lördag 13 september 2014

De verkliga nycklarna till framgångsrik investering

Jag läste nyligen en intressant artikel på The Globe and Mail som jag tyckte på ett klarsynt sätt beskriver det tankesätt jag själv strävar efter att hålla mig till (även om jag inte alltid lyckas, frestelserna är ju så många).


I stora drag handlar artikeln om vilken strategi som många framgångsrika ”do-it-yourself” investerare och som artikelförfattaren haft kontakt med använt. En ”do-it-yourself” investerare tolkar jag som en person som inte är utbildad inom området, inte arbetar professionellt med investeringar och dessutom har begränsat med tid att lägga på sina investeringar. Summerat, med vissa egna tolkningar, framgår följande nycklar:
 • Krångla inte till det i onödan. Att investera och analysera bolag kan till en början verka otroligt krånglig och svårt. Med tiden kommer du dock inse att så inte är fallet, i varje fall om du inte gör saker och ting krångligare än vad det faktiskt behöver vara.
 • De flesta framgångsrika investerarna har inte någon övermänsklig förmåga att hela tiden välja ut aktier som värdemässigt kommer skjuta i höjden, i synnerhet inte på kort sikt.
 • Inte heller är de ovanligt skickliga på att förutsäga när marknaden kommer att nå rakethöjder eller för den delen kraschlanda. De sitter inte med en kristallkula, de har inte tillgång till insider information och inte heller har de en magisk ”trading algoritm” som talar om exakt när det är dags att köpa och sälja.
Så, om dessa framgångsrika människor nu alltså inte är supermänniskor med övernaturliga förmågor och magiska formler, vad har de i så fall i sin arsenal som skiljer ut dem från ”de andra”? Jo, det är helt enkelt att de på riktigt förstår värdet av tid och ränta-på-ränta effekten och dessutom har psyket att stå fast vid sin övertygelse hur hårt det än blåser där ute.

Min tolkning är att de flesta av dessa framgångsrika ”do it yourself” investerare köper aktier regelbundet och har ett tydligt ”buy and hold” tänk. Författaren till artikeln skriver också att de han talat med är de första att erkänna att deras ”trading skills” inte haft något att göra med det lyckade resultatet. Istället har de köpt konservativa bolag med en förväntad god utdelningstillväxt. Utdelningarna har de sedan återinvesterat och därefter har de helt enkelt låtit tiden göra jobbet.

Det är när investeraren börjar försöka fuska med tiden (alltså försöker få resultaten att komma snabbare) som de förr eller senare hamnat i problem. Det är nämligen först när du förstår att det inte finns några investeringsgenvägar, utan att du måste låta tiden och ränta-på-ränta effekten göra jobbet, som du kommer vara mindre benägen att låta din giriga och otåliga sida styra dig. Driften att påskynda processen eller för den delen att söka vinster som är orealistiska är det som oftast leder investeraren vilse. "Köp och behåll" investeraren däremot accepterar att det kommer ta tid och att det långsiktigt inte är lönsamt att försöka kliva in och ut ur marknaden allt för ofta. De vill istället finna aktier till motiverade priser, köpa med en viss regelbundenhet och därefter behålla dem ”för evigt”, i varje fall så länge caset är rimligt intakt. De försöker inte heller att eliminera volatilitet (följa med i såväl upp som nedgångar) utan lär sig att leva med den.

Sammanfattningsvis verkar receptet alltså vara att först och främst ha en riktig förståelse för vad värdet av tid och ränta-på-ränta effekten verkligen betyder. När du har det krävs en en stor portion tålamod och ett psyke som gör att du klarar av stora svängningar. Till det behöver du också förmå dig att undvika frestelsen att kliva in och ur marknaden även om det svänger och att trycka bort din girighet som tar sig uttryck i att du vill finna de snabba klippen. Lägger du till det regelbundna inköp i bolag du tror på så finns goda möjligheter att bli en framgångsrik investerare. Det här sättet att tänka tilltalar mig och ligger väl i linje med hur jag vill agera. Det gäller bara att påminna sig själv allt som oftast så man inte faller för frestelsen att avvika från strategin, något som dock ofta är lättare sagt än gjort.

Hur tänker du kring detta? Hur ser din strategi ut?

5 kommentarer:

 1. Jag gillar också denna strategi. Den kanske svåraste biten är att rent mentalt klara av ett stort börsfall utan att trycka på säljknappen. Hur tänker du kring det?

  SvaraRadera
 2. Ja det återstår ju att se när börsen väl börjar falla vilket väl förr eller senare kommer inträffa. Min tro är dock att jag har psyket som krävs och faktum är att jag gärna ser en rekyl nedåt så att jag kan börja köpa mer i mina favoritbolag. Inte minst med tanke på att jag har en skapligt stor kassa att använda mig av.

  För mig känns den svåraste delen just nu att stå fast vid att inte börja tumma på mina investeringskriterier. Det är helt enkelt lätt att börja snegla på bolag av lägre kvalitet vilket ju egentligen inte alls är vad jag tänkt mig. Mitt inköp i Kvaerner känns t ex något tveksamt och där mina normala kriterier inte fullt ut har gällt. Det här problemet känns extra påtagligt för mig eftersom min önskan är att fortsätta med mina månatliga inköp (inte för hela mitt månatliga kassaflöde utan endast en andel av det). För mig känns det viktigt att stå fast vid detta även om det inte nödvändigtvis måste vara månadsvis utan skulle kunna ske t ex kvartalsvis istället.

  SvaraRadera
 3. Precis min strategi !
  Bra att ibland bli påmind att det lönar sig i att vara uthållig, återinvestera utdelningar och behålla bra aktier länge.
  /DanneO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det är helt klart bra att bli påmind då och då.

   Radera
 4. Behöver låna snabbt?
  Letar du efter affärskapital?
  Behöver du ett lån av någon anledning?

     Våra tjänster är mycket snabba och pålitliga och du är garanterad att få ditt lån när du ansöker. Kontakta oss nu på EUROPAFUNDING@GMAIL.COM och bli godkänd idag.

  SvaraRadera