Om oss och vår dröm

Uppdaterad i augusti 2017

Måndag morgon, klockan ringer intensivt, dags att kliva upp ur sängen! Grus i ögonen. Släpa sig till duschen, klä på sig, få upp vår underbara dotter så hon kommer till skolan i tid, äta frukost och så iväg till jobbet. Jobba, åka hem och fixa med mat, äta, plocka undan, slänga in en tvätt, hjälpa dottern med läxorna eller hämta från någon aktivitet, kolla mail, sova och så börjar allt om igen. Det här, mina damer och herrar, är ekorrhjulet i all sin glans, ett hjul som slukar ofattbara mängder energi. Känner du igen dig? Antagligen, de flesta i vårt avlånga land springer nämligen allt vad de orkar i just det här hjulet. En del springer till och med så fort att de tappar fotfästet och blir utbrända eller får andra fysiska eller psykiska åkommor som tveklöst går att relatera till detta hjul.Herr och Fru Vägen till Frihet var tidigare, som de flesta andra, hårt fast i hjulet. Merparten av de pengar vi tjänade ihop gick till att finansiera vår ständigt ökande konsumtion. Modernt kallas det visst för att vi ”levde i nuet” och hur galet det här beteendet egentligen var reflekterade vi inte över då. Just där och då såg vi inga andra alternativ. Pengar kom in, pengar försvann, men mängden statusprylar däremot ökade i snabb takt. Hus, fina bilar, båt, nyrenoverade badrum och kök blev det som var viktigt. En känsla av att aldrig vara riktigt nöjd fanns dock alltid där. Så fort den nya fina bilen var ett par år gammal fanns en längtan efter något lite större, lite bättre, lite flådigare. Vi borde väl ändå skaffa ett större hus? Båten var väl ändå också för liten? Att för andra visa vår framgång var tydligen viktigt. Statusmarkörerna satte oss på kartan, visade omvärlden att vi minsann var framgångsrika.


Så en kväll framför brasans sken började så Herr och Fru VtF att diskutera vad som egentligen gör oss mest lyckliga här i livet. Vi kom snabbt fram till att det definitivt inte var prylar utan ett liv i god balans mellan jobb, familj och egen tid. Det vi tveklöst värdesätter mest av allt är helt enkelt tid för varandra och tid för att göra saker vi verkligen brinner för. 
Eftersom vi båda har turen att ha arbeten som är såväl utvecklande, intressanta som inspirerande och dessutom har kul kollegor var det en viktigt komponent för oss att behålla. Vi skulle dock vilja ha möjlighet att jobba lite mindre för att nå bättre balans och få ordentligt med tid för att årligen ladda batterierna. Semester i all ära, men några få veckor ledigt räcker inte, nä vi såg framför oss hur vi varje vinter tillbringade 3-4 månader på varmare breddgrader och ytterligare någon månad i Sverige på sommaren.
Tänk att varje morgon få vakna upp med familjen i härlig värme, ha tid att kunna sitta ner tillsammans för frukost utomhus på terrassen. Ingen stress. Kanske börjar dagen till och med med ett dopp i havet för att därefter ta dottern till skolan? När vår dotter sedan är på skolan har herr och fru VtF tid att ta en löprunda eller långpromenad tillsammans på stranden, träna lite mer, läsa, skriva, njuta av livet för att sedan ta en gemensam lunch på någon mysig strandrestaurang. På eftermiddagen, när vår dotter åter är från skolan, blir det kanske stranden igen eller så vill hon leka med sina kompisar. Därefter åker vi och handlar på någon av de många lokala marknaderna och när mörkret börjar falla har vi tid och ork att tillsammans laga mat och därefter äta den tillsammans. De dagar vi inte känner för det är det bara att kliva in på någon mysig restaurang. Kvällen kanske slutligen avrundas med ett sällskapsspel innan det är dags att sova för att möta ännu en dag i paradiset. Åhh, jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på det här. Det kan helt enkelt inte finnas något bättre än att äga sin tid till 100% och därmed kunna disponera den exakt så som man själv önskar. Det är lyx på högsta nivå!Så vi ställde oss därför frågan vad vi kunde göra för att påverka vårt egna öde och ha möjlighet att realisera drömmen. Var det ens möjligt? En lottovinst skulle ju givetvis underlätta, men ärligt talat, vad är oddsen? Efter en del grubblande insåg vi att det borde vara möjligt att spara betydligt mer pengar varje månad om vi bara ändrade på vårt mindset och beteende. Vi hade ju dessutom lyckats få ihop ett skapligt stort kapital redan då vilket så klart var en bra början. Dessa pengar och alla pengar vi nu sparar varje månad går in i vår alldeles egna pengamaskin (utdelande aktier). Det mest fantastiska med den här maskinen är att den jobbar för oss året runt, alla dagar i veckan, tjugofyra timmar om dygnet genom att ge oss passiva inkomster. Det är dessa passiva inkomster som ger oss möjligheten att äga vår tid eftersom de kommer in oavsett om vi jobbar eller inte. Ett litet mirakel helt enkelt.
Vi har under en längre period vandrat på vägen till frihet och nu änligen, år 2017, har vi nått i mål! Det betyder att vi från och med 2018 och framåt har möjlighet att vara lediga 3-4 månader utomlands per år och ytterligare någon månad i Sverige på sommaren. Utdelningarna från vår pengamaskin täcker alltså dessa kostnader med god marginal inklusive alla kostnader vi har kvar i Sverige när vi är borta. Vilken underbar känsla, men jäklar vad vi har fått kämpa för att nå hit! Vi fortsätter dock att bygga vidare på vår pengamaskin med målet att helt kunna leva av våra passiva inkomster om vi vill. Om några få år är vi där!

