fredag 20 maj 2016

Utdelningar maj och kort kommentar om Castellums emission

I onsdags kom maj månads sista utdelning in på kontot.

En kort kommentar om Castellum företrädesemission kan också vara på sin plats. Jag har fått en del frågor om hur jag tänker göra och vad jag anser om villkoren. Jag kan säga direkt att jag tycker att villkoren ser bra ut och har därför för avsikt att teckna min del fullt ut.

Nu är det ju egentligen väldigt tidigt att spekulera om nästa års utdelning, men en titt visar ändå att antalet aktier efter emission kommer uppgå till 277 406 708 st (dvs inkl 82 miljoner aktier från företrädesemission och 23,4 miljoner aktier från apportemission). Slår vi ihop Castellums och Norrportens förvaltningsresultat ger det oss då drygt 8,77 kr/aktie. Nu får vi väl tro på lite tillväxt under 2016 så rimligen bör vi kunna landa på 9 - 9,30 kr/aktie i förvaltningsresultat. Policyn är att dela ut (minst) 50%. I år delades 4,9 kr/aktie ut så utrymmet för att höja, om de gör som de brukar vill säga, är begränsad. Kanske får vi ändock se en liten symbolisk höjning till 5 kr/aktie så att de inte bryter den fina trenden? Worst case blir det dock en sänkning även om jag har svårt att tro att så blir fallet.

13 kommentarer:

 1. Hur går det till rent praktiskt att som aktieägare delta i emissionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I stora drag gäller att den 20:e maj var sista dagen som Castellum handlades inklusive rätt till deltagande i företrädesemissionen. 2 aktier i Castellum ger rätt att teckna en ny för 77 kr/st (eller om man så vill, en aktie ger en teckningsrätt och två teckningsrätter berättigar till teckning av en ny aktie).

   De som inte deltar får se sin ägarandel bli utspädd med ungefär 33%, men kan då å andra sidan sälja sina teckningsrätter och få ut en slant.

   Den 25 maj offentliggörs prospektet och handel med teckningsrätterna sker därefter under perioden 26 maj till 7 juni. Teckningsperioden för aktier är 26:e maj till 9 juni. Den 14 juni offentliggörs utfallet av företrädesemissionen.

   Radera
 2. Ser man till Castellums utdelningshistorik, är det verkligen troligt att de gör en sänkning? Jag tror vi snarare landar i antingen en bibehållen utdelning eller som du mycket riktigt skriver, en högst symbolisk höjning. Motargumenten är att utdelningshöjningen indirekt investeras av aktieägarna i samband med nyemissionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag ser det inte som troligt att de sänker utdelningen även om inget kan uteslutas. Liksom du tror jag på en symbolisk höjning eller möjligen samma nivå som förra året.

   Radera
 3. Jag vet inte hur mycket teckningsrätterna kommer bli värda men om de inte blir värda 0 kronor så kommer man kunna sälja några och lösa in några för de pengar man får ut så att man hamnar på fler aktier än tidigare (utan att skjuta till pengar) och då blir det kanske en utdelningshöjning även om beloppet per aktie minskar.

  Allt det här beror på vad teckningsrätten kommer värderas till, vilket beror på vad det sammanslagna bolaget kommer värderas till och det vet jag inte men skulle gärna vilja veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JB har redogjort för det teoretiska i sin kommentar nedan. Priset på TR bör alltså landa kring 16,65 kr (beroende på aktuell kurs), men vi får väl se vad marknaden anser när det väl är dags.

   Som du säger, vill man ej delta i emissionen (eller inte vara med fullt ut) kan man kompensera sin minskade ägarandel genom att sälja alla eller delar av teckningsrätterna.

   Radera
 4. Om jag inte har fattat helt galet kring värderingen av TR bör uträkningen se ut så här.

  127+127+77=331

  331/3=110,3

  110,3-77=33,3

  33,3/2=16,65:-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer som sagt var, i alla fall i teorin.

   Radera
  2. @JB: Du antar där att bolaget kommer att värderas till nuvarande värde + kontanterna som tillförs. Det är väl det steg som jag inte vet om det är sant.

   Radera
  3. Den teoretiska beräkningen av prislappen för en TR är helt korrekt om jag inte missförstått saker och ting helt. Däremot bör ju priset på aktien samtidigt sjunka med lika mycket (dvs efter att TR avskiljs).

   Nu utgår ju JBs beräkningar utifrån vad aktiepriset är idag och inte vad det är precis före TR avskiljs (eftersom ingen vet).

   Vill du kolla ett bra exempel på hur man räknar ut det teoretiska priset för en TR så spana t ex in http://www.stockpicker.se/ViewArticle.aspx?PageId=1148

   Radera
 5. Jag kommer tecken fullt ut. Vad gäller utdelning kan vi endast fråga oraklet i Delfi. Att CAST har ett fint track-redord på höjningar grundårs sig mycket på ränteläget som rådet länge samt bostadspriserna (de agerar ju i symbios). Så länge dessa är på låga/relativt låga nivåer ser jag ingen anledning att bolaget skulle sänka. Dock är jag inställd på en minimal höjning alt. stagnation 2017, i syfte att bearbeta skulden.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag kommer teckna fullt ut. Hehe, japp det går naturligtvis inte att veta hur de gör med utdelningen, men med tanke på hur förvaltningsresultatet kan förväntas bli bör man nog inte räkna med någon större höjning (om det ens blir någon). Som jag sagt tidigare tror jag mest på alternativet med en symbolisk höjning och näst mest på att utdelningen ligger kvar på nuvarande nivå.

   Radera
 6. Re: JB
  Stämmer. Eller förenklat så kan teoretiskt pris för TR skrivas:
  TR=(P-77)/3
  där P är aktuell kurs.

  SvaraRadera