måndag 23 maj 2016

Nytt innehav, köp H&M

Äntligen kom Hennes & Mauritz ner till spännande nivåer och jag slog därför till och köpte ett gäng.


Jag har länge velat ha H&M i portföljen, men priset har aldrig kommit ner till en nivå som jag har varit beredd att betala. Några kronor hit eller dit spelar långsiktigt mindre roll. Får vi se ett fortsatt fallande pris, vilket inte känns helt otänkbart, har jag för avsikt att fylla på.

Just nu har H&M en del problem, främst vad gäller lönsamheten. Att dollarkursen varit stark är givetvis en bov i dramat eftersom H&M:s inköp främst sker i den valutan. En annan anledning är det faktum att H&M satsar hårt på e-handel vilket också inneburit att flera äldre bassystem bytts ut (och byts ut kontinuerligt). Det här kräver naturligtvis stora investeringar. Som vanligt när det kommer till klädbranschen pratas det också om väder och vind. Den varma vintern ställde till problem och nu i april påverkades försäljningen negativt av en kall vår och tillväxten i april ökade "endast" med 5% i lokala valutor vilket var betydligt sämre än förväntat. Detta sammantaget innebär naturligtvis att marginalerna pressas.

Jag tror dock att det här kommer att vända på sikt. 2016 blir nog inget rekordår för H&M, men tillväxten är fortsatt god och antalet butiker som öppnats/öppnar är rekordmånga. H&M är finansiellt starka med en stor kassa vilket skapar handlingsutrymme. Dessutom bidrar e-handeln garanterat redan idag, men kommer med stor sannolikhet att växa i betydelse än mer på lite sikt. Här finns en hävstång som inte osannolikt kan medföra att rörelsemarginalen pekar uppåt igen vad det lider.

För den långsiktiga investeraren känns nuvarande prisnivå klart attraktiv anser jag. Visst, 2016 och kanske även 2017 blir nog inga rekordår, men till dagens aktiekurs är direktavkastningen ändå dryga 3,8% och sannolikheten för en sänkning känns mycket liten. På något längre sikt tror jag att H&M kommer få betalt för gjorda investeringar och den goda tillväxten vilket sammantaget bör innebära såväl en uppvärdering av aktien som höjd utdelning. H&M andas mycket kvalitet.

Tankar om H&M?      

20 kommentarer:

 1. Jag hoppas komma in på P/E omkring 18-19. Finns så klart en stor risk att HM inte faller så djupt, men då får jag köpa något annat.

  Däremot tycker jag inte att HM är superdyrt nu så det kan mycket väl vara en bra investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja P/E 18-19 känns som en riktigt trevlig nivå och helt omöjligt att vi kan hamna där är det ju inte. Ser nuvarande nivå som en rimlig entrynivå trots allt och jag hoppas få möjlighet att snitta ner mig här framöver. Jag vill definitivt att H&M är en större andel av portföljen än nu.

   Radera
 2. Ett bra bolag i en långsiktig portfölj helt enkelt.
  Får se om dagens kurser är billigt eller ej?
  https://pengabloggen.blogspot.se/2016/05/kopa-du-bolag-du-forstar-dig-pa.html?showComment=1464031040084#c573167371545710964

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, H&M är kvalitet även om de har en del problem för tillfället. Priset kan därför komma att sjunka mer och om så blir fallet blir jag glad för då köper jag på mig fler aktier. I det långa loppet tror jag att det här kan bli en ganska så bra investering.

   Radera
 3. Har en stor andel HM, medelanskaffningsvärde 247 kr. Jag låter dom ligga långt in i byrålådan, tror på HM på lång sikt. Visst finns det risker, men det gör det med alla bolag.

  Gillar blandningen av näthandel och ett stort butiksnät; tror de bägge handelssätten kan hjälpa varandra. Att handla kläder är en fråga om det taktila, det materiella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag du gör helt rätt i. Även jag gillar blandningen och tror att just näthandeln kan visa sig vara en hävstång för vinsttillväxten om vi blickar lite längre bort i horisonten.

   Radera
 4. Äger redan HM men precis som Aktieingenjören så blir jag intresserad igen runt PE 18/19. Största anledningen är att HMs utdelningstillväxt har varit bedrövlig de senaste 5 åren och därför anser jag att jag vill ha mer safety margin än vad en multipel på 20 ger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utdelningstillväxten imponerar inte, det håller jag med dig om. Som jag sagt tidigare så anser jag att nuvarande kurs är en rimlig entry, inte superbilligt men knappast heller superdyrt. Min förhoppning är att få möjlighet att fortsätta köpa in mig till lägre kurser framöver.