Vår första utlandsvistelse går till Thailand där vår dotter kommer att gå på den svenska skolan. Vi har hyrt ett mysigt hus som ligger nära havet och dessutom finns pool och stor trädgård. I början av 2018 bär det iväg och ja, vi längtar massor :)  
Jag vill också tillägga att när vi har varit på den här resan en längre tid så har vi också upptäckt att vi är lyckligare nu än någonsin. Vi upplever faktiskt att vår livskvalitet har blivit högre i takt med att mängden statusprylar har minskat. Vi kan konstatera att det faktiskt var statusmarkörerna som ägde oss och inte tvärtom. Genom att de nu är borta sparar vi massor av tid och så klart också pengar. Den tiden kan vi istället lägga på varandra vilket verkligen känns bra. Det känns som om vi har hittat en fin balans mellan att leva i nuet och i framtiden. 
På den här bloggen kan alla som vill ta del av vår resa mot ekonomisk frihet och, viktigast av allt, mot ett liv där vi kan stå på sidan om ekorrhjulet (ifall vi vill) och istället för att trampa så svetten lackar ta till vara på det fina i livet. Bloggen handlar om vår resa, planeringsarbetet, hur vi lever drömmen, men även om aktier och investeringar. Välkommen!

Med vänlig hälsning
/Familjen Vägen till Frihet

23 kommentarer:

 1. Kul att jag hittade hit! Det ska verkligen bli intressant att följa er blogg. Ni har ju dessutom kommit en bit på väg redan och verkar göra framsteg för var månad som går. Önskar er ett stort lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja en liten bit på väg har vi ändå kommit.

   Radera
  2. Bara en liten kommentar, bilden du visar är ju från södra Thailand, i Chang Mai (där du verkar budgetera för) är det väldigt långt till närmaste strand...

   Radera
  3. Där ser man, tack för infon. Jag hade faktiskt ingen aning om att bilden var från Chang Mai.

   Exakt var vi tänker oss att bo i Thailand vet vi inte i nuläget, men vi vill absolut inte bo allt för långt ifrån en strand och inte heller från Svenska Skolan = Chang Mai verkar inte vara ett alternativ.

