lördag 12 mars 2016

Vår Master Plan för att nå Frihet har reviderats

Nej då, vi har absolut inte ändrat planen vad gäller slutmålet! Vi vandrar vidare på Vägen till Frihet med bestämda steg och vi tänker under inga omständigheter vika ner oss en tum. Vårt slutmål står fast, dvs att vi ska kunna leva helt och fullt genom våra våra passiva inkomster. Hur vi tänker oss att vandringen fram till slutmålet ska gå till har däremot reviderats en hel del i och med vår nya plan, men till det bättre om jag får säga det själv.


Ok, men vad är det egentligen ni har ändrat på då tänker du kanske? Jo, till skillnad mot vår tidigare masterplan har vi nu bestämt oss för att försöka vistas några månader per år på varmare breddgrader. Det känns helt rätt för oss just nu och kommer dessutom göra resan betydligt roligare.

Det första depåstoppet kommer att ske redan under slutet av 2016 och resan samt boendet (hotell) är nu bokat och betalt. Destination Thailand. Det här stoppet blir förvisso ganska så kort (c:a 3,5 veckor), men fyller ändå sin funktion. Först och främst får vi ju ett litet break med sol och värme när regn och rusk kommer att råda här i Svedala och det i sig ska inte underskattas. Förutom den här pausen får vi också chansen att lära oss hur saker och ting fungerar, t ex vad gäller att hyra bostad, vart och vad man ska handla för att få fantastiska råvaror till bästa tänkbara pris, lära sig vad saker och ting kostar, knyta några spännande kontakter osv. I vår plan ingår det också att besöka den skola där vår dotter kan tänkas gå framöver. Tanken vi har nu är att hon, under vistelsen, ska få prova på att gå där ett par dagar (eller i alla fall några timmar) vilket hon är väldigt taggad på. Vi får se om det går att få till, men det tror jag nog ska vara möjligt.


Det andra depåstoppet planerar vi ska bli klart längre. Tanken är att vi då är iväg några månader med start i början av 2018. För att få till det här planerar vi för att ta tjänstledigt. Det är dock inte självklart att bli beviljad tjänstledigt när du inte har något giltigt skäl, men vår bedömning är ändå att våra arbetsgivare kommer säga ok. Vad gäller skolgång är det inte heller några problem. Vår dotter kommer att gå i den Svenska Skolan och eftersom de samarbetar tight med hemskolan kring läroplanen och i övrigt följer den svenska skollagen blir det en förhållandevis enkel omställning.

Den längre vistelsen kommer dessutom att ge oss ett rejält break vilket känns fantastiskt skönt och så klart motiverande. Samtidigt ger det oss också en riktigt bra möjlighet att fullt ut få testa på hur det känns att vistas i ett annat land under en lite längre tid.

Summa summarum är vi riktigt nöjda med vår reviderade Master Plan! Vi gör verkligen enorma framsteg för varje dag som går och såväl Frihetsfonden som våra passiva inkomster rör sig hela tiden i rätt riktning. Den nya planen innebär att vi får några depåstopp på vägen vilket känns fantastiskt skönt och ger oss något att i närtid se fram emot. Det sammantaget har ökat vår motivation ytterligare (från riktigt hög till galet hög =). Nu ser vi verkligen fram emot att få komma iväg några veckor senare i år och därefter, något år senare, komma iväg en längre tid. Till min förvåning blev inte heller skillnaden i tid för att nå slutmålet så stor som jag hade trott. Den lilla skillnaden har vi inga problem att ta med tanke på alla fördelar som den nya planen medför.

Önskar alla läsare en trevlig lördag!

20 kommentarer:

 1. Hej Vägen till Frihet

  Jag tycker att er nya plan låter helt fantastisk! Det måste vara motiverande att ha allt det här att se fram mot på vägen. Lyckta till!

  //LC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej LC,
   Ja det känns mycket motiverande att ha några steg på vägen att se fram emot. Tack för din kommentar.

   Radera
 2. Hej,
  har ni funderat något på skattefrågor när ni uppnått ert mål? Vad använder ni för typ av depå? Jag fick personligen bita i det sura äpplet och sälja rubbet efter att ha adressändrat till utomlands, då mitt nya hemlands skatteregler plötsligt började gälla. Utdelningarna i min ISK blev således beskattade varje gång. Värt att fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi har funderat lite på den saken och som du säger kan det få konsekvenser. Vi har merparten av våra svenska aktier i en ISK och det är inte optimalt som du skriver om.

