torsdag 16 juni 2016

Rapport Q3 2015/2016 - MQ

Idag på morgonen kom MQ med delårsrapporten avseende det tredje kvartalet. Rapporten var helt klart en besvikelse på många plan, men samtidigt står MQ bättre rustade än någonsin och har dessutom en ledning som tidigare visat sin förmåga att göra framgångsrika "turn arounds".

Christina Ståhl har nu klivit in som VD även för det förvärvade bolaget Joy och med tanke på vad hon lyckats göra med MQ så ser jag goda möjligheter att hon kan lyckas med något liknande även den här gången. Marknadens reaktion på rapporten blev skoningslös ock aktien sjönk med c:a 9,7%. Det tycker jag var en rejäl överreaktion varför jag valde att fylla på.


Nettoomsättningen i Q3 ökade med 4,4% och uppgick till 379 MSEK (363). Å andra sidan minskade den jämförbara försäljningen med 3,4% samtidigt som marknaden ökade med 1,7% vilket givetvis inte är positivt. I samband med rapporten sa Christina Ståhl att MQ legat fel i sitt sortiment i början av våren. Tunna vårplagg blev ingen "hit" när vädret var kallt. Detta har givetvis påverkat försäljningen negativt, men har också inneburit att varulagret ökat rejält (310 MSEK jämfört med 233 MSEK samma period föregående år). Ett så pass stort varulager kan leda till att MQ tvingas rea ut kläder här framöver vilket brukar slå rätt hårt. VD:n kommenterade dock det ökade varulagret med att det är av bra kvalitet och att hon inte är orolig för något större behov av rea. Dessutom kan delar av det större varulagret förklaras av fler butiker samt också 27 MSEK som kommer genom förvärvet av Joy. 

Bruttomarginalen stärktes något och landade på 60,9% (60,1). Observera också att Joy ingår i siffrorna från och med maj och att de bidrog med c:a 7% tillväxt och ett rörelseresultat på 2 MSEK (avser alltså endast maj). Totalt har nu MQ 178 butiker vilket kan jämföras med 120 butiker för ett år sedan. Rejäl tillväxt alltså.

Tar vi då en titt på kostnaderna så har de ökat kraftigt. I kronor och ören handlar det om ökade kostnader på 29 MSEK där posterna "personalkostnader" samt "övriga externa kostnader" sticker ut. Delvis kan de högre kostnaderna förklaras av förvärvet av Joy där butiker och personal har tagits över, men även MQ har ökat sina kostnader där pengarna gått till att etablera nya butiker samt att bygga om vissa befintliga. Dessutom finns löneökningar och höjda arbetsgivaravgifter med i bilden. Självklart har det också uppstått en del kostnader i samband med förvärvet av Joy. Kostnadskontrollen verkar dock fortsatt god även om utvecklingen den senaste tiden är lite oroväckande.

Trots högre intäkter har kostnaderna ökat betydligt snabbare vilket visar sig på rörelseresultatet som blev nästan 32% lägre jämfört med samma kvartal föregående år. I fjol uppgick rörelseresultatet till 47 MSEK mot nu 32. Det är alltså en differens på hela 15 miljoner kronor vilket är väldigt mycket. Detta ger en rörelsemarginal på 8,5% jämfört med 12,8% året innan. Periodens resultat uppgick till 24 MSEK (36) vilket innebär en VPA om 0,68 kr (1,01). För verksamhetsårets första 9 månader är vinsten per aktie därmed 1,94 kr, vilket kan jämföras med 2,39 kr för samma period föregående år.

I VD-ordet framgår det att ett "strukturbeslut tagits om att avveckla den norska verksamheten bestående av fyra butiker". Tillsammans har dessa butiker genererat ett negativt resultatet och MQ:s bedömning är att det inte är möjligt att växa med god lönsamhet och väljer därför att avveckla den norska verksamheten och istället fokusera fullt ut på Sverige. Tanken är att butikerna ska avvecklas i takt med att hyresavtalen går ut vilket innebär att det kommer ta ett tag innan MQ helt är borta från den norska marknaden.