   Radera
 2. Sunt initiativ, vi siktar på att göra nåt liknande men vi drar inom 10 månader. Tror inte på att vänta för länge med att realisera en förändring. Det finns andra aspekter än intäkter med i spelet som hälsa relationer etc Sen vet man ju aldrig hur det verkliga värdet eller hur du som person ser på livet om fem sex år. Dra nu:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, nja nu när vi har satt upp ett tydligt mål så kämpar vi mot det och du ska veta att jag är både målmedveten och väldigt envis =) Dessutom tycker jag att resan mot målet är en stor del av nöjet eftersom jag är mycket road och intresserad av aktier, värdering osv.

   Låter dock härligt för er att dra iväg, hoppas ni får det fantastiskt! Hur länge planerar ni att vara borta eller är det en one way ticket?

   Radera
  2. Det känns otroligt skönt att hoppa av stresshjulet, att lägga ner firman i årsskiftet, flytta, sälja av, det man jobbat för de senaste åren bara försvinner, härligt;) Sant som du säger, visst måste man planera, även vi har haft en målhorisont de senaste åren, men i somras bestämde vi att på alvar börja ställa om så fort som möjligt. Det är som du själv skriver en hel del som skall klaffa, rensa bort "allt" man samlat på sig, sälja av värdesaker, boende, skaffa nytt boende i utlandet, flytta dit det personliga, se till att ha någon form av inkomst, något som vi tänker försöka lösa på plats, det blir spännande. Självklart behövs ett visst kapital så man kan mjukstarta under ett par år.
   Vi har ingen direkt tidsram, vi kör så länge det känns bra och fungerar, men självklart får man vara inställd på att det blir utmaningar som inte går ta med i agendan, men det får lösas.
   Nu skall jag sortera en ny last till tippen då vi skall flytta in i en två rummare den 1 december, blir det många resor dit:))

   Radera
  3. Inspirerande!

   Jag tror, precis som du beskriver, att det är viktigt att sätta upp en målbild och då menar jag inte bara ekonomiskt utan även rent mentalt. Omställningen lär ju bli enorm så att stegvis vänja sig vid tanken, hinna fundera lite och mentalt göra sig förberedd på stor förändring ska nog inte underskattas. En fråga som, vad vill jag göra med min tid nu när jag har massor? kan ju låta enkel, men har man varit i ekorrhjulet där mycket till slut går på rutin så kan det nog bli mer utmanande än vad man först kan tro. Visst, första 1-2 månaderna blir väl som semester, men därefter vill man nog ändå ägna sin tid åt något meningsfullt. Hur tänker ni kring den biten?

   I vårt fall kan vi väl inte påstå att vi gillar ekorrhjulet, men samtidigt har såväl jag som min fru spännande och bra jobb så det är ju verkligen inte så att det är pest och pina att gå dit. Många gånger är det faktiskt riktigt roligt och inspirerande till och med, Det gör saken enklare för oss, vi har satt upp vårt mål, gett oss tiden att hinna tänka igenom såväl det mentala, ekonomiska som praktiska. Inom 6 år ska vi vare framme och då finns förhoppningsvis mycket på plats vilket gör det betydligt enklare att hoppa.

   Hehe, jag kan se framför mig hur många gånger vi kommer behöva åka till tippen och för den delen ha folk här då vi säljer saker på blocket osv. Har också tänkt att det måste vara väldigt viktigt att komma igång i tid och att sälja/göra sig av med saker i rätt ordning. Finns lite att klura på och resten får man ta på volley =)

   Fortsätt gärna att besöka bloggen och kom med inspirerande kommentarer. Vore t ex fantastiskt kul att veta hur det går för er såväl innan ni drar som när ni väl är på plats. Saker ni lärt er på vägen mm.

   Radera
 3. Hejsan!

  Tror inte mitt förra meddelande kom fram men jag gör ett nytt försök.
  Vill först och främst tacka för en fin och otroligt läsvärd blogg (följer bara din och en till).

  Även om vi inte placerar likadant så har vi samma drömmar och mål.

  Jag är 28 år och åker faktiskt iväg redan nu efter sommaren för att bosätta mig i Bangkok i 1-3år.

  Angående placeringarna så ligger jag för tillfället helt likvid men kommer vid ett nytt ras gå in för fullt i min långsiktiga portfölj.

