måndag 26 februari 2018

Thailand - Visum förlängt

Då är snart februari slut och vi har nu varit i Thailand i nästan 2 månader. Det har verkligen varit helt fantastiska månader även om tiden går alldeles för fort. Vi har förvisso kvar mer än en 1/3 av tiden så ingen panik ännu :)

Oj vad vi har lärt känna mycket nya människor här samtidigt som vi har massor av tid för att umgås inom familjen och hitta på minnesvärda saker tillsammans. Vår dotter fick kompisar direkt vid skolstart och kommer bära med sig så många fina minnen härifrån. Nu var vi förvisso en rätt tight familj redan från början, men den här resan har tveklöst förstärkt våra band ytterligare. Jag ska också erkänna att vi redan nu har börjat skissa lite smått på nästa års äventyr och vi känner oss rätt stolta över att vi en gång i tiden tog det kloka beslutet att börja vandra på den långa "vägen till frihet". Tack vare det beslutet har vi idag en så pass stor passiv inkomst att vi kan unna oss att vara lediga många månader varje år. En fantastisk känsla! 

För några dagar sedan var vi iväg i Hua Hin och förlängde våra visum. Vi bodde på ett trevligt hotell ett par nätter för att även passa på att göra lite kul grejer. Som jag skrivit om i tidigare inlägg, t ex Visumansökan Thailand..., fixade vi "Single Entry Tourist Visa" på ambassaden i Stockholm. Kostnaden var 300 SEK per visum och det hela gick enormt smidigt. Detta visum ger dig 60 dagar vid ankomst och därefter måste du alltså förlänga visumet på något av alla Immigration Offices som finns i Thailand (vilket då ger dig ytterligare 30 dagar, dvs totalt 90 dagar). Observera också att du inte behöver ansöka om förlängning exakt dag 60 för att få maximala 90 dagar utan du kan (och bör) ansöka förslagsvis någon vecka innan. 

Hotellet vi bodde på låg bara några 100 meter ifrån det nya shoppingcentret BluPort i Hua Hin så efter att vi hade ätit frukost promenerade vi dit.

Hotellet vi bodde på, mycket trevligt!

BluPort erbjuder ett modernt Immigration Office som till och med har en app som gör att du kan se när det är din tur. Med andra ord tar du bara en nummerlapp och är det mycket kö kan du gå och shoppa, äta, fika eller vad du nu är sugen på och bli notifierad när det börjar närma sig.


När vi kom dit var det dock bara ett par nummer före så det blev vår tur typ 10 minuter efter att vi kommit dit. Vi var dessutom väl förberedda för redan på hotellet hade vi fyllt i blanketten som heter Application for extension of temporary stay in the Kingdom. Utöver själva blanketten behövdes också följande:

  • Passet i original samt en kopia av identitetssidan 
  • Passfoto i färg mot vit bakgrund (4,5 x 3,5 cm)
  • Kopia på flygbiljett (hemresa)
  • 1 900 THB
För oss gick det mycket smidigt och från det att vi kom dit till att våra visum var förlängda och klara tog det max 30 minuter. Resten av tiden vi var i Hua Hin besökte vi några olika sevärdheter, var på marknader, shoppade lite grejer, badade, solade, åt och drack gott. 

2 kommentarer:

  1. Kul att höra att det fungerar smidigt. Jag håller på för fullt att planera vår resa nästa vinter och som det ser ut blir det 89 dagar i Thailand, inkl. ankomst och avresedag. Visst borde det fungerar om vi gör som ni, eller missar jag något?
    Matti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Matti,
      Ledsen för sent svar.
      Det funkar utmärkt om ni gör som vi, dvs ansöker om Single Entry turistvisum i Sverige (då får ni 60 dagar direkt vid ankomst) och därefter förlänger ni 30 dagar på plats vid tillfälle (typ någon vecka innan era 60 dagar går ut). Som sagt, det gick otroligt smidigt för oss och lär gå lika smidigt för er.

      Radera