Med tanke på förvärvet av Joy och det arbete som nu kommer att krävas av ledningen så tror jag att det här var ett klokt beslut. Ledningen, med VD i spetsen, måste nu lägga full kraft på att få ordning på Joy och att då också behöva lägga krut på den norska verksamheten som inte utvecklas som tänkt kan snabbt bli övermäktigt. I VD-ordet står det att Christina Ståhl nu "har satt igång arbetet med att ta fram ett åtgärdspaket som på både kort och lång sikt ska utveckla potentialen i kedjevarumärket". Det är just den här resan som Christina har genomfört nu senast på MQ, men tidigare också på möbelkedjan Mio, med mycket stor framgång. Det bådar gott inför framtiden känner jag och min tilltro till hennes och ledningens förmåga var avgörande anledningar till att jag valde att fylla på mitt innehav idag trots en sur rapport. Jag tror helt enkelt att de kommer att lyckas ännu en gång. Satsningen på e-handel, där MQ ligger relativt långt framme, bör också bidra positivt.

MQ ser fortsatt finansiellt starkt ut trots att de nu gått på offensiven, men den räntebärande nettolåneskulden har ökat en hel del och uppgår per den 31:e maj till 204 MSEK (119). Förvärvet av Joy och varumärket Bondelid, etablering av butiker, ombyggnad av butiker mm kostar givetvis. Hur som helst, nyckeltalet nettoskuld/EBITDA är fortsatt under kontroll och uppgår till 1,3 vilket känns helt ok. För några år sedan var den däremot över 3 vilket kändes mindre hälsosamt.

Tar vi då slutligen en titt på min uppskattning av VPA för verksamhetsåret 2015/2016 så tror jag att vi kommer att landa någon stans i intervallet 2,70 - 3 kr. Det är klart sämre än föregående år då VPA blev 3,42 kr. Risken finns att utdelningen kommer att sänkas även om det inte är otänkbart att de behåller den intakt på 1,75 kr/aktie. 2015/2016 blir ett mellanår där många investeringar har tagits och där MQ går från defensiv till offensiv. Nu har MQ verkligen trampat på gasen vilket skapar framtida potential, men samtidigt en betydligt högre risk. MQ:s ledning måste nu åter igen bevisa sin förmåga att omvandla en svag verksamhet (Joy) till en stark. Deras "track record" är förtroendeingivande och om de lyckas så tror jag att det här kan bli riktigt trevligt. Vi aktieägare kan förvänta oss kraftfulla åtgärder såväl kring kostnader, men kanske än viktigare, rörande sortiment, inköp, logistik mm. Idag säljer Joy enbart under eget varumärke, medan MQ har kring 35-40% externa varumärken. Jag blir knappast förvånad om Joy här framöver också kommer börja marknadsföra externa varumärken, något jag tror skulle vara positivt.

Redan nästa verksamhetsår (som startar i september) bör bli något bättre och då tror jag att vi kommer få se lönsamheten börja öka igen. Till dagens kurs är P/E-talet för innevarande verksamhetsår inte på något sätt skräckinjagande. Om mina prognoser kring VPA stämmer så ligger det i intervallet 10,5 - 11,7. För verksamhetsåret 2016/2017 tror jag det är sannolikt att P/E-talet sjunker till låga 8,5 - 9,5. Jag är, trots ett riktigt svagt Q3, fortsatt positiv till MQ. Min ambition är även fortsatt att MQ ska utgöra max 5% av portföljen med tanke på att bolaget är litet och att risken ändå får anses vara relativt hög.

Vad är dina tankar om MQ?

12 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag tyckte MQ såg intressant ut för ett par dagar sedan, Nu vet jag inte längre. Hade då tänkt att köpa om den gick ner till 30 kr. Nu tror jag att jag nöjer mig med att enbart äga HM och kanske fylla på lite där istället.
  Kanske får tänka lite mer på saken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja MQ är inte ett självklart köp då risken ökat rejält. Själv vill jag dock att MQ utgör några procent av portföljen eftersom jag kan se en stor uppsida. Så länge Ståhl är VD känner jag mig trygg för hon har flera gånger tidigare bevisat sin förmåga att göra olönsamt till lönsamt.