  Där kommer fokus vara på 1-2 kärninnehav (troligtvis Castellum), 3-4 stabila utdelar (har hittat ett par som gör att jag får utdelning varje månad), några till vanliga stabila storbolag och 3-4 kryddor.

  Jag har inte i närheten av dem summorna ni presenterar här men jag har inte haft idén överdrivet länge.

  I dagsläget har jag ca 200.000 men räknar med att ha ca 500.000 när jag lyfter med planet.

  Förhoppningsvis kommer utdelningarna ge mig några extra kronor att leva för när jag är på plats.

  Angående att göra sig av med saker som du skriver om....
  Kan utgå från mig själv som exempel...

  Jag har alltid älskat prylar, elektronik, bilar och motorcyklar men har i dagsläget sålt av väldigt mycket!
  Har kvar en bil och lite datorer m.m som jag säljer av innan jag åker.
  Faktum är att jag känner mig befriad på något vis, känner mig inte lika beroende av prylar och nyheter som förut.
  I dem 1-3 åren jag befinner mig i Thailand kommer jag leva enkelt men med god tillgång på mat (älskar thaikäk), en ren och fin lägenhet (kan hitta fräscha för under 1000kr /mån med pool och gym).

  Jag önskar dig lycka till med planerna och jag kommer fortsätta följa din blogg så gott det går.

  Grymt bra jobbat och kör hårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Niclas!

   Vad kul att du gillar bloggen, det gör mig naturligtvis väldigt glad.

   Härligt med någon som vågar gå från ord till handling. Det inspirerar mig och garanterat många andra. Förhoppningsvis kommer du dessutom att få en fantastisk tid i Thailand och tillskansa dig massor av erfarenheter och oförglömliga upplevelser. Får man fråga vad du ska göra i Thailand, jobba?

   Beträffande din placeringsstrategi låter den alldeles utmärkt och det viktigaste är ju trots allt att du känner att den passar för dig och för din situation. Det är viktigt att kunna sova om natten =)

   Jo det är många människor därute som älskar prylar. Ibland undrar jag till och med om de älskar dessa prylar mer än sin egen familj, en obehaglig tanke. I många fall undrar jag också om det är personen som äger prylen eller om det kanske är så att det faktiskt är prylen som äger personen? Är ju en viss skillnad. Kan absolut förstå att du känner dig befriad nu när du gör dig av med prylarna.

   Jag önskar dig ett stort lycka till nu när du snart ger dig ut på äventyr och jag hoppas att du får en oförglömlig upplevelse. Självklart hoppas jag också att du fortsätter att följa min blogg. När du väl är på plats vore det fantastiskt kul att få höra om dina upplevelser och erfarenheter.

   Radera
 4. Svårt att inte gilla den.
  Finansbloggar är roligt men en där man får följa vägen mot ett uppsatt mål är fantastiskt kul.

  Gå från ord till handling - Desamma!
  Riktigt kul att se att ni har bestämt er och att ni kämpar för att nå ert mål.

  Jo, tyvärr tror jag prylarna kan ta över mycket.
  Jag ser bara på jobbet där jag befinner mig nu...
  Lönerna ligger på "medelsvenssons" kanske lite över men mina kollegor (killarna framförallt), köper dyra lägenheter, bilar (350.000kr, ibland mer) för lånade pengar.
  Det blir en statussymbol för dem!
  Jag har själv ägt dyrare bilar men kommer inte göra det igen förrän den dagen jag känner att jag verkligen har råd på riktigt (dvs, inga lån)
  Nu räcker det med en fräsch, säker bil som inte har för många mil på nacken.

  Glömde skriva vad jag ska göra i Thailand haha.
  Jag ska studera (troligtvis på distans).
  Så mitt fokus kommer att vara: plugga, sola, bada och äta massa god mat! :D

  Tusen tack!

  Jag tänkte starta en liten "blogg" där jag skriver om mina upplevelser och hur det faktiskt är att bo där.
  Har bara varit där i 5-6 veckor på mina tidigare resor.
  Skickar iväg en länk till dig när det är dags.

  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju toppen med lite plugg, sol, bad och god mat. Underbart!

