Mål

Uppdaterad i augusti 2017

Vårt första delmål är att, från och med 2018, och framåt kunna vara lediga 3-4 månader per år (vinter) som då tillbringas på varmare breddgrader. Dessutom är målet att kunna vara lediga ytterligare någon månad i Sverige på sommaren och några dagar runt jul. Detta återkommande äventyr ska helt finansieras av passiva inkomster från aktieutdelningar. Glädjande nog kan jag konstatera att vi nu 2017 har nått detta mål och i början av 2018 bär det iväg till Thailand.Vårt långsiktiga mål är att helt kunna leva av passiva inkomster. Just nu har vi dock väldigt roliga jobb som vi trivs med och har därför ingen önskan att helt sluta arbeta. Frihet för oss är att kunna disponera tiden vi har så som vi själva vill och utan att vara beroende av en lön varje månad. Om bara några få år kommer vi att ha nått fram hela vägen vilket motiverar!
Som läget är nu (2017) är första vistelsen utomlands alltså inbokad. Det blir drygt 3 månader i Thailand på vintern. Vår dotter kommer att gå i en svensk skola och vi kommer att få massor av tid för varandra och att göra saker vi älskar! Parallellt med detta äventyr så fortsätter vi givetvis att bygga vidare på vår utdelningsmaskin som växer sig allt starkare för varje dag som går. 
Läs gärna följande inlägg:
Vägen till frihet - livet på andra sidan

8 kommentarer:

 1. Hej, trevlig och tänkvärd blogg.
  Några personliga reflektioner. I min erfarenhet är 4,5% direktavkastning högt räknat. Inta alla aktier kommer att gå så bra hela tiden.
  Å andra sidan är kanske 6% tillväxt per år en smula lågt räknat.
  Själv ligger jag på 3,7% direktavkastning och 8% tillväxt.

  Även om ISK ger låg beskattning så kanske man ändå får räkna med att det är en viss skatt som belastar pangamaskinen. Är den inräknad i siffrorna ovan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym!

   Jo 4,5 % i direktavkastning är absolut inte lågt, men inte heller omöjligt. Jag ser det dock mest som ett riktvärde och precis som du säger är också 6 % tillväxt ganska lågt räknat så med lite minus på ena sidan blir det lite plus på den andra och i det stora hela bör det jämna ut sig. Siffrorna kommer ju också från en simulering och ska därför inte ses som en absolut sanning. Tanken med grafen är dock att ha något att förhålla sig till vilket också medför att man kontinuerligt kan se hur nära eller långt ifrån vi ligger målet.

   Vad gäller siffrorna i grafen så är alla utdelningar efter skatt.

   Radera
 2. Hei, digger bloggen og målet ditt/deres. Et utrolig spennende prosjekt, så blir spennende å følge med på ferden videre!

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag gillar ert projekt.. en sak jag funderade på är att ni inte tar upp värdet på ert hus någonstans, men om det är en villa i Stockholm som dessutom är lågt belånad, antar jag att den egentligen just nu är er största tillgång. Om ni räknar med att sälja den vid eventuell Thailandsflytt så ger ju det ett rejält tillskott till investeringsbara medel, som ni visserligen inte kan använda idag men som ni borde kunna få någon procents avkastning på den dagen ni bor i Thailand?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Iceboy.

   Jo det stämmer att vi inte tagit upp vår fastighet som en tillgång, vilket den naturligtvis är. Inte heller har vi räknat med någon avkastning i kalkylen vilket vi självklart skulle kunna göra.

   Vi ser dock överskottet från fastigheten som öronmärkt för insats/köp av annan fastighet i framtiden. Säg att vi flyttar till Thailand och inser efter t ex 1,5 år att vi längtar hem till Sverige igen. I det läget vill vi snabbt (och utan att behöva sälja aktier) kunna agera. Pengar man ska stoppa in på börsen anser jag att man ska kunna vara utan 8-10 år för att verkligen kunna rida ut en långsiktig börssvacka. Med andra ord vill vi placera överskottet från försäljningen av huset till klart lägre risk och därmed avkastning. Den avkastning vi trots allt kommer kunna få ser vi som en "bonus" som kan användas till t ex oförutsedda utgifter. Ännu hellre behöver vi inte använda dem alls utan kan låta dem förränta sig vilket då ökar på vår kassa öronmärkt för framtida fastighetsköp.

   Radera
 4. Hej, ni har inte funderat på att hyra ut huset istället för att sälja? Det kan generera rejäla passiva inkomster.

  Jag, min fru och våra tre barn flyttar till Thailand hösten 2017. Vi har investerat en hem del i aktier liksom ni. Vi bor också i hus i Stockholm. Genom att hyra ut huset budgeterat vi för återkommande inkomster på ca 300 000 - 400 000 kr/år. Samtidigt är vi med på resan om huset i Stockholm ökar i värde över tid, vilket vi antar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Jo den tanken finns definitivt. Just nu är tanken att inleda med 3 månader ledigt i stöten i varmare land och jobba resten. Dock kommer vi också försöka vara lediga minst en månad på sommaren i Sverige också. Huvudspåret då är att hyra ut huset för att se hur det fungerar. Som du säger, det kan generera fina intäkter.

   Radera