 1% av portföljen). Det blev en tråkig förlust, men jag valde att genomföra försäljningen eftersom jag inte är intresserad av att öka i bolaget samtidigt som andelen var så liten. Är jag inte beredd att köpa upp innehavet till i varje fall 5% är det bättre att släppa taget. Dessutom tror jag att rapporten den 16:e februari kan bli lite jobbig. Sänkt utdelning utgår jag ifrån att det blir och en prognos för 2016 som inte lär göra allt för många på glatt humör.

För likviderna jag får från försäljningen kombinerat med några tusingar från krigskassan köpte jag samma dag ytterligare aktier i Swedbank. Aktien föll handlöst efter att det kommit fram att VD Michael Wolf fick sparken med omedelbar verkan. Fallet kändes lite väl dramatiskt tyckte jag och fiskade därför upp ett gäng aktier till kursen. Marknaden gillar helt klart inte osäkerheter och som läget är nu blir det snabbt dramatiskt vid alla händelser som skapar minsta osäkerhet.

Några korta ord om det här med VD Michael Wolf kan också vara på sin plats. Nyheten slog helt klart ner som en bomb och Swedbanks hantering av ärendet känns inte allt för imponerande. Varför låta honom gå på dagen istället för att göra det under kontrollerade former undrar jag? Som orsak anges bland annat lite tvivelaktiga fastighetsaffärer, men ärligt talat kan inte det vara hela sanningen. Ordförande Anders Sundström bör hänga rätt så löst till kan jag tänka mig, mediedrevet är igång och när det väl sker brukar det allt som oftast sluta på ett sätt, ett sätt som herr Sundström nog inte gillar.  

2 kommentarer:

 1. Visst är det kul med utdelningar, själv valde jag att återinvestera MQ pengarna tillbaka i samma bolag.

  Hur ser du på bankerna i allmänhet och Swedbank i synnerhet...jag tycker det börjar osa lita ruttet kring den sektorn...men å andra sidan det tycker jag alltid:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utdelningar är alltid trevligt =)

   Vad gäller banksektorn i allmänhet tror jag de kan komma att få det lite tufft under 2016. I ett längre perspektiv däremot tror jag det kommer vara en bra investering.

   Swedbank är väl inte banken som har den högsta kvalitén (även om jag vill påstå att den här hög), men det finns många saker de trots allt gör bra varför de kan få utgöra några procent av min portfölj. Annars föredrar jag Handelsbanken, men också Nordea pga deras storlek och att de är så diversifierade.

   Radera