   Även jag har tillhört kategorin "älska prylar och senaste tekniken" så jag vet helt klart hur det känns. Den ständiga jakten. Till slut börjar prylarna äga en själv och man blir ändå aldrig nöjd... jag menar, det finns ju alltid något ännu hetare att sukta efter.

   Nu när prylar och för den delen ett allmänt slösaktigt leverne känns mindre viktigt är det verkligen en befriande känsla och jag blir ofta smått chockad över samtal jag hör på jobbet. T ex ett från nu i veckan då en person nämnde att hen inte orkade fixa med mat (frukost, lunch och middag) liksom hens partner och att de la ungefär 7 - 9 k per månad på detta, per person alltså. Vad svarar man på det? Helt galet säger jag.

   Skicka mig länken när det är dags, blir kul att följa ditt äventyr!

   Ha en fin helg!

   Radera
 5. Ja, så är det verkligen!

  Angående matlådor VS Ute. Helt galet indeed!
  Har själv försökt laga mer matlådor och dessutom passa på att slå till på erbjudanden, göra storkok m.m. Har flera gånger den senaste tiden undrat var alla pengar kommer ifrån haha!

  Här kommer länken till bloggen också.
  http://bangkokinvest1.blogspot.se/

  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 6. Hej

  Välkommen att medverka på bannerutbyte.se
  Ett sätt att få fler besökare till sin blogg

  Som ny medlem får ni 1000 besökare, 2000 bannervisningar och 2000 textvisningar.

  http://www.bannerutbyte.se

  Med vänlig hälsning
  Bannerutbyte.se

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag undrar om du skulle vilja göra ett länkbyte med mig för att öka bådas trafik till våra bloggar?

  Jag använder en liveuppdaterad blogglista på höger sida av min blogg där alla mina besökare ser de senaste inläggen från bloggar som jag har länkat där. Förutom det så kan jag även erbjuda en länkplats under sidan "Aktiebloggar jag läser".
  Det betyder att du får en livelänk så fort du skriver ett inlägg på din blogg + en permanent länk till din blogg som gör att du kommer högre upp i googles sökmotorer!

  Är detta intressant för dig? Återkom gärna med vad du kan erbjuda eller när du har länkat till min blogg så löser jag länkarna på min blogg direkt! :-)

  Uppskattar svar även om du inte skulle vara intresserad av ett samarbete så jag vet att du har fått meddelandet och läst det!

  God Jul & Gott Nytt år!

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren
  www.vastkustinvesteraren.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Visst kan vi byta blogglänkar. Du finns nu i min blogglista och så kan du väl lägga till min blogg till din lista när du har möjlighet =)

   God Jul & Gott Nytt År!

   Radera
 8. Tack för en intressant och inspirerande blogg! Jag har liknande planer och i mångt och mycket liknande portfölj. Min fundering är hur ni landar frågor från närmaste släkt, skolgång för er dotter, kompisarna hemma osv? Mvh Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter och kul att du gillar bloggen!

   Vad gäller dina funderingar ska jag försöka redogöra för hur vi hanterar dina frågor.

   Släkt:
   I nuläget har vi inte informerat släkten om våra planer. Vår avsikt är dock att sätta in främst föräldrar och syskon när vi är något närmare målet. Våra föräldrar kommer att vara pensionärer när vi drar iväg så planen är att de ska kunna besöka oss några veckor per år och så kommer vi att vara i Sverige några veckor. Det blir med andra ord ungefär samma volym som idag eftersom vi även idag bor på olika platser i landet. Syskon är så klart också välkomna, men de har ju själva familjer och jobb så här blir det nog lite skillnad. Vi kommer i vilket fall kunna träffa dem när vi är i Sverige.

   Skolgång för vår dotter samt hennes kompisar:
   Vi tänker oss att sätta vår dotter på Svenska Skolan initialt. Det bör underlätta ur flera aspekter tror vi. På sikt kan det mycket väl bli en internationell skola dock. Den här biten kommer garanterat inte bli enkel eftersom hon garanterat kommer att sakna sina kompisar hemma i Sverige. Å andra sidan uttrycker hon ofta att hon vill prova att bo utomlands samtidigt som hon är väldigt social och lätt brukar hitta nya vänner. Viktigt för oss är dock att hon är med på planerna och här framöver kommer vi introducera henne. I nuläget är vi dock försiktiga eftersom hon är lite för liten för att förstå det här med tid fullt ut.

