onsdag 29 juni 2016

Så här gjorde jag med portföljen vid Brexit-oron

Måndagen den 27:e juni 2016 går till historien eftersom OMXSPI rasade med hela 7,75% under dagen. Det gick att skönja viss panik på många håll och säljtrycket blev enormt. -7,75% innebär för övrigt en 3:e plats på den mindre smickrande listan och endast den 11/9-2001 (ner 7,96%) samt 29/10-1987 (ner 8,74%) var värre.Rycktes jag då med i paniken och toksålde när alla skrek sälj? Absolut inte, för mig var det istället rena julafton och jag passade givetvis på att låta krigskassan komma i arbete för köp av fina bolag. Kanske blev jag väl ivrig istället och köpte för mycket? Nja kanske, men ärligt talat känns det inte fel att passa på att köpa när bolag som SEB, och SHB är på rea, krigskassan är skapligt välfylld och det månatliga kassaflödet är starkt. Det blev ganska många köp just den 27:e då jag slog till på:
 • SEB (gjorde två inköp vid olika tillfällen)
 • SHB
 • H&M
Jag är mycket långsiktig i mina innehav så att portföljen på en och samma dag droppar med typ flera netto månadslöner bekommer mig inte nämnvärt faktiskt. Varför, jo eftersom jag inte har för avsikt att sälja, i varje fall inte så länge jag tror på bolaget. Då är istället min övertygelse att kursen kommer stå betydligt högre på sikt så varför oroa sig? Dessutom äger jag bara bolag som delar ut pengar så under tiden jag sitter lugnt och betraktar stormen så dyker det upp utdelningar var eviga månad, fantastisk känsla!

Så, när alla andra skriker "SÄÄÄLLLJJJ!" eller för den delen "DET KOMMER GÅ NER MASSOR MER, DETTA ÄR BARA BÖRJAN!", ja då struntar jag blankt i det och köper i bolag jag tror på ändå. Jag vill dock säga att det självklart är klokt att sprida ut köpen över tid för visst kan det bli ännu billigare. Själv tror jag faktiskt att vi kommer få se mer nedgång här framöver, men om så sker står jag redo att fylla på igen när alla andra skriker sälj och löpsedlarna talar om för dig hur du ska rädda dina surt förvärvade slantar. Om säg sisådär 10-15 år är jag övertygad om att det var ett väldigt bra beslut.

Per dagens datum, dvs endast 2 dagar efter det historiska raset, så har portföljen i princip återhämtat sig helt. Det går onekligen fort i hockey, men ännu fortare på börsen!

När så börsen började återhämta sig redan den 28:e juni kom Betsson med en oväntad vinstvarning. Aktien föll därmed handlöst och redan inledningsvis med över 18% för att sedan falla ännu mer.


Själv är jag ägare i Betsson som, omräknat för tidigare genomförd split, köptes för knappt 50 kronor styck. Jag tycker att nedgången kändes som en kraftig överreaktion förstärkt av paniken, på grund av Brexit, som fanns där dagen innan. Jag passade därför på att köpa en bunt till.

Raset fortsatte dock även idag så då var det bara att gräva i kassakistan igen och fylla på ytterligare, men den här gången till ett ännu bättre pris. På lite sikt tror jag att det kan visa sig bli bra även om det onekligen finns en del orosmoln på himlen. Jag funderar till exempel på hur det egentligen står till i Turkiet, värre än befarat? Jag undrar också vad som händer i Holland där ju Apple har plockat bort spelappar, hur påverkas tillväxten av detta? Är den till och med negativ? Pressreleasen ger inga svar, men VD säger samtidigt att juni ser klart bättre ut så jag tror på återhämtning över tid. Betsson är trots allt ett riktigt kvalitetsbolag.

Hur agerade du i turbulensen?

10 kommentarer:

 1. Fyllde på över hela linjen i tusenkronorposter för en krona/st, billigt att handla på Avanza i småposter...
  Mina tips äro
  Elekta
  Bure
  Xano

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan för lite om tipsen du ger, men om du bara fick välja ett av bolagen, vilket väljer du?

   Radera
 2. Jo hade laddat hela helgen för att handla.
  Tyvärr var Nordnet segt som sirap de första minuterna på handelsdagen, och jag förbannar dem för att jag då missade ta position i Axfood.

  Men köp blev det ändå! HM på 234,90. SHB A på 97,50. Telia under 36. Industrivärden C på 128-nivån.
  Och idag kunde jag inte hålla mig från Betsson trots att jag ogillar handlar dagar då börsen generellt går upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, många trevliga bolag du köpt in/fyllt på i ser jag.

   Vad gäller Betsson hade de ju ännu en tung dag även om börsen steg. Frågan är vart botten är? Jag menar, det är ju fortfarande ett bolag som tjänar rätt bra med pengar.

   Radera
 3. Det var ordentliga inköp det:) Snyggt jobbat, det blir många fina utdelningsslantar det!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde som du, köpte så mycket jag orkade. Jag har också liknande tidshorisont som du.

  Men jag avstod från att fylla på i industrivärden faktiskt. Tyckte inte riktigt den sjönk i paritet med sina innehav. Har du en uppfattning?

  SvaraRadera
 5. Tjena OT,
  Håller med dig om Industrivärden, lite för dyr och den sjönk inte tillräckligt. Är sjukt sugen att fylla på i Investor, men inte heller den kom ner så långt jag ville (dvs kring 253-254).
  /VtF

  SvaraRadera
 6. Vad tror du om betssons framtid? Tror du vi kan se en kurs över 100kr igen? Är du fortf positiv till dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är positiv till Betsson på lång sikt, men just nu ser vi en svacka där främst Turkiet och Holland spökar.

   Radera