tisdag 26 april 2016

Rapport Q1 2016 - Swedbank

Idag var det dags för nästa storbank - Swedbank - att presentera hur det första kvartalet år 2016 blev. För övrigt var det också den första rapportpresentationen för nya VD:n Birgitte Bonnesen. Jag tror hon drog en lättnadens suck att det faktiskt blev en helt ok rapport efter all turbulens som varit.


Som de flesta säkerligen redan känner till har turbulensen inom Swedbank varit stor. Fyra riktiga höjdare inom banken har försvunnit och ordföranden Anders Sundström sparkade VD Michael Wolf på dagen. Rätt galna turer ärligt talat och det slutade dessutom med att Anders Sundström själv fick gå och att varken han eller fd VD Wolf fick ansvarsfrihet vid årsstämman.

Hur som helst. Rapporten som Swedbank levererade var inte så tokig. Självklart är räntenettot pressat och även provisionsnettot var lite svagt. Det förstnämnda beror på minusräntan och det sistnämnda på att det första kvartalet i år bjöd på stor börsoro och nettoutflöden. På plussidan kan nämnas att banken ökar sina utlåningsvolymer, verkar ha en låneportfölj av rätt så hög kvalitet (små kreditförluster), en god kostnadskontroll samt är finansiellt starka. Trots riktigt tuffa omständligheter kan Swedbank därmed presentera ett resultat som i princip är samma som för Q1 år 2015. Starkt tycker jag .

Kollar vi då på det så viktiga räntenettot kan jag konstatera att det är ner två procent jämfört med samma kvartal förra året. För Q1 - 2016 blev det 5 623 MSEK jämfört med 5 719 MSEK samma period 2015. Fallande korträntor är det främsta skälet till nedgången. Samtidigt minskade provisionsnettot med fyra procent från 2 744 MSEK till 2 645 MSEK och förklaras av den börsoro som var under kvartalet. De totala intäkterna för kvartalet uppgick till 9 306 MSEK (9 618), dvs tre procent lägre. 

På kostnadssidan kan jag konstatera att Swedbank lyckats sänka dem med fyra procent jämfört med Q1 - 2015. Personalkostnaderna är ner med hela 7 % och övriga kostnader med 1 %. De totala kostnaderna sjönk med 4 % och det känns som att Swedbank har en fortsatt god kostnadskontroll.

Kreditförlusterna för kvartalet var riktigt låga. De uppgick till 35 MSEK vilket är 41 % lägre än samma period föregående år. Jämför vi med Q4 - 2015 så är de hela 91 % lägre. I rapporten går det att läsa att "Svensk som Baltisk bankverksamhet redovisade nettoåtervinningar. Inom Stora företag & Institutioner uppgick kreditförlusterna till 97 MSEK (164), vilket främst är relaterat till portföljreserveringar för oljerelaterade engagemang". Risken finns alltså att kreditförlusterna i kommande kvartal kan komma att bli betydligt högre. VD skriver att banken kan "se en försämrad kreditkvalitet i vår portfölj av oljerelaterade exponeringar, som följd av det låga oljepriset i kombination med en låg investeringstakt i sektorn".

Samtidigt är Swedbank finansiellt starkare än någonsin och kan nog klara några smällar om de nu kommer. Kapitaliseringen anses nu vara en av de bästa i hela Europa med en kärnprimärkapitalrelation på 23,7 %.

Resultatet (från kvarvarande verksamheter) för Q1 - 2016 blev 1 % högre än för samma period 2015 och uppgick till 4 314 MSEK (4 275).

Slutligen några intressanta nyckeltal:
 • Resultatet per aktie efter utspädning blev 3,87 kr (3, 84 kr).
 • K/I talet blev 0,43 (0,43).
 • Räntabilitet på eget kapital (kvarvarande verksamhet) sjönk och uppgick till 13,8% (14,8)
 • Andel osäkra fordringar, brutto uppgick till 0,33% (0,39)
 • Eget kapital per aktie var 113,3 kr (96,7) 
Tankar om Swedbanks rapport?

7 kommentarer:

 1. Tack för en bra sammanfattning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Bråda tider nu när det är rapportperiod =)

   Radera
 2. Likt alltid - bra sammanfattat. Jag håller med dig i allt och skrev i min egna dito: "Stabilt. Varken mer, varken mindre."

  Att äga SHB, Nordea samt Swedbank och se dem klara dessa pressade och krävande tider med den bravur de gör får mig att känna mig extremt lugn och trygg.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, rapporten var knappast bra, men med tanke på marknadsläget helt ok.

   Håller med dig, såväl SHB, Nordea som Swedbank har klarat sig relativt väl. SEB åkte på en liten snyting dock, men i SEB äger jag inga aktier.

   Radera
  2. Nästan sant. Jag har ju faktiskt lite SEB genom aktier i Investor. Dock inget direktägande.

   Radera
  3. Nordeas rapport var ju dock inte fantastisk. Intäkten sjunker rätt rejält. Tuffa tider för bankerna just nu. Trots det tjänar de riktigt bra med pengar.

   Radera