torsdag 10 september 2015

Finansiella förutsättningar och mål (Del 2 av 4)

Uppdatering 2017-08-01
Från och med 2018 kommer vi att vara på varmare breddgrader 3-4 månader per år samt ytterligare någon månad i Sverige på sommaren. Våra passiva inkomster täcker mer än väl detta lilla äventyr inkl alla kostnader vi har kvar i Sverige. Vi fortsätter självklart att bygga vidare på vår pengamaskin och rör oss tveklöst i rätt riktning. Vårt långsiktiga mål är att helt kunna leva av de passiva inkomster vi får och därmed äga vår tid fullt ut. Som läget är just nu har vi dock arbeten vi trivs väldigt bra med varför alternativet att helt sluta jobba inte känns speciellt lockande.

Då fortsätter serien om familjen VtF:s frihetsplan. I det första inlägget i serien - Varför har vi valt att vandra på vägen till frihet? - redogjorde jag för varför vi valt att ta steget och vad som motiverar oss. I det här inlägget blir det mer fokus kring våra finansiella förutsättningar, vad vi tror oss behöva uppnå för att våga ta steget samt hur det ska gå till.

Först och främst, låt mig börja med att redogöra för vårt slutmål som kan summeras så här:

  • Vårt mål är att kunna sluta förvärvsarbeta (om vi vill) och enbart leva av passiva inkomster vilka ska genereras från vår portfölj av utdelningsaktier (pengamaskinen). Det innebär alltså att aktieportföljen (vårt "nest egg") förblir intakt (förhoppningsvis växer) då inga pengar tas härifrån.
  • Vi är tvättäkta soldyrkare och siktet är därför inställt på att i varje fall några månader per år bo i ett land med ett varmare och skönare klimat.
Ok, med ovan mål på näthinnan, hur har vi tänkt oss att nå hela vägen i mål? Jo, för att kunna nå i mål behöver vi spara undan en ansenlig summa pengar varje månad och kontinuerligt investera i vårt "nest egg" vilken ger passiva inkomster i form av aktieutdelningar. För att kunna spara "ansenliga summor" måste vi därför kontrollera våra kostnader så att vi varje månad når en hög och fin sparkvot, gärna minst 50%, men ännu hellre mer än så. Detta ska ske samtidigt som vi upplever att livskvaliteten är hög. Det handlar om att prioritera och göra medvetna val. Vad gäller sparkvoten så är vi redan där idag, dvs att den är 50% eller mer i snitt varje månad. Som läget är idag har vi dessutom redan kommit en bra bit på väg.

Observera också att när jag pratar sparkvot så inkluderar jag inte pensionsavsättning från våra arbetsgivare som görs varje månad. Som sagt var, tanken är ju inte att leva av investerat kapital utan av de passiva inkomster som portföljen genererar.

18 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt skön plan. Själv tycker jag att Sverige är rätt härligt och vi kommer nog snarare satsa på kortare perioder (och då menar jag några månader eller kanske nått halvår åt gången, inte en futting 4 veckors semester) på varmare breddgrader.

  Tycker kanske att ni är lite för försiktiga när det gäller pensionen. Tjänstepensionen och PPM är ändå ett verkligt kapital som är undanstoppat i era namn. Om du istället skulle räkna in dem men anta en lägre avkastning så skulle ni ändå ha både hängslen och livrem i kalkylen. Ni borde även kunna använda samma metod när det gäller pengarna från boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som part i målet tycker jag också planen känns skön =)

   Håller med dig, Sverige är på många sätt fantastiskt och i vår plan ingår att vistas i Sverige under sommarmånaderna främst. Övrig tid av regn, mörker, kyla osv klarar vi oss dock bra utan =) Den tid vi väl är i Sverige kommer vi förvisso inte ha någon fast punkt att bo på, men den biten löser sig garanterat genom t ex föräldrar, vänner osv. Att vi väljer att bosätta oss i annat land, förutom klimatet, är att man får så fantastiskt mycket mer för pengarna kombinerat med att det är kul och spännande att uppleva andra kulturer "på riktigt".

   Jo jag håller till viss del med dig kring vår försiktighet. Självklart är såväl pensionen som huset verkligt kapital och det handlar ju dessutom om ganska så mycket pengar. Målet och utmaningen är dock att kunna leva enbart av våra passiva inkomster och vad gäller pensionen är det många år kvar innan vi kan plocka ut dem. Kapital från försäljning av tillgångar däremot blir ju tillgängliga så fort vi säljer så kanske skulle man i kalkylen kunna tänka sig att inkludera den avkastning vi förväntar oss att få (t ex ränta eller liknande).

   Just för tillfället gäller dock feta hängslen och livremmar då vi kommer ha ett hyffsat stort kapital från aktieportföljen, kapital från försäljning av tillgångar samt pension medans vi enbart lever av de passiva inkomsterna. Kanske är väl fegt ändå?

   Radera
 2. Jag tycker att er plan låter helt fantastisk. På tal om försäkringar, kan det inte bli otroligt dyrt om någon blir väldigt sjuk och behöver flygas hem till Sverige igen? Vet du mer om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött, vi gillar också planen =)

   Jo det kan bli väldigt dyrt och någon behöver flygas hem till Sverige för vidare vård. Det jag läst är att sjuktransport med flyg från Thailand kan kosta c:a 1 MSEK. Till det kommer säkerligen också ett par hundratusen till för initial intensivvård på plats.

   Radera
 3. Intressant inlägg VtF!

  Imponerande avsättningar till tjänstepensionerna och där ligger vi i lä.

  Jag vet att jag är tjatig men det glädjer mig oerhört att ni primärt siktar på att ta ett års tjänstledighet innan ni säger upp era anställningar - det är en skillnad att bo permanent i ett annat land där kulturen skiljer sig markant från Sverige.