   H&M är ju ett helt annat bolag som jag själv bygger position i nu. Fint bolag med tillfälliga? problem. Långsiktigt tror jag hur som helst på H&M. De har bevisat sig för och otaliga analytiker och finanstidningar har historiskt klankat ner på H&M och sagt att storhetstiden är över. Jag tror att de ännu en gång kommer att motbevisa alla sk experter.

   Radera
 2. Jag tyckte att MQ var superintressant när det kostade 15 kr och jag noterade att det är det bästa stället för att köpa halvformella jobbkläder. Tyvärr lyssnade jag lite för mycket på modekunniga kompisar istället för att titta på vad de faktiskt hade på sig och missade det köpet eftersom jag prioriterade analys av andra bolag.

  Sedan MQ fick fart igen har jag släppt aktien eftersom jag tyckte att den var för dyr. Men med nuvarande pris börjar det bli intressant igen även om korrelationen mellan utvecklingen i eWork och MQ nog kan vara högre än man först kan tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrelationen mellan utvecklingen i eWork och MQ...
   Hur får du ihop det? Menar du att IT-konsulter som startar eget bolag börjar/slutar handla på MQ?

   Radera
  2. Bara ett skämt om att de flesta IT-konsulterna i min ålder jag känner brukar handla jobbkläder på MQ.

   Radera
  3. Hehe, den var bra Aktieingenjören. Så länge IT-konsulterna och därmed eWork mår gott så bör det också gå fint för MQ =)

   Jo MQ är absolut intressant och främst är jag imponerad av ledningen. Resan framåt blir väldigt intressant att följa i vilket fall som helst.

   Radera
  4. Var nära att köpa igår och idag när den stack upp lite så blev det inget. Klart intressant på nuvarande kurs och rapporten är bara en bland 100-tals sådana kommande år. Ledningen är, som du själv skriver VtF, kompetent och har visat sina kunskaper gång på gång. Nedsidan torde vara begränsad (om än ej obefintlig).

   Se om Brexit kan få den att skaka till lite kommande vecka.

   Dock är jag lite avig till att de tog in Joy. Det är ingen liten sten att sätta i rullning men lyckas de kommer belöningen vara grym.

   /Sofokles

   Radera
  5. Nästa vecka kan nog bli rejält volatil tror jag.

   Vad gäller MQ och förvärvet av Joy finns mycket risk, men om någon ska kunna fixa det här så är det MQs VD. Hon gjorde ett fantastiskt jobb med Mio där hon vände rejäl förlust till rekordvinst och hon har även lyckats vända på MQ.

   Radera
 3. Väldigt läsvärd analys av rapporten. Stort tack för detta.
  MQ utgör idag mitt tolfte största bolag i portföljen och jag känner lite som du att det inte skall få ta upp en alltför stor del framöver.
  Just nu så utgör det ynka 1,5% av mitt totala portföljvärde dock, så det finns utrymme för mer köp.
  Köpte på 33,50 och 31,70 (igår) och skulle den sjunka ned ytterligare så ökar jag nog fortsatt.
  Lycka till med ditt fortsatta investerande i MQ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pensionskryddan!

   Jag tänker att det nog är klokt att inte låta allt för små bolag utgöra en större del av portföljen. Själv investerar jag helst i lite större bolag och ser därför MQ som lite av ett undantag. Max 5% känns därmed som en rimlig nivå.

   Radera
 4. Tackar för en bra sammanfattning. Valde att köpa MQ aktier igår i kursen 32 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen för galet sent svar men jag skyller på semesterhjärna. Inte så aktiv för tillfället då jag passar på att njuta av sommaren =)

   Vad gäller MQ tror jag som bekant på dem, fint bolag på många sätt och en mycket skicklig VD.

   Radera