fredag 21 augusti 2015

Rapport Q2 2015 - Peab

Idag på morgonen kom byggkoncernen Peab med sin Q2 rapport. Rapporten visar att det är många delar som rör sig i rätt riktning, t ex överraskade den viktiga orderingången positivt, men resultatet blev inte riktigt så starkt som jag hade hoppats och trott på tyvärr.


Sedan jag initialt investerade i Peab för ungefär två år sedan har många positiva saker hänt i bolaget och kursen har stigit rejält. Utvecklingen har dock inte riktigt gått så fort som jag hade hoppats på och bolaget har en liten bit kvar till att med stabilitet nå det långsiktiga VPA mitt investeringsantagande bygger på (vilket är 3,95 kr). Framsteg görs dock hela tiden och jag tycker att VD Jesper Göransson gör ett gott jobb. I år (och de kommande) tror jag dock att VPA kan stabilisera sig på nivåer till och med en bit över mitt tidigare satta antagande.

I synnerhet gillar jag att VD:n så tydligt valde att fokusera på att förbättra lönsamheten och kassaflödet samt minska skuldsättningen och lansera en strategi för bättre hanteringen av projektrisk. Inom dessa viktiga områden har det verkligen hänt massor, t ex ser jag nu en mer optimerad kapitalbindning, ett genomfört sparprogram som givit gott resultat, kraftigt minskad nettoskull mm. Den kanske viktigaste faktorn har dock varit kring hanteringen av projektrisker. Här tog Peab ett kliv tillbaka och valde att satsa på att vinna något mindre projekt, vilka bolaget förmådde att genomföra till lägre risk och med lönsamhet som resultat. Jag har varit mycket positiv till den förändringen och kan konstatera att det har visat sig vara ett mycket klokt beslut.

Under åren jag varit aktieägare har många lik rensats ur garderoben och senast (Q4 - 2014) handlade det om konkursen i Northland Resources där Peab tvingades skriva av ett större belopp. Som läget är nu sker väldigt få projektnedskrivningar och min enda egentliga oro är hur lönsamheten (om det nu blir någon sådan?) kommer att bli i jätteprojektet Mall of Scandinavia som startade innan den nya riskhanteringsstrategin fanns på plats. I VD-ordet står det att

"Köpcentrat Mall of Scandinavia i Solna, vilket är vårt största projekt någonsin, har varit utmanande från start, både på grund av projektets storlek och utifrån förändringar under projektets gång. Projektet framskrider enligt tidplan och öppning är planerad till november 2015. De stora förändringarna i projektet, pågående diskussioner med beställaren avseende omfattningen på ändrings- och tilläggsarbeten samt övriga gränsdragningsfrågor, medför svårigheter att bedöma projektets slutresultat. Detta kommer först att låta sig göras då projektet är överlämnat och slutliga förhandlingar med beställaren kring regleringar är klara".

Jag måste medge att ovan formulering gör mig lite oroad och jag blir inte ett smack förvånad om det visar sig, när projektet väl är avslutat, att lönsamheten uteblev. Hoppas dock att jag har fel för det skulle vara trevligt att få uppleva ett helt verksamhetsår utan större ned- och avskrivningar för omväxlings skull.

Ok, låt oss nu gå över till själva rapporten och kolla på lite intressanta siffror avseende Q2 - 2015 jämfört med samma period 2014:
 • Nettoomsättningen sjönk och blev 11 568 MSEK (11 604). Däremot har bruttoresultatet förbättrats något tack vare lägre produktionskostnader.
 • Rörelseresultatet landade på ungefär samma nivå som 2014 och blev 506 MSEK (505). Här blev jag lite besviken, jag hade verkligen trott och hoppats på ett lite starkare rörelseresultat.
 • Periodens resultat förbättrades och blev 397 MSEK (334). Att resultatet blev så pass mycket bättre beror på ett förbättrat finansnetto vilket är positivt. Skuldsättningen har minskat kraftigt sedan 30:e juni 2014 och vissa villkor har omförhandlats.
 • Vinsten per aktie blev 1,35 SEK (1,13).
 • Som tidigare nämnts har nettoskulden minskat avsevärt och uppgår nu till 4 315 MSEK (5 736).
 • Soliditeten har stärkts och är nu 27,5 % (23,8).
 • Orderingången under Q2 var den kanske mest positiva nyheten i rapporten. Den har ökat markant och blev 9 414 MSEK (7 591).
 • Orderstocken uppgick till 27 162 MSEK (27 499).
 • Periodens kassaflöde minskade markant och blev 41 MSEK (623). Det lägre kassaflödet förklaras med att en ökad kapitalbindning har krävts i projekt relaterade till fastighetsutvecklingsverksamheten.