  Nu ser jag fram emot del tre och fyra!

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Cm!

   Jag har dig att tacka, det var du som fick mig att tänka ett varv till kring det här med tjänstledighet vs säga upp sig. Nu har det blivit en permanent del av planen. Blommor och champagne till dig =)

   Radera
  2. Nu ska jag lägga mig i igen och vara lite "djävulens advokat". Skulle det inte vara bättre att säga upp sig, verkligen kasta sig ut på äventyret och se var det bär. Om ni sedan väljer att komma tillbaka till Sverige så kommer ni ju fortfarande ha en stark ekonomi och även om ni skulle vilja börja jobba igen så skulle det inte kännas som ett steg tillbaka att kliva in i samma gamla fålla igen? Även hemkomsten till Sverige skulle ju annars kunna vara ett äventyr med många nya perspektiv?!

   Radera
  3. På sätt och vis kan jag hålla med dig, men å andra sidan kan jag se väldigt många fördelar med att ta tjänstledigt (om arbetsgivaren nu går med på det vilket inte är säkert) istället för att säga upp sig.

   Äventyret kan ju bära oss vart som helst ändå tänker jag och skulle vi nu trivas helt fantastiskt eller det dyker upp någon ny möjlighet man inte kan säga nej till så är det ju inget problem att säga upp sig. Självklart kommer jag i ett sådant läge att göra det snyggt så att min arbetsgivare inte hamnar i problem. Det är nämligen min nuvarande arbetsgivare värd.

   Dina tankar om samma fålla ligger det också något i, men säg att jag tagit tjänstledigt i 12 månader, vi är i vårt nya land i 7 månader och vantrivs. Ja, då är det ju bara att åka hem och vara ledig på hemmaplan istället, inget tvingar mig att börja arbeta under tjänstledigheten.

   Dessutom, skulle jag eller fru VtF känna att vi inte vill tillbaks till det gamla arbetet har vi som du säger en stark ekonomi och därmed många valmöjligheter. Som sagt, jag hittar inte så många motargument som jag tycker begränsar eller hindrar, snarare ser jag mest fördelar.

   Radera
  4. Sunt resonerat!

   Jag bjuder på några Chang när ni kommer ned...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Intressant med en så långsiktig planering av tillvaron. Är nyfiken på två saker:

  1) Hur funkar beskattning av utdelningar om man bor i ett annat land? Kan man t.ex. ha ISK även om man "kapat alla band" till Sverige?

  2) För att bygga upp en utdelningsportfölj som genererar tillräckligt stora passiva inkomster, är det bästa sättet att redan från början investera i utdelningsaktier, eller har ni funderat på att göra andra investeringar för att sedan flytta över allt till utdelningsaktier när kapitalet växt sig tillräckligt stort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Ska försöka besvara dina frågor.

   1. Vår avsikt är att kapa alla materiella band till Sverige. Vi kommer däremot fortfarande att vara skrivna här (t ex hos föräldrar) och därmed är vi svenska medborgare. Det betyder i sin tur att vi betalar skatt i Sverige och att då ha t ex ett ISK blir inga problem.

   2. Jag tror på att regelbundet spara till aktieportföljen och att hela tiden återinvestera utdelningarna. Regelbundna köp under lång tid ger dig sannolikt en bra snittkurs till rimlig risk där du också får ta del av eventuella utdelningshöjningar.

   Att investera på annat håll och senare köpa allt på en gång skulle kanske funka fint om man lyckades tajma en börskrasch, men vad är egentligen oddsen för det? Nä, jag tror på att bygga portföljen redan från början och investera regelbundet. Det gäller bara att hitta stabila och fina bolag och att inte betala ett för högt pris.

   Radera
  2. Jag tror du är ute på hal is om du tror att du kan vara skriven hos dina föräldrar när du i själva verket bor i Thailand. Detta är något som Skatteverket nästan säkert kommer att få reda på förr eller senare och då väntar en rejäl upptaxering för dig. Du borde göra en kalkyl som bygger på att du skattar på rätt sätt i Thailand och inte på att du fuskar. Annars lurar du bara dig själv och det är ju onödigt.

   Radera
  3. Så sant som det var sagt, jag ska ta reda på mer i detalj vad som faktiskt gäller.

   Radera
 5. Jag gillar er plan men är ju som du märkt inne på samma linje som Frivid42 - varför kör ni på så stor marginal när ni har så gott skydd i pensionskapitalet?

  Med de marginaler ni har så behöver ni ingen försäkring, men det har vi ju diskuterat också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enkla svaret på din fråga är nog för att vi är lite fega =)

   Samtidigt, vi har möjlighet att på bara några år till bygga upp en portfölj som medför att vi kan leva av de passiva inkomsterna utan att förbruka "the nest egg". Den möjligheten känner jag att vi måste ta och inte börja leta genvägar med modeller som innebär att vi börjar förbruka vårt nest egg.

   Vad gäller försäkring (och i synnerhet reseförsäkring) så börjar dina argument landa hos mig nu, du vet, jag är lite långsam i vissa lägen =)

   Radera
  2. Fega kanske ni är eller så har ni fokusera lite för mycket på ekonomin och för lite på livet ni ska landa i. För oss tror jag det är det som stör och då är det lätt att falla tillbaka i siffror.

   Det är roligt att jag lyckas påverka någon kring försäkringarna :)

   Radera
  3. Du kan ha rätt.
   Jag köper dock inte hela ditt resonemang kring försäkringar =) Du har dock påverkat mig när det kommer till det här med reseförsäkring. Kan säga att det lutar mer och mer mot att plocka bort den posten från "leva i Thailand budgeten". Tack för att du varit på mig om det här både 3 och 4 gångar, hehe.

   Radera