tisdag 3 maj 2016

Nytt innehav - köpt Fortum

Idag köpte jag in ett nytt innehav till portföljen, nämligen energibolaget Fortum.


Det låga energipriset är helt klart tufft för alla bolag i branschen och Fortum är naturligtvis inget undantag, Däremot tycker jag att den aktiekurs vi nu ser är väl låg även om jag naturligtvis inser att den kan bli lägre innan det förhoppningsvis vänder. Bolaget delar dessutom ut generöst (1,1 euro/aktie delades ut nu i april) och direktavkastningen är för närvarande hela 8,6%.

Nu tror jag i och för sig att vi kommer få se en sänkning av den utdelning som betalas ut i april 2017. Min gissning är att utdelningen kommer att bli mellan 0,8 - 1 euro/aktie vilket i skrivande stund ändå skulle innebära en direktavkastning om c:a 6,3 - 7,8%. Med andra ord en riktigt fin direktavkastning trots sänkning. Om vi får se stigande energipriser här framöver (vilket jag tror att vi kommer få se inom några år) så finns goda förutsättningar för Fortum att åter höja utdelningen.

Rapporten avseende Q1-2016 var i linje med marknadens förväntningar och den första rapporten på ett tag som inte var en besvikelse. Ett högre oljepris samt en starkare rubel bidrar positivt och det underliggande resultatet i Ryssland ökade med 29% jämfört med samma kvartal föregående år. Nu kommer dock sommaren och den brukar sällan vara den bästa för energibolagen. Dock har Fortum en stor kassa så det är ju fullt tänkbart att vi kommer få se några förvärv här framöver som kan bidra positivt till såväl tillväxten som vinsten. Den stora kassan ger också utrymme för att hålla uppe utdelningen på attraktiva nivåer även om vinsten skulle bli lite svagare något år eller två.

En investering i Fortum är knappast helt riskfri dock. T ex är den ryska marknaden alltid lite obehaglig och oförutsägbar samt att det även finns politiska risker inom energisektorn generellt. Å andra sidan ser jag också Ryssland som en möjlighet, inte minst vad gäller tillväxt. En annan risk som nyligen dök upp är det skattemål som nu pågår. Förlorar Fortum det målet kan resultatpåverkan bli c:a 1,1 miljarder SEK.

Vad gäller årlig utdelning från portföljen kalkylerar jag med att utdelningen blir 0,8 euro/aktie.

Tankar om Fortum?

2 kommentarer:

 1. Ett modigt köp! Var längesedan jag kollade på bolaget, men ur aktiesynpunkt känns det lite som en mix av telekom och oljebranschen. D v s väldigt investeringsintensivt och osäkert kombinerat med en sjunkande vinst. Som därtill är toppat med verksamhet i Ryssland. Men energipriserna borde ju bara gå uppåt så där finns det ju lite potential! Hoppas det går som du tänkt dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modigt eller dumdristigt återstår naturligtvis att se =) Jag håller med dig om det du skriver till stora delar och jag är givetvis medveten om att risken knappast är låg. Som max kommer Fortum utgöra 5% av portföljen så det blir inget "all in" direkt. Kan dock inte låta bli att vara med på ett hörn för jag kan trots allt se stor uppsida.

   Som du säger finns det en del potential. Energipriserna bör på sikt stiga, Ryssland kan faktiskt också vara en möjlighet med fortsatt goda tillväxtmöjligheter och, inte minst, finns en rejäl krigskassa som bör kunna användas för lönsamma förvärv.

   Radera