onsdag 7 oktober 2015

Rapport Q4 2015 - MQ

Idag på morgonen kom MQ med sin bokslutskommuniké för 2015 och vilken lysande rapport det var! Låt mig redan nu lyfta fram ett par grejer från rapporten som gav mig glädjetårar. Först och främst har omsättningen i jämförbara butiker/e-handel avseende Q4 ökat med hela 11,2 % vilket ska jämföras med klädbranschens försäljning som bara ökade med 3,5 %. De tar alltså marknadsandelar vilket känns härligt att se. En annan underbar detalj för oss utdelningsintresserade är att utdelningen föreslås höjas med över 28,5 %. Det motsvarar 51 % av årets resultat efter skatt så utdelningsandelen känns sund. Jag säger bara, Christina Ståhl for president =)


Låt oss börja att prata om den fantastiska omsättningsökningen jämfört med klädbranschen som helhet. Det kan ju sannerligen inte ha varit enkelt att träffa rätt i kollektionen den här sommaren som inledningsvis bjöd på kyla och regn vilket rimligtvis inte borde gynna försäljning av sommarkläder för att därefter i augusti övergå till sommar när butikerna normalt sätt börjar marknadsföra höstkollektionen. På något sätt måste dock MQ ha lyckats fantastiskt bra med att parera dessa svårigheter eftersom försäljningssiffrorna är så starka. Det är också rimligt att anta att e-handelssatsningen löper på väl och har bidragit positivt. Lite synd dock att bolaget inte redovisar dessa siffror separat för det hade varit väldigt kul att kunna se och följa.

På minussidan finns dock det faktum att bruttomarginalen faktiskt sjönk för Q4 från 54,9 % föregående år till dagens 53,3 %. Troligen beror det här bruttomarginaltappet på att MQ har tvingats rea ut en del kläder, men konstigt vore det ju annars.

En titt på kostnadssidan avseende Q4 visar på en ökning om drygt 4 % och i presentationen framgår det att ökningen beror på löneökningar, engångseffekt av nedbemanning i Bangladesh samt bokslutseffekt av ökad arbetsgivaravgift för anställda under 26 år. Trots ökningen i Q4 så tycker jag att bolaget under hela året har lyckats väl med att hålla nere kostnaderna och att skapa en kostnadsmedveten företagskultur. Det är naturligtvis väldigt viktigt för den fortsatta framgången.

Periodens resultat uppgick till 36 MSEK jämfört med 26 MSEK föregående år. Med andra ord har bolaget också lyckats att förvandla en högre omsättning till vinst vilket så klart är mycket positivt.

Tittar vi därefter på kassaflödet så har det faktiskt försämrats något i Q4, men också för helåret. Föregående år var kassaflödet från den löpande verksamheten 34 MSEK i Q4 och nu blev det 22 MSEK. Detta beror till stor del på att varulagret nu är högre än samma period föregående år, men bolaget anger att detta var medvetet då föregående års varulager var för lågt för att kunna skapa "maximalt säljtryck". Trots att varulager binder kapital får man väl ändå säga att de onekligen lyckats skapa säljtryck varför min slutsats blir att beslutet om ett något större varulager var helt rätt.

Vad gäller nettolåneskulden så fortsätter den att minska i en trevlig takt. Vid utgången av Q4 uppgick skulden till 103 MSEK (188) och nettolåneskulden/EBITDA är nu 0,6 (1,1). Med andra ord är MQ finansiellt starkare än på länge, vilket bör ge fina förutsättningar för att våga trycka ytterligare på tillväxtgasen. Som ett led i att skapa tillväxt kan nämnas att öppningen av butiker i Mall of Scandinavia samt i Norrtälje är på gång. MQ:s "flagship store" i Oslo hade premiär den 10 september och premiären ska enligt bolaget ha varit framgångsrik.

En summering av verksamhetsåret 14/15 jämfört med 13/14 visar följande:


Styrelsen föreslår en utdelning om 1,75 SEK/aktie vilket kan jämföras med föregående år då utdelningen blev 1,36 SEK/aktie. Med andra ord en riktigt trevlig utdelningshöjning. Utdelningen motsvarar 51 % av årets resultat efter skatt vilket ligger i linje med MQ:s utdelningspolicy. Utdelningen är dessutom en bra bit över mina förväntningar som jag skrev om i inlägget Rapport Q3 2014/2015 - MQ där jag hoppades få se en utdelning om 1,60 SEK/aktie.