   Bor du fortfarande utomlands? Är det KF som gäller då?

   Radera
  2. Hej, ja jag bor fortfarande utomlands och mycket riktigt är det KF som gäller i det fallet. Dock bör ni kika på det i tid: Avanza lät mig inte öppna KF hos dem (fast jag hade min ISK där redan) som utomlandsboende, vilket föranledde en ofrivillig flytt till Nordnet (som var generösare på den punkten). Ännu en anledning att tänka på det hela i tid med andra ord.

   Radera
  3. Ja det låter som en klok idé, tar med mig den infon. Tack för att du delade med dig!

   Radera
 3. Hej VtF! (kan forts. inte se det komiska, hehe - "what the fuck")

  Jag tycker att du/ni har kommit fram till viktiga och bra slutsatser. Att ha ett par "testa-på-vistelser" tror jag enbart kan göra er gott och likaså, förutom "semester-känsla" tror jag också ni kommer få lite "mer-ved-på-elden-känsla" när ni väl är där, dvs. en ännu starkare målmedvetenhet!

  Jag får/ser/upplever ofta vedklumpar i min vardag (se länk) men när jag är i Sorrento (mitt mål) då brukar jag tänka att jag ska börja äta nudlar 24/7 bara för att spara mer € till aktieköp, hehe.
  http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/10/mer-ved-pa-jag-vill-na-mitt-mal-brasan.html

  Vad gäller era alternativ beträffande huset är mitt råd att sultå länge och väl på den karamellen. Skriv ned alla för- och nackdelar. Lägg undan lappen och titta på den igen efter 1-2 veckor. Utvärdera/döm.

  Alltid lika roligt att titta in på din blogg och läsa om resan med ett stort "R" :)

  Jag önskar er allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Sofokles!
   Jo det känns som en bra revidering av vår plan och precis som du skriver är jag övertygad om att det kommer öka motivationen ytterligare. Ska ta och läsa ditt inlägg.

   Allt gott!

   Radera
 4. Lysande revision av er Masterplan!

  Förutom att ni får lite treats längs sparresan så tycker jag att det är oerhört vettigt med en längre tjänstledighet och provbo i Thailand under en längre period.

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack CM! Nej det är nog ingen dum idé att provbo och treats på vägen tackar man ju inte heller nej till =)

   Radera
 5. Ca hur gammal är er dotter? I fel ålder tycker jag det är riskabelt att flytta och byta skola.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag påstår att det där helt och hållet beror på den enskilda individen och mindre på åldern. Vår dotter är en tuff tjej som alltid, vid våra resor, lyckas hitta kompisar från jordens alla hörn (även om de inte förstår varandra språkligt). Dessutom, skulle hon inte trivas flyttar vi till Sverige igen, värre än så är det inte.

   Radera
 6. Låter smart att åka och reka i förväg. Bor själv utomlands och innan vi tog steget att flytta så åkte vi över för att leta bostad och hälsa på framtida jobbet. Det var mycket värt att ha sett sig runt och faktiskt veta var vi ville bo. Vi lyckades därför fixa det mesta hemifrån så vi slapp bo på hotell i början. Vi valde att hyra ut vårt hus i Sverige men det var också för att vi visste vi skulle återvända 2 år senare. Har funkat toppen + att man har en extra inkomst. Dock blir det ju så att man fortfarande har en väsentlig anknytning till Sverige vilket är viktigt att förstå rent skattemässigt. Toppen om dottern kan hälsa på i skolan också. Nu vet jag inte hur gammal hon är men jag skulle nog inte låta henne börja under den korta vistelsen. Det tar ett bra tag att komma in och risken kan bli att det blir för negativt och jobbigt och att hon inte hinner komma över den gränsen på så kort tid. Vår dotter på 4 år gick 3 dagar i veckan och det tog ca 8 mån innan allt var som hemma. Sen var det skolåret nästan slut.. och hon fick börja på en ny skola. Den gången tog det ca 3 veckor :) Lycka till!
  /Maria

  PS. Titta på familjer på äventyr för att se hur barn anpassar sig till nya miljöer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria och tack för din kommentar.

