torsdag 6 oktober 2016

Bokslutskommuniké 2015/2016 - MQ

Idag på morgonen kom MQ med bokslutskommunikén avseende verksamhetsåret 2015/2016. Rapporten var lite av en besvikelse där resultatet och bruttomarginalen inte riktigt kom upp i en nivå jag hade önskat. Samtidigt har MQ nu tryckt på gasen med bl a förvärvet av Joy vilket så klart kostar. Nedläggningen av den norska olönsamma verksamheten har också påbörjats. VD Christina Ståhl säger att resultatet inte har utvecklats på det sätt bolagsledningen önskat vilket så klart inte är svårt att förstå.


På den positiva sidan finns att bolaget nu har börjat växa på allvar och att strategin att vara en varumärkeskedja ändå verkar fungera. Att MQ kan erbjuda så många intressanta varumärken under ett och samma tak tycker jag känns attraktivt. Det innebär nämligen att de kan erbjuda kunderna ett mycket stort urval, men utan att behöva ta allt för stor affärsrisk. Ur ett e-handelsperspektiv blir det här ännu mer intressant då jag tror det lockar många intressenter...

Jag har sedan en tid bytt bloggplattform till TradeVenue så läs vidare där om min sammanfattning och mina kommentarer. Önskar alla läsare en trevlig helg!

Med vänlig hälsning
/Vägen till Frihet

4 kommentarer:

 1. Jag har haft ögonen på MQ som ett värdecase ett tag men är ännu ej övertygad. Vad ser du som fair value på bolaget? Det jag har svårt för att förstå är hur man tänkt växa långsiktigt? Utan en tydlig tillväxt är det svårt att se att bolaget förtjänar mer än PE 10-15 vilket med en normaliserad EPS på 4kr om något år ger en kurs på 40-60kr. Ingen jätteuppsida mot dagens 34kr eftersom det kan ta något år innan man är där. Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar Graham/Finanstankar.

  Personligen ser jag massor av möjligheter för MQ att växa. Under det fjärde kvartalet i år var omsättningstillväxten 15,8% och för året c:a 8% vilket knappast är fantastiskt, men inte heller illa.

  Tittar vi framåt finns goda möjligheter till betydligt fler butiker samtidigt som e-handeln har stor potential att växa avsevärt. Dessutom bör många spännande varumärken under ett och samma tak innebära att kunderunderlaget kan bli betydligt större än idag. Här hjälper även förvärvet av Joy till då MQ genom dem kan nå en helt ny kundgrupp. Tittar vi ännu längre fram i tiden bör hela konceptet dessutom gå att ta utanför Sveriges gränser. Jag ser med andra ord god potential för tillväxt i flera kanaler såväl i det korta som långa perspektivet.

  Förra verksamhetsåret var VPA 3,41 kr/aktie, men då låg fokus på kostnadskontroll, förbättrade processer för t ex inköp och sortiment, minska skuldsättningen osv. Något bolaget också lyckades fantastiskt väl med. Detta verksamhetsår har MQ börjat trycka på gasen rejält och givetvis kostar det att göra förvärv, gå från 119 till 177 butiker mm.

  Som MQ var formerat innan man gick på offensiven så tycker jag därför att ett P/E kring 12-13 och en normaliserad VPA på 3,80 - 4 kr/aktie är rimligt (dvs en kurs mellan c:a 45-52 kr).

  Genom den mer offensiva framtoningen ökar självklart riskerna, men också möjligheterna. Förr eller senare visste jag dessutom att MQ skulle börja gasa och fokusera på tillväxt. Nu kom det något tidigare än vad jag själv hade hoppats på.

  Den nya linjen bör dock kunna innebära fortsatt god omsättningstillväxt, men kommer i det korta perspektivet att slå mot lönsamheten. När allt börjar komma på plats däremot är min tro att VPA bör kunna öka rätt rejält. Det tycker jag också motiverar ett klart högre P/E än 12-13, men då måste MQ visa att man förmår få ut potentialen i faktiska siffror och där är vi absolut inte ännu.

  Jag tar alltså ett bet på att MQ kommer att lyckas med det här. Jag har stort förtroende för ledningen (och främst Ståhl) som visat tidigare vad hon går för. Under tiden jag är med på den här resan erhåller jag dessutom en hög direktavkastning där utdelningsandelen, till och med ett sämre år som detta, "endast" uppgår till 65%. Det tycker jag är starkt.

  Att köpa den här typen av bolag kräver dock en rejäl säkerhetsmarginal enligt min mening. Detta eftersom jag anser att riskerna trots allt är rätt höga. De kan ju trots allt misslyckas. Dagens kurs om 34 kr är helt ok att gå in på kan jag tycka, men runt 31-32 känns ännu bättre. Det hela bygger ju dock på vad man tror om MQ:s förmåga att skapa lönsam tillväxt och därmed verkligen få effekt på sista raden. Jag tror på det, men tänker knappast gå all in. Under tiden håvar jag in en fin utdelning.

  SvaraRadera
 3. Det var en rejäl analys i en kommentar! Tror jag ska spana in butiken på Norrlandsgatan som ska ha nya konceptet med näthandel i butik. Är fortfarande skeptisk till hur man ska växa till väsentligt fler butiker i Sverige, och utlandsetablering är svårt. Norge gick inte så bra. Att köpa upp misslyckade kedjor som Joy och köra turnaround på dem kan funka men vill nog se bevis innan jag tror på det. Nedsidan borde dock vara begränsad och direktavkastningen är inte fy skam..

  SvaraRadera
 4. Hehe jo blev långt, men ville motivera eftersom jag inte håller med dig :). Jag tycker att nedsidan är begränsad jag med. Blev rejäl uppgång idag dock efter att börsveckan satt köp.

  SvaraRadera