Budget - Leva i Thailand

Uppdaterad i augusti 2017

Innan vi gav oss på och skapade en ”leva i Thailand budget” så gjorde vi en hel del research. Vi har t ex rotat runt bland otaliga bloggar, kollat med vänner som bott i Thailand och självklart också varit på plats själva några gånger. Vilken budget som krävs är givetvis helt individuellt och beror också till viss del på var i landet du vistas. Vi kan dock konstatera att det i Thailand verkar vara möjligt att leva extremt billigt, men så klart också ganska dyrt.


Nedan är den budget (2 vuxna och 1 barn i skolåldern) vi tänker oss just nu. Det är definitivt inte någon snålbudget, men ska vi vara iväg så pass länge varje år vill vi kunna leva relativt gott. Observera att budgeten är aktuell då man avser att vara iväg 3-4 månader per år (boende och skola t ex blir klart billigare om du är iväg 12 månader). Tänk också på att det mesta betalas i THB vilket så klart kan påverka kostnaden i SEK både upp och ner.

Till nedan kostnader tillkommer också flygbiljetter tur och retur (25 000 - 35 000 kr för 2 vuxna och 1 barn), transporter till och från flygplats mm samt givetvis också kostnader du har kvar i Sverige medan du är borta. Den sistnämnda posten lär ju dock se helt olika ut för alla varför vi inte tänker gå in på den. 

Vi har också valt att lägga till ett gäng tusingar för resor och utflykter inom landet då vi vill kunna göra det när vi är borta. Nu vid resan 2018 tänker vi oss t ex att vistas några dagar i Bangkok samt att vi även har bokat in vistelser på ett par andra trevliga ställen. Jag väljer dock inte att ta med den posten i budgeten nedan eftersom den mer ska innehålla "det nödvändigaste".Hyra villa
Det går att hyra såväl billigt som dyrt när du är iväg, men det blir tveklöst billigare ju längre du är borta. Tillgång finns oftast till såväl villor som lägenheter.
När vi är iväg 2018 har vi bestämt oss för att hyra ett mycket modernt och fint hus med såväl tillgång till pool som egen stor trädgård. Huset har 2 sovrum, 1 badrum, 1 vardagsrum, kök samt två stora terrasser. Huset har dessutom ett "fullkök" vilket inte alltid är fallet. För oss var det dock viktigt eftersom vi vill kunna laga mat (och de dagar vi inte är sugna på att laga mat så finns det massor av restauranger runt knuten =). I hyran ingår bredband,vatten och även städning en gång varannan vecka. Alla rum har AC.
Huset ligger dessutom på gångavstånd från havet och den fina stranden samt att det även är nära till såväl mataffärer som skolan.  
El
El kostar ungefär 5-6 THB/kWh. Kostnaden i vår budget är endast ett estimat, men vi tror att det kommer att landa här förutsatt att AC endast körs kvällar och nätter. Det lär ju dessutom räcka eftersom vi kommer att vara utomhus så mycket det bara går dagtid (och kvällstid).
Transport
Vi kommer att hyra en saleng (vespa med sidovagn) när vi är iväg. Med en sådan tar sig hela familjen fram smidigt. Där vi bor är det inte heller någon intensiv trafik varför vi även avser att fixa med cyklar. I kostnaden ingår även drivmedel som kan köpas billigt i Thailand.
Mat ute och hemma
Ok här har vi tagit i för kung och fosterland om jag ska vara ärlig. Mat är faktiskt billigt i Thailand och det gäller även på restaurang. Med andra ord lär det gå att leva för betydligt mindre än vad vi har budgeterat för, men vi väljer att ta i så får vi se var vi landar till slut. I posten inkluderas även produkter för t ex personlig hygien mm. 
Vi tycker om att laga mat tillsammans när vi väl har tid och energi varför vi har för avsikt att försöka laga mat "hemma" några gånger per vecka. Saken blir ju inte sämre av att det finns flera lokala marknader i närheten där traktens bönder och fiskare kommer in med färska grönsaker, kött och fisk dagligen. Pinfärsk frukt finns det dessutom i överflöd! Vi har också tagit höjd för att kunna äta ute flera gånger per vecka.
Nöjen
I den här posten inkluderas saker som t ex inträden till olika evenemang, avgifter för dykning, massage och andra nöjesaktiviteter.