Avslutningsvis, för H1 uppgår nu vinsten per aktie till 1,64 kronor att jämföra med 1,32 kronor föregående år. Jag förväntar mig inga underverk för resten av året, men om den positiva trenden håller i sig, vilket det mesta pekar på, bör resten av året kunna addera uppskattningsvis 1,70 kronor per aktie i vinst för Q3 (fg år 1,60) samt i varje fall 1,40 kronor för Q4 (fg år 0,56 kronor). Att vinsten per aktie blev så låg som 0,56 kronor Q4 - 2014 beror alltså på att finansnettot då belastades med nedskrivningar motsvarande 261 MSEK avseende Northland (om jag räknat rätt, c:a 88 öre per aktie). Det skulle i så fall innebära ett VPA för hela året om 4,74 kronor, dvs en bra bit över mitt investeringsantagande. Nu hoppas jag bara på att Mall of Scandinavia projektet inte ska överraska negativt för om den överraskningen uteblir bör vi aktieägare kunna se fram emot en trevlig utdelningshöjning.

Dina tankar om Peabs rapport?

6 kommentarer:

 1. Bra redogörelse!

  Vill ej ta bort fokus från just PEAB, men är intresserad av hur du ställer dig till nuvarande situation. Jag har flera av de innehav du har och då jag började med investeringar senare än du har många nu nått min snittkurs. Således kommer jag snart ligga back i innehaven (dock, till året sätt ligger jag fortf. ca 70k i vinst).

  Mitt "problem" är inte att hålla mig undan säljknappen, då jag är lång och går i "övertygelsen" att om +10 år kommer jag stå som vinnare (såväl kurs/värdemässigt som utdelningsmässigt).

  Mitt "problem" är mer att inte köpa för mycket och för snabbt i dessa tider. Funderar att bestämma att ett eve. köp görs i slutet av varje vecka/varann vecka och då är det "småposter" i befintliga innehav.

  Jag tänker enligt följande:

  SHB A-aktien 118 kr Därefter 115 kr
  CASTELLUM 119,5 Därefter 116 kr
  H&M 325 kr Därefter 315 kr
  SWEDB 188 kr Därefter 184 kr
  Ratos 48 kr Därefter 46,5 kr
  NCC 239 kr

  Hur ser din strategi ut. Kanske är min för "våghalsig". Finns inga rätt eller fel, men genom att diskutera och ge feedback skapas en härlig reflektion och man beges fler perspektiv.

  Det är, i alla fall för mig, härliga tider just nu (och detta säger jag med att ha tappat ca 30 % av årets vinst på ca 2 veckor)!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofokles!

   Först och främst, jag älskar nuvarande situation även om jag skulle vilja säga att nedgången (ännu?) inte är så stor. Är det här verkligen början på en riktig nedgång vi ser är det ju knappast otänkbart att kurserna sjunker minst 30 - 35% till. Is i magen är alltså att rekommendera.

   Hur som, att det inte längre lyser lika rött i min bevakningslista är positivt. En stor kassa och fina månatliga kassaflöden ska sättas i arbete och att då få chansen att köpa fina bolag till rabatterat pris är ju det man gått och väntat på.

   Det är dock lätt att bli för exalterad och därmed ha för bråttom som du antyder. Min strategi är att försöka agera utifrån bevakningslistan vilket innebär att jag då köper i bolag där jag analyserat och räknat på värdet (i alla fall efter bästa förmåga). Den skapar trygghet att kunna agera lite mekaniskt tycker jag.

