torsdag 3 mars 2016

Bank of Nova Scotia - kort kommentar om Q1-rapporten

Den 1:a mars kom Bank of Nova Scotia (BNS) med sin rapport avseende Q1-2016. I det här inlägget tänkte jag kort kommentera rapporten. Jag har inte hunnit läsa igenom rapporten speciellt noggrant, men vid en första anblick ser rapporten riktigt stark ut.


Intäkterna steg med c:a 5 % jämfört med samma period föregående år till CAD 1.814 miljoner (1.726). Vinsten per aktie ökade med nästan 6 % och landade på CAD 1,43 (1,35). Fin utveckling med andra ord och flera av verksamheterna visar på styrka.

Dessutom meddelade BNS att de höjer utdelningen med 2,9 %. Från och med april kommer den kvartalsvisa utdelningen att uppgå till CAD 0,72 vilket per år blir CAD 2,88. Fortsätter den positiva utvecklingen för BNS nu i år är det inte omöjligt att vi kommer att få se ytterligare en höjning senare under året. De senaste åren har nämligen BNS höjt utdelningen från och med Q2 och därefter ytterligare en gång från och med Q4.

Jag tycker att BNS fortsatt ser köpvärd ut upp till nivåer kring CAD 60. Till nuvarande kurs är direktavkastningen c:a 5 % med god potential till fortsatt utdelningstillväxt. För innevarande verksamhetsår känns en VPA om minst CAD 5,80 fullt rimligt (mitt investeringsantagande är en långsiktigt hållbar VPA om CAD 4,6, mao en god säkerhetsmarginal). Om VPA landar kring CAD 5,80 skulle det i så fall innebära ett P/E-tal under 10 vilket knappast kan sägas vara högt. BNS utgör för närvarande c:a 9 % av vår portfölj och jag vill inte att innehavet överstiger så mycket mer än 10 % varför utrymmet för att öka ytterligare är något begränsat... tyvärr. 

Dina tankar om Bank of Nova Scotia?

8 kommentarer:

 1. Jag äger BNS och är glad över utdelningshöjningen. Jag brukar sällan lusläsa rapporter utan litar på marknadens dom. Aktien gick ju upp över 6% på rapporten. Hade den gått ner 6% hade jag undersökt den mer i detalj. Stod i Bloomberg idag om att de kanadensiska bankerna hade större exponering mot energisektorn än som tidigare angetts vilket lät oroväckande men aktien är upp idag trots detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo marknaden är oftast skicklig på det här med prissättning, i alla fall i det lite längre perspektivet för i det korta kan marknaden många gånger överreagera kraftigt såväl upp som ner.

   BNS rapport var stark så aktien förtjänade att uppvärderas. Visst har även BNS viss exponering mot olja/gas. Totalt handlar det om 3,6% av den totala låneportföljen så det är ju inte en enorm exponering, men det handlar ju ändå om väldigt mycket pengar.

   Radera
 2. Kanadensiska dollarn har stigit med 7-8% på kort tid, känns lite surt att gå in nu i kanadensiska bolag. BNS utgör bara 1% av min portfölj, jag hade gärna sett att det varit ett större innehav. Men efter den här fina rapporten tror jag inte aktien går ner igen till under 52 CAD som den har varit ett par gånger i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, CAD har stärkts en hel del den senaste tiden, men valutan är ändå, ur ett historiskt perspektiv, lågt värderad.

   Kan hålla med om att det inte är lika lockande att gå in just nu eftersom såväl valutan som aktien uppvärderats en hel del på sistone. Långsiktigt tycker jag ändå att BNS känns intressant på nivåer under 60 CAD. Får vi se ett större ras rent allmänt kommer nog även BNS att drabbas. Rent fundamentalt ska aktien absolut inte gå under 52 CAD och gör den det kommer i alla fall inte jag kunna låta bli att köpa på mig några fler.

   Radera
 3. Bra inlägg! BNS är på min köplista. Stabil bank med historiskt fina siffror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Dividendbomber. Jo det är absolut ett bolag med fina kvaliteter.

   Radera
 4. Har endast köpt i BNS vid ett tillfälle och är upp ca 11% sedan dess. Köpte gjordes på runt 58 CAD och jag kan tänka mig att öka på innehavet om kursen går ner till den nivån igen och jag har likvider tillgängliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kursen har verkligen dragit iväg den senaste tiden (med all rätt) och själv är jag rejält upp. Dessutom har ju CAD stigit gentemot SEK vilket så klart också spelar stor roll.

   Radera