   Radera
 5. Klockrent inköp. Stabil utdelning (som kommer att höjas då väl deras CAPEX sjunker/betalar sig). Jag har ägt dem länge och ligger förvisso minus men ökar kontinuerligt. Det enda "men" jag har för bolaget är nuvarande VD. Bara för att man tillhör familjen betyder detta inte att man per automatik kan driva ett sådant stort bolag som H&M de facto är (jmf. Jan Dinkelspiel och nordnit).

  Kul och bra köp av dig =)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får väl hoppas att det var ett bra inköp =) Som du säger så känns utdelningen stabil även om utdelningstillväxten de senaste åren inte imponerar. Tror dock, liksom du, att den kommer kunna höjas på lite sikt när den mest investeringstunga perioden är över och det förhoppningsvis går att profitera på gjorda investeringar.

   Radera
 6. Bra nivå. Jag ligger väldigt lång i HM. Hade lite pengar över så köpte in mig på 257, trodde inte det skulle gå lägre än så. Men men, är nöjd ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, några kronor hit eller dit spelar inte så står roll i det riktigt långa perspektivet så du har säkerligen anledning att vara nöjd =)

   Radera
 7. Hej! Bra köp! Jag köpte Fingerprint cards för 10.40 kr, och har börjat sälja av nu (ISK-konto), så nu skall jag gå från "high risk" till rikemansplacering med fokus på utdelning över lång sikt, där HM skall ingå i portföljen, jag köpte också på 254 kr, och den aktien kommer ligga tungt i portföljen i många år. Sedan funderar jag andra utdelare också såsom Telia, AstraZeneca t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till dig! Med tanke på vad du köpte Fingerprint för så har din avkastning blivit enorm. I det långa perspektivet gör du säkerligen klokt i att placera pengarna i ett flertal olika bolag med stabil vinst- och utdelningshistorik. Som du säger, H&M platsar definitivt i en sådan portfölj.

   Radera
 8. Stort tack! Jo, en riktig resa, men jag måste säga att jag uppskattar din gratulering då många tittat snett på fingerprint och inte unnar andra framgång. Men nu gäller det att ta sig ned från Mount Everest helskinnad (lika med placera pengarna säkert och vårda kapitalet). Det i sig blir en andra resa, men minst lika spännande tror jag. Lycka till med erat mål, och bra idé av dig att varje månad summera hur portföljen gått, det banar väg för er att reflektera och inte minst kul att titta tillbaka på om några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lyckönskningen.
   Självklart unnar jag andra framgång, jantelagen är inget för mig =)

   Det kommer garanterat bli en minst lika kul resa. Den går sannolikt inte lika fort, men det är fantastiskt att se hur utdelningarna växer och trillar in på ens konto månad efter månad.

   Lycka till med din fortsatta resa.

   Radera
 9. Jag valde också att fylla på med en skvätt i H&M idag. Jag tror på bolaget och snittar gladeligen ned mig lite:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, kommer nog bli bra på sikt tror jag.

   Radera
 10. Hej
  Jag har ägt HM i lite drygt två årtionden och gjorde min senaste ökning i februari i år.

  En sak som stör mig med den nye VD:n är att han kommunicerar dåligt med övriga aktieägare. Hans familj har ca 38 % av kapitalet (men drygt 70% av rösterna), så det är mest andras pengar han förvaltar. Se t.ex.: http://www.svd.se/hemlighetsfull-vd-sankte-hm-aktien

  I denna analys http://seekingalpha.com/article/3976780-hennes-mauritz-growth-expense-margins
  nämns HM:s tillväxt, marginaler och lite om ägarförhållanden.
  Tror ni att det stämmer att butiksmarginalerna generellt blir sämre på tillväxtmarknaderna?

  Att Kina kanske visar sig vara ett misstag är en sak, för tänk partibossar kommunism byråkrati centralstyrning osv, men generellt tillväxtmarknader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, hade missat den här kommentaren.

   Ja, VDn kunde gott kommunicera lite mer, det håller jag med om. Vad gäller marginaler på tillväxtmarknader så kan det säkert stämma. Det kostar dock att etablera sig och att arbeta in varumärket samt att priserna antagligen är klart lägre i t ex Kina jämfört med Tyskland. På sikt tror jag dock att marginalerna kommer att bli bättre.

   Radera