   Skulle nu nedgången fortsätta lite till i "mina" företag kommer jag att börja med de månatliga inköpen igen är tanken (ev lite förstärkta med medel från kassan). Blir nedgången större finns det en rejäl kassa redo för extra inköp, men då ska köpen spridas ut över tid (t ex genom att göra ett till max två extra köp per månad). En rejäl sättning skulle sannolikt innebära att nedgången håller på under lång tid.

   Som du säger, det viktiga är att känna sig bekväm med den egna strategin, bolagen man köper in sig i och det pris man betalar. Finns den tryggheten där och man har möjlighet att vara långsiktig så finns det ingen anledning att stressa upp sig känner jag.

   Av de aktier du nämner har jag lite andra köptak, så ur det perspektivet tycker jag det känns "våghalsigt". För att nämna några:

   SHB A eller B (den som är billigast) - 100 - 105 kr
   Castellum - 100 - 105 kr
   Swedbank - 170 - 175 kr
   NCC - 195 - 200 kr

   Några kronor hit eller dit spelar mindre roll, men jag vill se kurser kring ovan nivåer innan jag kliver in.

   Radera
  2. Tack för ditt utförliga och reflekterande svar.

   Ja, en bevakningslista i fall likt nuvarande är en trygghet att ha. Jag bygger just nu min egen och i mångt och mycket påminner den om din, Trygg Framtids, Långsiktig Investerings m.f.l. dito.

   Förvisso är mina kurser jag nämnt ovan "höga", men sedan har man alltid "risken" att det snart vänder uppåt. Herregud vad det är svårt. IS är bara förnamnet på vad som behövs:)

   Låt oss hoppas, vilket jag starkt tror, att vi inom 2-3 år står som segrare:)

   Må väl och tack ännu en gång!

   /Sofokles

   Radera
  3. Japp det får vi hoppas på =)

   Radera
 2. Hej Herr VtF!

  Jag är lite nyfiken på vilket/vilka bolag som ligger närmast till hands att öka på/köpa i nu när börsen rört sig söderut.

  Skulle vara trevligt att höra dina tankar.

  Vänliga hälsningar,
  Christopher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christopher,

   Som läget är just nu är det ett par bolag som ligger under mitt köptak och det är MQ och Realty Income. Vad gäller MQ, får vi se kurser kring 31-32 kronor slår jag eventuellt till och fyller på. Jag vill dock inte att MQ utgör en för stor del av portföljen då det är ett Small Cap bolag vilket skulle kunna få mig att avstå. Vad gäller Realty kan jag tänka mig att fylla på till nuvarande kurs, dollarn har ju dessutom backat.

   I övrigt är följande bolag nära mina köptak:

   Protector
   Kurser kring 59-60 NOK intressant. Nuvarande portföljandel är jag dock ganska nöjd med så tvekar på grund av det,

   Nordea
   Får vi se kurser runt 90 kronor (eller gärna lite under) så är det klart intressant att fylla på känner jag.

   Swedbank
   Vill se kurser kring 170 - 175 kronor så kommer jag överväga saken.

   Ja det var de bolag som ligger närmst. Övriga av intresse, t ex Castellum, Handelsbanken och Peab för att nämna några, måste ner minst 10% till.

   Jag vill också nämna att Telia nu börjar komma ner till mer intressanta prisnivåer. Jag är dock inget större fan av bolaget egentligen eftersom deras vinsthistorik inte ser bra ut kombinerat med att utdelningsandelen är ohälsosamt hög. Skulle Telia dock komma ner en bit till börjar det dock bli intressant på riktigt. Ner lite till innebär att det finns "fallhöjd" och då börjar det faktiskt se ganska så attraktivt ut. Jag vill ha en sådan säkerhetsmarginal eftersom jag inte ser det som otänkbart att de på sikt kommer tvingas sänka utdelningen. Det lär inte ske nu, men skulle kunna ske om t ex 2-3 år ifall vinsttrenden inte förändras.

   Radera