fredag 12 februari 2016

Bokslutskommuniké 2015 - Protector Forsikring

Nu på morgonen vid c:a klockan 8 kom det norska försäkringsbolaget Protector med sin årsrapport. Genom samma länk når du även presentationen som är väl värd att kolla igenom.

Protector fortsätter att imponera på flera plan och överträffar (som vanligt) tidigare redovisade prognoser som senast i kvartal 3 var att resultat per aktie skulle bli 5,3 NOK (och i Q2 att det skulle bli 5,6 NOK). Jag trodde faktiskt att de skulle ha svårt att nå 5,3 NOK, men blev alltså överbevisad. Att så blev fallet beror dock på ett starkt ROI från investeringsportföljen, den underliggande verksamheten däremot visar faktiskt ett sämre resultat än 2014, se kommentar längre ner i inlägget.

Många saker pekar i rätt riktning för Protector. 2015 visar på fortsatt stark tillväxt och en vinst som är högre än någonsin. Utdelningen föreslås höjas med 12,5% till 2,25 NOK/aktie (2) vilket motsvarar en utdelningsnivå om ungefär 40% av vinsten. Bolagets policy säger att mellan 30-50% ska delas ut.


På minuskontot finns alltså att den underliggande försäkringsverksamhetens resultat är sämre än 2014. Det tekniska resultatet (dvs resultatet innan ökning/minskning från investeringsportföljen är med) uppgick till 275,9 MNOK vilket ska jämföras med 303,7 MNOK år 2014. En titt i resultatrapporten visar att den post som främst sticker ut är "Claims paid" som är mer än 33% högre 2015 än jämfört med 2014. Den här utvecklingen är nog bra att ha lite koll på framöver så att det inte visar sig vara en trend som är här för att stanna. Jag vill naturligtvis se att den underliggande verksamheten utvecklas positivt och på så sätt minskar beroendet till investeringsportföljen som av natur kommer vara mer volatil. 
  
Under 2015 växte Gross Written Premiums (GWP) med c:a 20% till 2 843,3 MNOK (2 374,5). Gross Cost Ratio fortsätter att vara låg och uppgick till 7,5% vilket är positivt. Net Combined Ratio uppgick till 88,7% att jämföra med 84,5% år 2014. Resultatet landar på 483 MNOK (358,8) vilket motsvarar en vinst per aktie om c:a 5,6 NOK. Bolaget har en Solvency Margin på 364% och står därmed riktigt starka.

Tar vi en titt på investeringsportföljen så har den genererat 5,2% ROI (5,3%) trots ett riktigt tufft Q3. Portföljen uppgår till 6 293 MNOK (4 894), dvs en tillväxt om 29%.


Kort kommentar om respektive marknad kan också vara på sin plats:

Norge
Visade under 2015 en tillväxt kring 7,5%. Renewal rate blev 91% att jämföra med 95% år 2014. För Q1 förväntas ingen tillväxt alls, Public sector förväntas få en negativ tillväxt och Commercial Sector en ensiffrig tillväxt. 

Sverige
Visade under 2015 en tillväxt på drygt 60% vilket är imponerande. Alla segmenten visar tillväxt och Protector är nu nummer 1 på kommunmarknaden där 190 av 290 kommuner har minst en produkt. Renewal rate blev 99%. För Q1 skriver bolaget att tillväxten förväntas fortsätta vara stark.

Det framgår också att den första finska kunden nu är på plats och att den första rekryteringen i Finland är klar. Förmodar att Finland framöver blir en egen marknad och högst tillfälligt hamnar under Sverige? 

Danmark
I Danmark var tillväxten hela 62% under 2015. Den kommersiella sektorn har vuxit med 70%. Renewal rate blev 93%. Net Combined Ratio blev dock 107,3% vilket förklaras av några större "claims". Även för Danmark förväntas den starka tillväxten att fortsätta under Q1 - 2016.

UK
Går enligt plan säger Protector. Det finns nu 6 anställda på plats. Den första kunden förväntas vara bärgad per den 1:a april 2016. Det här blir givetvis mycket intressant att följa. Redan vid nästa rapporteringstillfälle bör vi kunna få veta mycket mer.

Protectors guidning för 2016 är som följer:
 • Premium growth - 22% (20% år 2015)
 • Gross cost ratio - <7,5% (7,5% år 2015)
 • Net combined ratio - 90% (88,7% år 2015)
Protector kommer framöver inte att guida kring intäkter från investeringsportföljen.

Vad är dina tankar om Protectors rapport?

10 kommentarer:

 1. Detta bolag har jag kollat på ett tag nu. När är aktien prisvärd tycker du? Riktkurs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Protector är ett spännande bolag med mycket kvalité.

   Vad gäller prisvärdhet ber jag dig läsa inlägget

   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/07/rapport-q2-2015-protector-forsikring.html

   samt alla kommentarer. Där framgår det tydligt vilket pris jag är beredd att betala och varför. Som du ser av kommentarerna finns det dock andra som är av annan åsikt.

   Efter dagens rapport ser jag inget skäl till att revidera mitt köptak, men börjar vi se tydliga framsteg i UK kan jag absolut tänka mig att betala lite mer.

   Radera
 2. Spännande och oerhört avgörande hur det går i UK framöver...

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym och kul att du gillar bloggen!

   Ja det här UK äventyret är verkligen spännande. Kan de lyckas ungefär lika bra där som de har gjort i Norden kan det här caset explodera.

   UK är dock en erkänt tuff marknad, så det återstår ju att se hur det hela utvecklar sig.

   Radera
 3. Tack för din genomgång!

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
 4. Det finns väl alltid en viss slumpmässighet i ett försäkringsbolag. Räcker med någon enskilld storskada ett enskilt kvartal, vilket man knappast kan ta för en trend. Tycker överlag det ser bra ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut, men Protector är relativt nya marknaden (i synnerhet Danmark, Sverige osv) och växer försäkringsengagemanget i snabb takt. Då tar det också ett tag innan skador visar sig så frågan kvarstår, är de kraftigt ökade kostnaderna för "claims" här för att stanna? Förhoppningsvis beror det dock bara på några större skador under året och de dyker ju upp då och då som sagt.

   Håller med dig om att det överlag ser bra ut.

   Radera
  2. Tack för en bra sammanfattning.

   Håller med om att det ser bra ut.

   Lite oroad över investeringsportföljen där equities avkastade 40% under 2015. Kan de ha gått på nit och slutat guida? Hur som helst borde investeringsportföljen generera betydande intäkter över tid.

   Intressant att combined ratio fortfarande är över 100% i Danmark. Det betyder att Danmark inte genererar vinst ännu. Kan bli en betydande skjuts när dessa börjar komma.

   UK och Finlands vinster ligger långt fram i tiden men det är bara att vänta!

   Ser inget annat case med denna tillväxt och låga värdering just nu.

   Radera
  3. Tack Ingenjörsliv!

   Tror att det här med att de slutar med guidning kring avkastning från investeringsportföljen främst beror på att det är så hiskeligt svårt. Avkastningen därifrån påverkar ju dock resultatet enormt mycket så det vore ju trevligt om de kunde ge någon form av hint i alla fall.

   Radera