tisdag 30 augusti 2016

Bank of Nova Scotia - kort kommentar om Q3 rapporten

Idag kom Bank of Nova Scotia (BNS) med sin rapport för det tredje kvartalet. Efter att ha ögnat igenom den kan jag konstatera att det var en riktigt stark rapport på i princip alla plan. Viss oro har nog funnits på flera håll eftersom BNS skulle kunna drabbas negativt av det faktum att Kanada och dess ekonomi har en stark koppling till råvaror och inte minst olja. I rapporten visas dock inga som helst tecken på att banken drabbats utan istället fin tillväxt och förbättrad lönsamhet.


Tar vi en titt på omsättningen för kvartalet så uppgick den till CAD 6.640 jämfört med 6.124 samma kvartal föregående år. Det innebär alltså att omsättningen har ökat med nästan 8,5% trots en tuff marknad. "Net income" ökade med c:a 6% och landade på CAD 1.959 (1.847). Vinsten per aktie blev CAD 1,55 vilket alltså är drygt 6% bättre än samma period föregående år då VPA uppgick till CAD 1,46. Riktigt starkt alltså.

Samtliga av bankens primära marknader visar på tillväxt och förbättrade vinster. På den kanadensiska marknaden var "Net Income" 7,7% bättre jämfört med förra året och uppgick till CAD 930 (863). Inom "International Banking" var "Net Income" drygt 9,5% bättre och uppgick till CAD 589 (537) främst drivet av förbättrad aktivitet i Mexico, Chile, Colombia och Peru. Även "Global Banking and Markets" visar styrka där "Net Income" blev drygt 12% bättre och uppgick till CAD 421 (375).

Vad gäller kreditförluster ser det även där positivt ut. Jämfört med förra kvartalet har de sjunkit med över CAD 180 miljoner och CEO Brian Porter säger att "The majority of the decline related to lower losses in the energy sector, which is consistent with our previously stated expectations that energy losses had peaked during the last quarter." Det är goda nyheter.

BNS meddelar också att de höjer utdelningen med 2,8%. Trevligt så klart. Detta är dessutom  andra gången som utdelningen höjs detta verksamhetsår (att höja utdelningen två gånger per år har de gjort konsekvent de senaste åren dessutom). Utdelningen, per aktie, som inkommer i oktober kommer därmed att uppgå till CAD 0,74 (0,72) vilket per år blir CAD 2,96. Till dagens kurs ger det en direktavkastning om ungefär 4,4%.

För innevarande verksamhetsår känns en VPA om minst CAD 5,70 rimligt. Om VPA landar kring den nivån skulle det i så fall innebära ett P/E-tal kring drygt 12. Inte vråldyrt kan jag tycka med tanke på att BNS visar fin tillväxt och lönsamhet, erbjuder en bra direktavkastning och med hög sannolikhet kommer kunna fortsätta att höja utdelningen kommande år. Själv avstår jag dock från ytterligare köp för tillfället. Jag blir däremot klart intresserad om kursen går ner under CAD 60. Å andra sidan utgör redan BNS en tillräckligt stor andel av portföljen så det ska nog mycket till om jag fyller på med fler även om jag verkligen gillar bolaget.

Dina tankar om Bank of Nova Scotia?

9 kommentarer:

 1. Fina nyckeltal onekligen, blir till att lägga på bevakningslistan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Stefan!
   Helt klart värd att lägga på din bevakningslista, en riktigt fin bank helt enkelt =)

   Btw, har du börjat ditt nya arbete ännu? Ännu en gång ett stort grattis, måste kännas härligt?

   Radera
  2. Tack! Börjar om knappt 2 veckor och det ska bli mycket spännande!

   Radera
 2. En sidofråga: Varför pekar länkarna i RSS-feeden för denna blogg (med denna bloggadress) sedan några dagar till Tradevenue?

  Jag ser att du väljer att publicera bloggen på båda plattformarna. Men det är ju här du får kommentarer, inte därborta. Tradevenue klarar ju dessutom fortfarande inte av att leverera en RSS-feed för alla kommentarer, eller hur? En sådan feed är ju nödvändig för att man ska ha en chans att följa diskussioner i kommentarsfälten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Storugglan.

   Anledningen till det är att jag inom kort kommer börja blogga på Tradevenue enbart. Kommentarer kommer jag garanterat att få när jag finns på ett ställe.

   Jo visst kan Tradevenue erbjuda en RSS-feed, men för kommentarer kanske jag får låta vara osagt, det ska jag kolla upp.

   Till min blogg är iaf feeden http://www.tradevenue.se/user/98/blog/rss

   Radera
  2. Ja, kolla gärna om RSS-feed för kommentarer. De har saknat när andra bloggare flyttat dit tidigare. Känns risigt både för bloggare och i synnerhet läsarna.

   Du kommer säkert att få en del kommentarer även där. Men jag skulle inte på långa vägar räkna med samma omfattning som här. Kolla bara vad som hände för Fri vid 42/Farbror fri när han flyttade in hos Tradevenue...

   Radera
 3. Tack för en bra genomgång av rapporten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Framtida Frihet. Är du också ägare av BNS?

   Radera
  2. Yes det är jag.

   BNS utgör lite drygt 2,5% av portföljen och har genererat en avkastning på 32% (inkl. utdelningar) sedan köp.

   Det är en fin bank som bevisligen fortsätter prestera och som jag gärna hade ökat mitt innehav i. Men eftersom kursen dragit iväg nu på slutet och sedan mitt köp är jag tveksam. Det tar emot en del att snitta upp sig på de här nivåerna.

   Jag avvaktar nog kommande köp ett tag för att se vart kursen tar vägen. Får vi se en nedgång, gärna till ditt riktmärke på 60 CAD, så är jag nog nära köpknappen skulle jag tro.

   Radera