lördag 30 april 2016

Rapport Q1 2016 - Protector Forsikring

Igår kom Protector Forsikring med delårsrapporten avseende det första kvartalet 2016. Rapporten var av blandad kompott med några plus och några minus, men tillväxten fortsätter i alla fall att imponera och extra kul är det att Protector nu har fått sin första kund i UK och faktiskt flera kunder i Finland. En annan positiv detalj är att Gross Expense Ratio blev låga 6,1 % (7,5).


Det finns dock ett flertal saker i rapporten som är mindre positiva. Den underliggande försäkringsverksamheten visar faktiskt ett svagare resultat nu än jämfört med samma kvartal 2015. Till stor del beror det svagare resultatet på att "Claims paid" fortsätter att öka. Protector förklarar det hela med att det handlar om engångshändelser eftersom man åkt på en liten snyting inom området "Change of Ownership". Som jag tidigare varit inne på är det här något som jag tänker hålla fortsatt noggrann koll på för det jag vill se är att själva försäkringsverksamheten ökar sin lönsamhet och inte tvärtom. Tillväxten som skapas måste också hamna på sista raden.

En annan mindre positiv del av rapporten har med avkastningen från investeringsportföljen att göra. Avkastningen blev till och med negativ det här kvartalet vilket givetvis slår riktigt hårt på resultatet och därmed också riskerar att påverka bolagets utdelningsförmåga. Att ROI från portföljen fluktuerar tillhör ju sakens natur så det är inget konstigt med det, men det påverkar alltså enormt mycket. Som jag tidigare sagt vid flera tillfällen bör man vara lite konservativ i sina beräkningar avseende intjäningsförmåga och alltså inte räkna med en allt för hög avkastning från investeringsportföljen. Över tid bör vi dock få se fin avkastning, men avkastningen kan och kommer variera kraftigt över tid.

Tittar vi då på lite siffror av intresse så växte Gross Written Premiums (GWP) med imponerande 26 % och uppgick till 1 912,2 MNOK (1 515,8). Net Combined Ratio steg däremot rejält och landade på 88,3 % vilket kan jämföras med 82,4 % samma kvartal 2015. Det tekniska resultatet, dvs resultatet före ökning/minskning från investeringsportföljen är med, sjönk och landade på 79,7 MNOK (90,8). Periodens resultat föll rejält och blev endast 9,7 MNOK vilket ska jämföras med samma period 2015 då resultatet var 160 MNOK. Det betyder självklart också att vinsten per aktie blev betydligt svagare, från 2,03 NOK Q1 - 2015 till svaga 0,19 NOK nu. Möjligheterna till att nå samma eller en högre VPA i år (5,48 NOK år 2015) blev därmed betydligt tuffare.

Låt oss då ta en titt på själva investeringsportföljen. Först och främst så fortsätter portföljen att växa rejält och uppgår per den sista mars 2016 till 7 160 MNOK. Det innebär alltså att den har vuxit med 21,6 % på ett år vilket inte är illa. Avkastningen från portföljen under Q1 var däremot mindre munter läsning. ROI blev negativ med 0,5% vilket innebär en förlust på 31,9 MNOK (122,2). Det är alltså en diff på hela 154,1 MNOK. I rapporten framgår det dock att ROI för året (per den 25:e april) är 2,5 % så april verkar alltså ha utvecklat sig betydligt trevligare.   

En kort kommentar om respektive marknad kan också vara på sin plats:
 
Norge
Hade ett riktigt tufft första kvartal där volymen var ner 2 %. Rörelseresultatet var negativt och landade på minus 38,9 MNOK (154,2). Några få vunna kontrakt, men också ett flertal förlorade. Det framgår också att det råder prispress inom kommunmarknaden och att Protector tappar marknadsandelar på grund av detta. "Gross Claims Ratio" uppgick till 104,6 % (86,6) Positivt är dock att inledningen på Q2 har varit stark så vi kommer förhoppningsvis att få se ett klart bättre Q2.

Vad gäller området överlåtelseförsäkring (Change of Ownership Insurance, COI) var det inte ett speciellt kul kvartal. Volymen var ner med 20 % med "highest claims ratio ever in quarter" och  "Reserve losses (one off) på 86 MNOK". Det framgår också att volymerna förväntas bli fortsatt låga under Q2. Flera åtgärder har vidtagits och om dessa kan du läsa om i presentationen, sidan 11,

Sverige
Fortsätter att imponera och visade en tillväxt på hela 66 % (53 % i SEK). Rörelseresultatet uppgick till 41,1 MNOK (42,1) Flera vunna kontrakt och inga förlorade. "Renewal Rate" var 106 % och en stark "Claims Ratio" som uppgick till 67,2 % (83,3).

Finland
Har nu etablerat kontor i Helsinki med 5 personer på plats. Fått in 8 stycken "public" och 3 "commercial" kunder vilket inte är illa. Protector skriver också att utsikterna ser fortsatt goda ut.