   Ja att reka innan är nog en klok idé som sagt. I vårt fall är vi dock inte bundna av något arbete (och därmed kontrakt) så skulle det bli helt fel går det ju relativt enkelt att flytta på sig (även om det lär vara lite jobbigt så klart).

   Vad gäller skolgång ska hon självklart inte börja där för vi kommer nu i år bara vara iväg några få veckor. Tanken är att hon ska få prova på och faktum är att det mest är hon som tjatar om saken. Hon tycker det är superspännande och då vill vi naturligtvis ge henne chansen (och ja, det är en tuff liten tjej kan tilläggas =). När vi därefter, i steg 2, åker iväg längre ska hon givetvis gå i skolan och då kommer inte allt att vara helt nytt vilket vi ser som positivt.

   Familjer på äventyr är något vi tittar slaviskt på. Helt underbart program tycker familjen VtF =)

   Radera
 7. Vill börja med att tacka för en inspirerande blogg!

  Jag och familjen har väldigt lika funderingar men inte lika konkret som ni, och vi ligger ca 4 år efter i pengamaskinen. Däremot har vi också planerat en långresa (ca 6-8v) till Thailand i feb 2017 för att utnyttja sparad föräldraledighet. I början var det tänkt som ren semester men efter att ha läst om er plan tänkte jag att prova på svenska skolan lät som en bra idé, ungefär 3-4 dagar som ni tänkt. Min största fundering kommer att vara boendet - har du någon mer plan än att börja leta på plats? Jag tycker att det känns lite riskabelt att sitta på ett hotell med ivriga kids och börja leta på plats. Dessutom hade vi gärna åkt till fler ställen, kanske 2-3 på olika platser i Thailand. Jag kollade på svenska skolans hemsida där de rekommenderade några siter, men jag har ingen aning om de är bra eller prisoptimala. Har du någon bra idé eller lead på hur man hittar bra boende på vecko- eller månadsbasis utan att bli blåst?

  Mvh,
  MA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MA och tack för din kommentar. Kul att du gillar bloggen!

   Vad gäller boende är det nog inga större problem att fixa det på plats (har vi hört). Vår plan är förvisso att åka några veckor redan 2016 och på plats reka samt etablera kontakt inför vår betydligt längre vistelse som vi planerar till 2018 (då vi förhoppningsvis blir borta 5-6 månader). T ex vet garanterat personal på Svenska Skolan vilka som hyr ut osv. Det är nog bara att fråga runt på t ex skolan, på marknaden, i affären osv så lär man få napp. Under tiden är vår tanke att bo på hotell.

   Risken att bli blåst finns ju alltid, men den risken vill jag påstå är högre om man försöker lösa det hela via nätet och inte på plats. Det finns givetvis mycket seriösa uthyrare du kan hitta på nätet, men räkna då med att du får betala ett avsevärt mycket högre pris.

   Vår tanke är att stanna på ett och samma ställe eftersom vår dotter kommer att gå i skolan. Då vill vi att hon får chansen att hitta kompisar vilket så klart blir enklare när man är på ett och samma ställe en längre tid. Däremot lär vi nog dra iväg på ett gäng utflykter till andra ställen, men det är ju en annan sak.

   Radera
 8. Det här hade jag missat helt! Jag tycker er nya plan låter mycket bättre faktiskt.

  Från det ena till det andra. Blev det några Mq idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner det samma OT, planen känns bättre nu.

   Nix, köpte inga fler MQ efter en rätt så svag rapport. Jag kan tänka mig att köpa fler, men då måste priset vara lägre.

   Radera
 9. Hej! Jag tycker planen är grymt bra! Det är viktigaste är vägen till målet, jag tror att om man är allt för strikt i sitt sparande och inte unnar sig under tiden så kommer man ångra sig på ålderns höst. (om man når dit).
  Tack för en bra blogg! Vi har i princip samma plan som er, fast vi ligger en bit efter i sparandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jo, vi tror också att det är bra att försöka ha en balans mellan att spara och att konsumera som gör planen hållbar över tid. Vilken nivå som är rätt är nog dock omöjlig att svara på då den sannolikt är helt olika för olika personer. Vi känner i alla fall att vi har hittat vår nivå. Den kommer vi kunna hålla år ut och år in så det känns skönt. Jag önskar er ett lycka till med sparandet framöver!

   Radera