Som sagt, en riktigt stark rapport från MQ där väldigt mycket pekar åt rätt håll. Ska vi nu leka djävulens advokat en stund så tror jag att det framöver kommer att krävas fler nya fysiska butiker för att skapa en högre tillväxttakt. Den typen av satsningar kommer onekligen att öka kostnaderna och sätta press på marginalerna. Utebliven försäljningsframgång när MQ väl väljer att gasa leder omedelbart till resultatbesvikelser. Jag är dock inte allt för oroad över det här eftersom jag tror på ledningens förmåga att hantera balansgången tillväxt och lönsamhet. Dessutom tror jag att MQ har goda förutsättningar för att få ytterligare draghjälp från e-handeln som nu verkar ge resultat.

Slutligen, mitt tidigare investeringsantagande om en långsiktigt hållbar VPA om 2,8 SEK/aktie tycker jag förtjänar att revideras upp. Jag ändrar den därför till 3 SEK/aktie, men behåller det motiverade P/E-talet till 12,5 viket ger ett köptak om 38 kronor. Defensivt kanske vissa tycker, men då tycker jag att man bör beakta att bolaget än så länge inte har visat någon fantastisk tillväxt (med undantag Q4, för helåret är omsättningstillväxten bara 2,4 %) och när väl bolaget nu behöver växa vidare så kommer riskerna att öka. Det tycker jag enkom bör mana till viss försiktighet.

Dina tankar om MQ:s rapport?

17 kommentarer:

 1. Tror de behöver ned ytterligare i skuldsättning innan ytterligare expansion. En trevlig utdelningshöjning på dryga 28% var riktigt trevliga nyheter :)
  I det långa loppet hade kanske en årlig höjning med säg 10% varit att föredra i det långa loppet, snarare än 50 % av vinsten. Hade skapat utrymme för minskad skuldsättning och snabbat på expansion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp skuldsättningen ska nog ner ytterligare, men i nuvarande takt går det rätt så fort.

   Jag gillar ju utdelningar förvisso, men hade de sagt att höjningen blev 17-18 % i år med motiveringen att de vill minska skuldsättning och öppna någon extra butik så hade jag knappast blivit besviken ändå =)

   Radera
 2. Nästan 4% direktavkastning till låg risk känns helt ok. Men någon snabb expansion lär nog dröja. Jag tycker man kan betala några kr över 40

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alla värderar vi olika, för egen del skulle jag inte vilja betala mer än 38 kronor. MQ är dock ett fint bolag som jag har för avsikt att behålla.

   Radera
 3. Snygg tillväxt och trevlig utdelning. Däremot tycker jag att aktien är fullvärderad just nu...skönt att jag fick köpa några stycken på dippen vid 33 kr:-). Balanserad tillväxt och fortsatt resa mot skuldfrihet ser jag framför mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, fin tillväxt i Q4 men för helåret är det ju inte så imponerande. Utdelningen klagar man knappast på =)
   Liksom du anser jag att aktien är fullvärderad och ser framför mig en resa där skulden fortsätter ner samtidigt som planer smids för hur man växlar upp tempot något.

   Radera
 4. Sen är ju frågan, ska man verkligen vara skuldfri under en lågränta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl just under lågränta som utrymmet finns att bli skuldfri...alternativet är ju att ligga på en kassa...eller dela ut. Det senare gör dock bolaget mer känsligt även om det är kul för oss aktieägare åtminstone på kort sikt..

   Radera
  2. Jag kan se en poäng i att minska skulden ytterligare för att skapa en riktigt stark finansiell plattform att stå på. Helt skuldfria kan jag dock inte se poängen i.

   Förr eller senare måste ju MQ våga trycka lite mer på gasen (öppna fler nya butiker) och att gå in i en sådan fas med en stark balansräkning är att föredra.

   Radera
 5. Hej!
  Tack för en inspirerande blogg,
  Jag är ny och har inte fått 100 koll på hur ett ISK beskattas.
  Att ha ett månadssparande till ISK och direkt köpa fonder/aktier för de pengarna är inga konstigheter eller?
  Men att göra en insättning och därefter inte köpa något är ingen bra idé eller?