Danmark
Fortsätter att växa kraftigt med en imponerande tillväxt om 79 % (65 % i DKK). Rörelseresultatet uppgick till 43 MNOK (14,1). 6 vunna kontrakt och inga förlorade. "Renewal Rate" var 105 % och "Claims Ratio" uppgick till 78,6 % (76,2).

UK
Kontor i Manchester där det nu arbetar 9 personer. Första kunden på plats vilket är riktigt kul. Hög aktivitet nu för att få in fler kunder, knyta partners till sig osv. Det kommer bli riktigt kul att följa utvecklingen här framöver.

Sammanfattningsvis var det en rapport som innehöll både positivt och negativt. Jag tror definitivt på Protector och är långsiktig i mitt ägande. Det blir spännande att följa äventyret i UK som kan bli en riktig game changer om de lyckas. Det jag vill se här framöver är att själva försäkringsverksamheten ökar sin lönsamhet och inte som nu, minskar den. "Claims Paid" har de senaste kvartalen gått åt fel håll och jag hoppas inte att den utvecklingen är här för att stanna. 

Vad är dina tankar om Protectors rapport?  

10 kommentarer:

 1. Tack för genomgången :)

  Vet inte om jag misstolka vad du skrev (eller om jag blivit ordpolis) men det negativt resultat i investeringsportföljen har väl inget med utdelningskapaciteten att göra? De säljer inte direkt tillgångar från investeringsportföljen för att finansiera utdelningarna. Det icke-tekniska resultatet (m.a.o. investeringsportföljen) brukar variera mycket och påverkar resultat och intjäningsförmåga men inte utdelningsförmåga i form av pengar. Snarare att utdelningen är länkad till en procentsats av resultatet som kan minska utdelningen.

  Sedan tyckte jag det var tråkigt att det tekniska resultatet har minskat (från 90 till 80 MNOK). Likaså att kassan minskar, men det verkar vara därför som de gav ut en obligation på 500 miljoner.

  Annars tyckte jag det var en bra rapport och tillväxten kostar lite på kort sikt men ser ut att bli bättre på sikt (då volym ökar och kostnader minskar procentuellt sett). Även trevligt att se att Sverige och Danmark fortsätter växa så det knackar och att Finland och England blir en potentiell bonus snarare än huvudmaskinen närmsta åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ruter och kul att du är på besök!

   Jag får nog ta på mig att jag uttryckte mig lite luddigt eller kanske tom felaktigt =) Det är så sant som du skriver, dvs att det negativa resultatet från investeringsportföljen inte har med kapaciteten att dela ut att göra. Däremot är policyn att dela ut 30-50% av vinsten och vinsten minskar ju när ROI från investeringsportföljen är negativ. Det var så jag menade.

   Håller med dig kring tekniskt resultat, det vill man ju se öka och inte tvärtom.

   Överlag är jag också positiv till bolaget och det är kul att få vara med på den här spännande resan.

   Radera
  2. Tänkte att du visste, ville bara dubbelkolla :P

   Det är väldigt spännande att följa ett lönsamt växande bolag som man hann köpa till vettig värdering (som nu tycks varit väldigt billigt).

   Radera
 2. Halvvägstill5030 april 2016 20:29

  Hej VtF!
  Har du några bolag du är sugen att öka i/ta ny position i?
  Är själv sugen på Ica Gruppen, bra direktavkastning och mat behövs ju, oavsett konjunktur :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Handelsbanken skulle gärna kunna få utgöra en större andel av portföljen. Får vi kurser en bit under 100 kr är det inte otänkbart att jag slår till.

   Ica har jag faktiskt också sneglat på. Den har fallit drygt 14% i år så börjar bli lite intresserad. Fin och troligen stabil vinst, men speciellt mycket tillväxt har jag svårt att se.

   Radera
  2. Vill tillägga att jag även sneglar på Fortum. Riktigt stor kassa och bra balansräkning. Energipriserna är och har varit extremt låga, men frågan är om de är på väg upp? Bör, tack vare kassan, även fortsättningsvis kunna dela ut ok med pengar och då ändå ha mycket pengar kvar för förvärv.

   Radera
 3. Inte för att va sån men skriv gärna det svenska namnet Helsingfors. Gäller för övrigt många andra finska städer/orter, t.ex. Åbo (Turku) & Tammerfors (Tampere).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, point taken. Ska försöka skriva de svenska namnen framöver.

   Radera
 4. Hej och tack för dina väl genomtänkta resonemang. Mot bakgrund av att vi närmar oss Brexit-omröstningen undrar jag om du ägnat någon tanke på ifall ett utträde skulle slå mot Protectors affär i UK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar.

   Jag har inte tänkt så mycket kring Brexit och ev påverkan på Protector måste jag säga. Spontant kan jag dock inte se att det skulle påverka så väldigt mycket vare sig positivt eller negativt eller tänker jag fel?

   Norge är ju inte medlem i EU idag så om det blir någon påverkan alls (ifall nu UK går ur vilket jag för övrigt inte tror kommer bli fallet) så bör det snarare kunna bli positivt än tvärtom. Hur som tror jag inte att det kommer påverka Protector speciellt mycket alls oavsett utgång. Hur går dina tankar?

   Radera