Reseförsäkring
En reseförsäkring tycker jag känns viktigt att teckna med tanke på att det kan bli kolossalt dyrt om man råkar ut för en allvarlig sjukdom eller olycka. T ex, skulle det krävas transport hem till Sverige kostar det lätt 1 MSEK + initiala kostnader för sjukhusvård på plats och skulle du själv råka orsaka en olycka, ja då kan det lätt bli dyrare än så med tanke på advokatkostnader, skadestånd osv. 
I vårt fall börjar den extra reseförsäkringen att gälla från och med dag 46. De första 45 dagarna täcks nämligen av vår villaförsäkring. 
Skola
Att gå på den privata Svenska skolan i Thailand är inte direkt billigt, men skolan verkar å andra sidan helt fantastisk med små klasser och ett otroligt engagemang. Nu har vi bara ett barn, men skulle du t ex ha 3 barn som alla ska gå i skola och/eller förskola, jag då blir kostnaden typ 20 000 - 21 000 kr/mån! Hur som helst, när vi var i Thailand senast så besökte vi skolan och träffade såväl rektorn som några lärare, wow säger vi bara! En kul detalj är att alla gympalektioner hålls på beachen eller i skolans egna pool. Dessutom genomförs flera studiebesök, t ex på en gummiodling, annanasodling, thailändsk skola samt även ett munktempel.  
Skolan vår dotter kommer att gå i har nära kontakt med ”hemskolan” och följer Lgr 11. Som en del av utbildningen ingår även kurser i det Thailändska språket vilket är kul.

Övrigt
Ganska väl tilltagen post och den kan nog tänkas bli lägre. Hur som helst, här ingår kostnader för t ex frisör, tvätt av kläder (ingen egen tvättmaskin), kostnader för att förlänga visum, ev läkarbesök, mediciner osv. Dessutom fungerar posten som en form av buffert. 

7 kommentarer:

 1. Tack för en underhållande, motiverande och välskriven blogg!

  Precis som ni så har jag ambitionen att på sikt flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster.

  Vi hade under många år, precis som ni, siktet inställt på Thailand på grund av levnadsomkostnaderna men har under senare tid omvärderat vårt beslut och tittar främst på Frankrike och Portugal som båda har ett anständigt klimat och en relativt ok skattepolitik.

  Jag har ett flertal vänner som emigrerat till Thailand men kommit tillbaka till Sverige efter några år då byråkratin och kulturskillnaderna har varit för stora. I nuläget har jag bara en permanentboende vän i Thailand som sedan fem år driver ett framgångsrikt företag i Pattaya och även hon är ganska less på vardagslivet.

  Innan ni packar ihop flyttlasset för gott så rekommenderar jag er att ta en längre tjänstledighet och bo och verka i Thailand under en 6-12 månaders period (en längre semester är inte tillräckligt).
  Svenska skolor för barnen är inget problem då de finns i princip i alla regioner i Thailand.

  I all välmening,
  Chansar mest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de orden, de värmer! Det känns så klart väldigt kul att du finner bloggen intressant.

   Tack också för dina reflektioner. Jag har väl hört ungefär samma som du beskriver och vi är väl medvetna om de stora kulturella skillnaderna och även om den jobbiga byråkratin. Saken är dock den att vi inte har som ett absolut mål att flytten blir för evigt, det skulle lika gärna kunna bli ett break på något eller några år. Kanske kommer vi finna landet för jobbigt att bo i efter en tid och då välja att åka hem? Kanske kan vi leva med det? Oavsett hur det blir vill vi dock ha tillräckligt stora passiva inkomster för genom att ha det så måste vi inte tidsbegränsa vistelsen utan kan leva där så länge vi vill.