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bloggen!

   Ett ISK schablonbeskattas vilket innebär att du inte betalar skatt på den faktiska avkastningen. Du betalar alltså istället en schablonskatt baserat på värdet vid ingången av varje kvartal (och i det värdet inkluderas insättningar av cash + värdepapper).

   För 2015 är schablonskatten 0,27%, alltså en mycket låg skatt. I den nya budgeten från regeringen föreslås dock en höjning av schablonskatten för ISK. Formeln som gäller är:

   30% x (statslåneräntan + 0,75%) * värdet i ISK

   Skulle dock statslåneräntan + 0,75% vara lägre än 1,25% så gäller ändå 1,25% då det sats som en botten.

   Månadssparande till ett ISK för köp av fonder och aktier är en god idé tycker jag och med nuvarande skatt på 0,27% gör det ju faktiskt väldigt liten skillnad om du stoppar in pengar på ISK och inte köper, men självklart får du då betala schablonskatt på insättningen vilket naturligtvis är onödigt.

   Hoppas det blev något klarare hur beskattning av ett ISK fungerar?

   Radera
 6. Intressant redogörelse!

  Jag har länge funderat kring att införskaffa MQ men aldrig tryckt på "köp". Den senaste rapporten visade dock att jag borde ha gjort det (efterklokhet, you just got to love it).

  Även om kursen nu stigit anser jag att den ändå är förhållandevis köpvärd, speciellt om man ämnar "buy and hold...forever". Dock, det jag är lite kliven till är deras utdelningshistorik.

  Jag kan inte påstå att jag ansträngt mig att leta efter svar, men när jag vid snabb överblick studerar deras siffror i bössdata så är utdelningshistoriken inte den bästa. Hur ställer du dig till detta iom. att du ämnar bygga en stabil pengamaskin?

  Alltid roligt att besöka din blogg - inspirerande och kvalitativ!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofokles!

   I normala fall är vinst- och utdelningshistorik viktiga parametrar för min del, men i fallet MQ valde jag faktiskt att bortse från historiken. Det gjorde jag eftersom jag ansåg att bolaget, under ledning av Christina Ståhl, var ett helt annat MQ än det som fanns innan. Jag tyckte helt enkelt att hon verkade göra alla rätt och gillade strategin så därför kunde jag inte låta bli att ta en position vilket jag så klart är glad för idag. Mycket av mina tankar finns faktiskt i den analys jag publicerade i juli 2014.

   Det går nog att motivera dagens kurs, men jag väljer dock att vara lite defensiv i min värdering och anser därför att MQ är fullvärderad just nu.

   Radera
 7. Hej! MQ har gått starkt sedan förra rapporten och idag kom en upprepad köprekommendation samt en höjd riktkurs till 60kr. På torsdag kommer rapport Q1 15/16. Min känsla är att bolaget går som tåget. Några nyöppnade butiker sista tiden (tror det är åtminstone 3?) vilket ändå var ett tag sedan. Brukar hålla ögonen på butikerna när man råkar passera, det har alltid varit lång kö till kassan...

  ... min känsla inför rapporten på torsdag är god, trots att aktien har gått bra på sistone.

  Vad är din?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Per B.
   Japp, så den uppreviderade köprekommendationen från SEB idag (från 50 till 60 kr). Det satte lite extra fart på kursen verkar det som =)

   Även jag har en bra känsla inför rapporten på torsdag. Jag tror vi kommer få se en relativt stark rapport.

   För några dagar sedan var jag faktiskt och spanade in MQ i Mall of Scandinavia och det var bra med folk i butiken trots att det var en vanlig vardag. Bra läge i köpcentrat har de dessutom.

   Radera
  2. Bra drag idag också. H&M missade prognonsen. MQ också? Hm. På torsdag får vi se.

   Känner mig ändå trygg i mitt innehav, som dock har växt sig till en något för stor andel av portföljen på sista tiden.

   Tack för en trevlig blogg, o lycka till på vägen. /Per

   Radera
  3. Jag tror MQ sätter prognosen =) På torsdag får vi svaret.

   Radera