   Våra vänner:
   Även det känns ju naturligtvis lite svårt och självklart kommer vi att sakna våra kompisar. Vi kommer dock kunna träffa dem när vi är i Sverige (vilket vi kommer att vara minst en gång per år) samt att de också kan komma och besöka oss vilket vi tror att flera av dem kommer göra. Vi är dessutom övertygade om att vi kommer att hitta nya spännande vänner när vi åker iväg. Känns berikande tycker vi!

   Om det verkligen verkligen inte skulle fungera när vi väl hoppat, t ex pga att vår dotter inte trivs, hemlängtan blir för stor osv, så får vi helt enkelt åka hem till Sverige igen. Vi tänker dock som så att om man inte provar och vågar hoppa ut för stupet kommer man gräma sig att man inte tog chansen. Det är väldigt lätt att projicera alla möjliga problem, men det är ju bara spekulationer och inte fakta. Dessutom, det värsta som kan hända är att vi har byggt upp en fin pengamaskin som genererar en trevlig passiv inkomst och efter x månader på plats i annat land konstaterar att vi inte trivs. Ja, då har vi i alla fall provat på riktigt och inte spekulerat samtidigt som vi har vår passiva inkomst kvar. Det känns i ärlighetens namn inte som något uselt "worst case scenario" =)

   Lycka till framöver!

   Radera
 9. Hur tänker ni om välfärden i Sverige? Ska ni fortsätta och använda den även om ni inte bidrar i form av inkomstskatt? Ska ni komma tillbaka om ni blir sjuka? Ska ni som pensionärer komma tillbaka till Sveriges fina välfärd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välfärden i Sverige är på många sätt fantastisk och i nuläget bidrar familjen VtF enormt mycket till den genom att betala hög skatt för såväl inkomst av tjänst, men också en slant för inkomst av kapital.

   När vi flyttar lär vi knappast använda välfärden i Sverige eftersom vi inte bor i landet. Snarare sparar vi pengar åt staten genom att t ex betala vår dotters skolgång från egen ficka, betala enklare vårdkostnader från egen ficka osv.

   Blir vi sjuka (allvarligt vill säga) är det väl tänkbart att vi kommer tillbaks men då främst på grund av familj, släkt och vänner. I ett sådant läge lär dessutom delar av familjen bidra till välfärden så jag ser inte problemet.

   Som pensionärer ser vi nog en framtid i annat land även om det inte går att rista något i sten. Om så blir fallet kommer vi dessutom att betala inkomstskatt, dels genom att det dras skatt från pensionsutbetalningar (såväl statlig som tjänstepension) men också som inkomst av kapital. Med andra ord, oavsett vilket scenario det än blir så kommer vi vara med och bidra och idag bidrar vi dessutom betydligt över snittet.

   Radera
 10. Hej!

  Först vill jag tacka för en bra och inspirerande blogg. Våra livssituationer verkar ha mycket gemensamt. Ni verkar dock kommit lite längre än oss och vi skyndar lite långsammare. När det gäller era planer för Thailand så känner jag igen mycket och vi har själva tillbringat mycket tid där och i övriga Sydostasien. I sommar blir det blir en ny tur på två månader till de breddgraderna för oss. Var i Thailand siktar ni på?

  Det är och ska bli spännande att följa er resa!

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen!

   Roligt att höra att det finns fler personer där ute med liknande planer och mål. Najs, 2 månader låter riktigt skönt, hoppas ni får det underbart.

   Familjen VtF kommer senare i år att åka till Thailand i c:a 4 veckor, snacka om att vi längtar! Exakt vart vi hamnar i Thailand när det väl är dags har vi inte bestämt ännu. Tanken är dock att vår dotter ska gå på svenska skolan vilket begränsar urvalet.

   Radera