   Jag ska dock ta med mig dina tankar kring tjänstledigt. Då blir ju ett alternativ till att sälja precis allt vi äger istället att bara sälja t ex bilar, båt och andra kapitalvaror, men behålla huset och hyra ut det. Klart värt att fundera på och absolut ett tänkbart alternativ.

   Mvh
   /Vägen till Frihet

   Radera
 2. Hej VTF

  Mycket trevlig blogg!! Har själv bott i Thailand nu över 12 år!! Har startat och stängt företag,köpt och sålt lägenheter(är inne på min 3:dje nu!!) Och visst är det byråkrati och regler som vi inte förstår,och Thai tänker annorlunda än vi!! Man får lära sig att hantera detta!! Men fördelarna överväger nackdelarna med råge!! Och jag har vänner som har flyttat till Spanien och där kan vi verkligen prata om byråkrati, och allt går ut på att tjäna så mycket som möjligt på inflyttade!!
  Att gå upp varje dag och se solen och ljuset komma upp över havet,och aldrig en dag då du fryser, och shortsen på 365 dagar om året är värt mycket!!
  Sitter med mina 3 dataskärmar och har koll på dom Asiatiska,den Europeska och den Amerikanska marknaderna är verkligen en fördel.
  När det gäller din budget så är den realisitisk tycker jag! Det enda jag kan ha invändningar emot så är det boendet och skolan! Men som du nämner så beror det på!! Om jag var du så skulle jag köpa mitt boende! Inte hus utan en lägenhet med rätt läge!! En bra investering med mycket låg månadskostnad! Vill du ha hjälp med lite tips så får du gärna höra av dig.

  Mvh/Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter för din kommentar. Intressant med någon som bott där så länge som du.

   När du säger att du har invändningar mot boende och skola, exakt vad menar du då?

   Tips vill jag absolut ha, men det är ju dock några år kvar innan vi drar. Jag hoppas du vill följa bloggen och inkomma med tips och tankar kontinuerligt.

   Radera
 3. Hej igen!!
  Ursäkta lite sent svar, men det väller in av kompisar som lämnat
  “det stora vemodet” i Svedala!!
  Som jag nämnde i förra kommentaren ”så beror det på”!! Nu vill jag säga att jag är väl motsatsen till ”Onkel Tom”!!
  Men om man vill ha ett ok boende, i ett ok läge med tvättmaskin, en liten pool etc. så får man räkna med 30,000 bath!!
  När det gäller skolor så finns det mycket bra internationella skolor i
  Thailand!! Och är det som gäller så räcker det inte med 10,000 bath/Mån.
  Jag tror att vi kommer att få se en mycket bra utveckling dom närmsta 5 år i South East Asia så lite inflation får du nog räkna med i din budget!
  Du får gärna maila mig på peter@sdlproduction.com om du har frågor, och vill ha lite tips, så skall du få min syn på det hela!! Ett tips är att du läser Bangkok Post på nätet så får du en bra bild av vad som händer i Thailand. Ett annat tips är att du kollar den Thailändska aktiemarknaden som gått mycket bra och ger en bra avkastning!! Det gör du på www.settrade.com

  Mvh/Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter,

   Tack för ditt svar, ska ta med dina synpunkter i mina beräkningar.
   Vad gäller den Thailändska aktiemarknaden har jag en fond där idag som gått mycket bra, ska ta och kolla in sajten du nämner.
   Tack också för din mailadress, bli inte förvånad om jag lite längre fram inkommer med frågor och funderingar =)

   Med vänlig hälsning
   /Vägen till Frihet

   Radera
 4. Ibland är kommentarerna så lösa i kanterna och så ickekonkreta att de känns direkt kontraproduktiva.

  VAD/VILKEN "byråkrati och kultursskilladerna" avses? Vad bör, och kan, man förbereda sig på, tror ni?

  SvaraRadera